FN-sambandet

Denne uken i FN: UNICEF om Myanmar, UNFPA om ulikhet, MR-komiteen om sivile og politiske rettigheter

Del

Hver mandag kl 14 gir vi deg informasjon om de viktigste hendelsene i FN den kommende uka.

Årets TV-aksjon nærmer seg. Innsamlingsdato er 22. oktober, og pengene går i år til FNs barnefond (UNICEF). Husk at du som journalist kan laste ned pressemateriell her: www.blimed.no/presse
Årets TV-aksjon nærmer seg. Innsamlingsdato er 22. oktober, og pengene går i år til FNs barnefond (UNICEF). Husk at du som journalist kan laste ned pressemateriell her: www.blimed.no/presse

Spørsmål om disse nyhetsbrevene? Tips? Ta kontakt med nyhetsredaktør Terje Karlsen, e-post terje.karlsen@fn.no eller telefon 957 99 767.

Norge i FN

17. okt: Norge leder resolusjonsarbeid i FNs komité for sosiale, menneskelige og kulturelle spørsmål (tredje komité), og presenterer sitt forhandlingsutkast om beskyttelse av internt fordrevne. (Norge holder sitt innlegg i tredje komité 20. oktober som del av forhandlinger om internt fordrevnes rettigheter.)

18. okt: Norge skal holde innlegg under Sikkerhetsrådets debatt om Midtøsten.

Norges FN-ambassadør Tore Hattrem møter FNs nye nødhjelpskoordinator, Mark Lowcock.

FNs sikkerhetsråd

Frankrike har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i oktober.

17. okt: Sikkerhetsrådet holder orientering og konsultasjoner og FNs fredsbevarende operasjon i Sør-Sudan.

18. okt: Sikkerhetsrådet holder åpen debatt om Midtøsten.

19. okt: Sikkerhetsrådet starter en femdagers ekskursjon til Sahel i Afrika, der det skal jobbes med etableringen av den regionale afrikanske fredsoperasjonen for Sahel (G5 Sahel).

Ressurser: Hvem som er medlem av FNs sikkerhetsråd kan du se her. Besøk Security Council Report som er tett på Sikkerhetsrådets arbeidsprogram fra dag til dag. Se oversikten for oktober her.

FNs generalforsamling

Høynivådelen av FNs 72. generalforsamling er over, nå er komitéarbeidet i gang:

Ressurser: Dette er FNs generalforsamling. Program for FNs 72 generalforsamling legges fortløpende ut på denne lenken.

Menneskerettighetskomiteen for sivile og politiske rettigheter (CCPR)

16. oktober åpner Menneskerettighetskomiteen for konvensjonen for sivile og politiske rettigheter (CCPR) sitt 121. møte. Komiteen skal under denne sesjonen gjennomgå og vurdere situasjonen i Australia, Kamerun, Den dominikanske republikk, Jordan, Mauritius og Romania.

FNs befolkningsfonds (UNFPA) med ny rapport

17. oktober lanserer FNs befolkningsfonds (UNFPA) sin årsrapport for 2017: Fattigdommen i verden går ned, men forskjellene øker mellom fattig og rik innad i flere land. Lanseringen finner sted kl 12.30 på Høgskolen i Oslo og Akershus. Fra UNFPA kommer Ramiz Alakbarov som leder UNFPAs programdivisjon, statssekretær Laila Bokhari fra Utenriksdepartementet og Maria Bjerke fra Helsedepartementet.

UNICEF med rapport om barn på flukt i Myanmar

UNICEF-rapport om Rohingya-barn på flukt lanseres 20. oktober. Pressekonferanse i Genève, Sveits, 19.oktober.

TV-aksjonen 22. oktober går til FNs barnefond (UNICEF)

Husk at du som journalist kan laste ned pressemateriell her: www.blimed.no/presse
Pengene som samles inn skal gå til utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Dette er landprofiler for de fem landene pengene skal gå til:

Viktige dager fra FN-kalenderen

16. oktober er Verdens matvaredag. Verdens matvareprogram (WFP) mener arbeidet for fred er sentralt for å stanse sultkatastrofene. Krig og konflikt er en hovedårsak til at så mange mennesker sulter. 795 millioner mennesker var rammet av sult i 2016, og FAO rapporterer om stigende tall. Nær 60 prosent av sultrammede verden over lever i områder påvirket av konflikt og klimaendringer.

Se video: WFP-direktør David Beasley oppfordrer til å løse sult med å jobbe for fred

Les mer om FNs bærekraftsmål nummer 2

Les mer om denne FN-dagen her

Se også: Nederst i denne e-posten finner du pressemeldingen fra WFP i anledning Verdens matvaredag.

17. oktober er Internasjonal dag for avskaffelse av fattigdom. Det er fortsatt 836 millioner mennesker som lever i ekstrem fattigdom. Dette tilsvarer hver femte person i utviklingsland. Sør-Asia og Afrika sør for Sahara er hardest rammet. FNs bærekraftsmål vil utrydde all ekstrem fattigdom, og halvere relativ fattigdom, innen 2030.

Les mer om FNs bærekraftsmål nummer 1

Les mer om denne FN-dagen her

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

19. okt kl 20: Brytes Barnekonvensjonen i israelske fengsler? Internasjonalt seminar i Tromsø viser dokumentaren «Stonecold justice» som avslører at mishandling av palestinske barn i forvaring og fengsler er utbredt, systematisk og institusjonalisert.  Ifølge rapporter utarbeidet av UNICEF sitter det rundt 700 palestinske barn i israelske fengsler eller militær forvaring.

Les mer om arrangementet her

FN-dagen 24. oktober nærmer seg

Skolekonferansen: FN-sambandet inviterer lærere, skoleledere, forskere og utdanningsmyndigheter til vår årlige skolekonferanse på FN-dagen 24. oktober fra 8.30 til 13.00 på Det Norske Teatret.

Les hele invitasjonen her

Næringslivet og FNs bærekraftsmål: FN-organisasjonene i Norge inviterer aktører fra næringslivet, regjering og sivilsamfunnet til debatt om hvordan norsk næringsliv vil bidra til å nå FNs bærekraftsmål. 24. oktober kl 13 på Litteraturhuset.

Les hele invitasjonen her

Aktuelt

Somalia

Et bilbombeangrep mot et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu lørdag krevde minst 231 menneskeliv og såret over 300. Somalia har vært herjet av borgerkrig og fravær av myndighetsstrukturer i over 20 år. Ekstremistiske grupperinger og ekstremvær er store utfordringer.

Les FN-sambandets landprofil

Østerrike

I Østerrike har det vært valg, og konservative ÖVP er valgvinner sammen med Frihetspartiet FPÖ. Sebastian Kurz blir antagelig landets nye statsminister.

Les FN-sambandets landprofil

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Årets TV-aksjon nærmer seg. Innsamlingsdato er 22. oktober, og pengene går i år til FNs barnefond (UNICEF). Husk at du som journalist kan laste ned pressemateriell her: www.blimed.no/presse
Årets TV-aksjon nærmer seg. Innsamlingsdato er 22. oktober, og pengene går i år til FNs barnefond (UNICEF). Husk at du som journalist kan laste ned pressemateriell her: www.blimed.no/presse
Last ned bilde

Dokumenter

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg saker fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom