FN-sambandet

Denne uka i FN: FNs migrasjonsplattform. Rapporter om klimagasser og om utdanning.

Del

Hver mandag kl. 14 gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

19. november: I dag er det verdens toalettdag. Infografikk: FN-sambandet / Ida Thinn
19. november: I dag er det verdens toalettdag. Infografikk: FN-sambandet / Ida Thinn

Norge i FN

10. og 11. desember møtes verdens land til konferanse i Marrakech, Marokko. Der skal FNs migrasjonsplattform vedtas. Norge slutter seg til, men Frp meldte forrige uke at de tar dissens fra regjeringens standpunkt.

Men hva er det egentlig som skal vedtas i Marrakech? Det kan du lese mer om her

Erna Solbergs blogg: "Vi trenger et felles utgangspunkt for å håndtere flyktning-situasjonen i verden"

FNs sikkerhetsråd

Kina har presidentskapet i november.

19. november: Sikkerhetsrådet holder sitt månedlige møte om Midtøsten og Israel-Palestina-konflikten. Spesialkoordinator Nickolay Mladenov brifer rådet via video fra Jerusalem.

Mandag skal også spesialutsending Staffan de Mistura brife rådet om den politiske situasjonen i Syria. 

21. november: Det blir konsultasjoner om FNs generalsekretærs rapport om implementeringen av resolusjon 1701 - som kreved stans i fiendtlighetene mellom Hizbollah og Israel i 2006. Det blir brif fra Pernille Dahler Kardel, fungerende spesialkoordinator for Libanon, og Bintou Keita, visegeneralsekretær for fredsbevarende operasjoner. 

Sikkerhetsrådets medlemmer forhandler også en resolusjon om Jemen, som forventes vedtatt fredag.

Ressurser: Hvilke land som er medlemmer av FNs sikkerhetsråd kan du se her. Besøk Security Council Report som er tett på Sikkerhetsrådets arbeidsprogram fra dag til dag. Les ukesrapporten for uke 46, eller se oversikten for november her.

Status verdens utslipp av klimasgasser, fra WMO

22. november kl 10: Verdens meterologiorganisasjon (WMO) sin årlige WMO Greenhouse Gas Bulletin, med detaljer om årlig gjennomsnittlig konsentrasjon av CO2 og andre klimagasser. Dette finner sted i Genève i Sveits. 

Rapporten legges ut på denne lenken.

Landmine-rapport fra UNIDIR

United Nations Institute for Disarmament Research (UNIDIR) lanserer Landmine Monitor 2018 Report.  Lanseringen finner sted i Genève i Sveits 20. november kl 0930. 

Årets rapport blir tilgjengelig på denne lenken.

2019 Global Education Monitoring-report

UNESCO har valgt FNs barnedag 20. november for å lansere årets Global Education Monitoring Report (GEM-report). I New York blir det en pressebrif i forbindelse med "noon briefing", ved FNs hovedkvarter.

Lenke: Du kan melde deg på her for å motta årets rapport

Europaparlamentet markerer menneskerettighetene

Michelle Bachelet - FNs høykommissær for menneskerettigheter besøker Brussel:

20. november: 1330-1900 arrangerer Europaparlamentet “High-Level Conference 70th Anniversary Declaration of Human Rights”. 

Les mer her

FNs forum om næringsliv og menneskerettigheter

26.-29. november arrangeres FNs forum om næringsliv og menneskerettigheter, i Genève i Sveits. Hit er ventet over 2 000 deltakere fra myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn. Tema er næringslivets respekt for menneskerettighetene.

Se pressemelding sendt ut i dag

Se hele programmet her

Inclusive Wealth Report 2018

26.-28. november arrangerer FNs miljøorganisasjon (UNEP) konferanse for sitt finansieringsinitiativ (UNEP FI). Dette finner sted i Paris.

Her skal også årets Inclusive Wealth Report lanseres: Over 200 økonomer fra hele verden har her satt opp en indeks hvor landenes velferd estimeres utifra et bærekraftsperspektiv, der naturressurser, menneskelige ressurser og produsert kapital sees i sammenheng. 

Les mer om rapporten her

Opium-dyrking i Afghanistan ned 20 prosent

Ny undersøkelse fra UNODC: Det totale arealet som brukes på opium-dyrking i Afghanistan ned med 20 prosent siden i fjor.

Se pressemelding samt lenke til Afghanistan Opium Survey 2018 her

UNFPA advarer: 1 500 gravide kvinner i Hodeidah i livsfare

UNFPA har publisert en pressemelding om situasjonen i Jemen: 1 500 gravide kvinner er i livsfare om hovedsykehuset i Hodeidah ikke er tilgjengelig. 

Alle helseinsitusjoner i havnebyen Hodeidah er enten stengt eller fungerer på absolutt minimumsnivå. Kapasiteten på hovedsykehuset Al-Thawra er sprengt. 

Her er pressemeldingen på engelsk.

Viktige dager fra FN-kalenderen

19. november: I dag er det verdens toalettdag. Det er på høy tid at alle mennesker får tilgang til en ordentlig do! Les mer her

20. november: FNs internasjonale barnedag markeres hvert år for å promotere internasjonalt samarbeid og å bevisstgjøre barn over hele verden om deres rettigheter. Hovedmålet er å forbedre velferden til verdens barn. Datoen markerer jubileet for BarnekonvensjonenLes mer her

20. november: Afrikas industrialiseringsdag. Målet for dagen er å mobilisere det internasjonale samfunnet til å engasjere seg mer i utviklingen av industri i Afrika. Les mer her

25. november: Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner. 35 prosent av alle kvinner vil i løpet av livet oppleve vold. Over 600 millioner kvinner bor i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt. Les mer her

29.november: Internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk. Det palestinske folk rammes fortsatt av Israels folkerettsstridige okkupasjonspolitikk. Les mer her

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

20. november: Velkommen til førvisning av Kapernaum i anledning FNs barnedag. Sjeldent settes barns rettigheter på agendaen slik vi ser i Nadine Labakis libanesiske Oscar-kandidat Kapernaum. Vi møter 12 år gamle Zain som saksøker sine foreldre for å ha satt ham til verden. Etter filmen blir det en panelsamtale om barns rettigheter. Les mer her

21. november: Global morgen: Egypt. I etterkant av den arabiske våren har forfølgelsen av minoriteter i Egypt eskalert. FN-sambandet er medarrangør av møteserien Global morgen på Sølvberget i Stavanger. Les mer her

21. november: Global kveld: Iran og det nye Midt-Østen. Den bitre rivaliseringen med Saudi-Arabia og bekjempelsen av IS har gitt Iran en nøkkelposisjon i regionen. Les mer her

28. november: Lansering av alternativ rapport til FNs rasediskrimineringskomité. Norske organisasjoner legger her fram en omfattende rapport og gjør opp status for diskriminering og likestillingsarbeid, sett opp mot menneskerettighetene som er nedfelt i FNs rasediskrimineringskonvensjon. Les mer her

Aktuelt

FN-soldater drept i DR Kongo

Åtte FN-soldater og 12 kongolesiske soldater er drept i en operasjon mot opprørere i den østlige provinsen Nord-Kivu i Kongo, opplyser FN. Les mer på UN News

Lær mer om konflikten i DR Kongo på FN-sambandets konfliktprofil

Sør-Sudan bryter våpenembargoen

Sør-Sudan bryter våpenembargoen som ble innført mot det borgerkrigsherjede landet i juli i år, ifølge en FN-rapport.

Hold deg oppdatert på situasjonen, les vår konfliktprofil og vår landprofil.

37 drept i Den sentralafrikanske republikk

37 lik er funnet i byen Alindao i Den sentralafrikanske republikk (SAR) etter kamper mellom væpnede grupper i området, opplyser FN.

Fakta om SAR finner du på FN-sambandets landprofil

Kraftig nedgang i kjønnslemlestelse i Afrika siste to tiår

Antall jenter under 14 år i Øst-Afrika som blir utsatt for kjønnslemlestelse er på 20 år redusert fra 71,4 til 8 prosent, melder NRK.

Les temasider på FN.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

19. november: I dag er det verdens toalettdag. Infografikk: FN-sambandet / Ida Thinn
19. november: I dag er det verdens toalettdag. Infografikk: FN-sambandet / Ida Thinn
Last ned bilde
19. november: I dag er det verdens toalettdag. 
 Infografikk: FN-sambandet / Ida Thinn
19. november: I dag er det verdens toalettdag. Infografikk: FN-sambandet / Ida Thinn
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg saker fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom