KLP

Denne julegaven redder liv

Del

Noen julegaver er mer nyttige enn andre. Er det én ting du bør kjøpe til dem du bryr deg om, er det en komfyrvakt, tipser Norsk brannvernforening og KLP.

- For dem som stadig glemmer å skru av komfyren, skal det lite til før det oppstår brann. Noe av det viktigste du kan gjøre er å installere en komfyrvakt, sier Dagfinn Kalheim, leder i Brannvernforeningen.

I desember øker antall branner med 50 prosent, og mange branner starter nettopp på kjøkkenet. Nesten en av ti dødsbranner skyldes tørrkoking.

Fett i vifta
Mange kjøkken er rene brannbomber fordi kjøkkenviftene er fulle av fett. Glemmer du å skru av kokeplata eller driver bakst med olje, blir temperaturen fort høy. Varmen gjør at fettet i vifta smelter og drypper ned på komfyren. Brann kan da oppstå i løpet av kort tid.

- En komfyrvakt er en optisk varmesensor som kobler av strømmen til komfyren når det blir for varmt. Har du ikke komfyrvakt, bør du i hvert fall sørge for å rengjøre vifta. Det er kanskje den viktigste delen av julerengjøringen, sier Kalheim.

Pass på eldre
En av tre som omkommer i brann, er over 70 år. Derfor er det god grunn til å vise litt ekstra omsorg i førjulstiden, mener Elin Evjen, direktør i KLP Skadeforsikring.

- Kjøp en komfyrvakt, og sjekk at alle røykvarslerne virker hos din eldre slektning eller nabo. Det er kanskje den viktigste førjulsgesten du gjør i år. Se også etter om rømningsveiene er frie slik at det går raskt å komme seg ut, også om man ikke lenger er ung og sprek, sier hun.

- Vi har så mange skrekkeksempler på hvor galt det kan gå, så vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å ta slike grep.

Husk også at du trenger ikke være gammel for å glemme. I en travel hverdag er det mye som stjeler oppmerksomheten, spesielt i førjulstiden.

- Årsaken til at det brenner så ofte i desember er at vi driver med mer matlaging, har mer besøk, og skal være vertskap og kokk samtidig. Med litt alkohol inne i bildet kan det være selve oppskriften på brann, sier Evjen.

Sju gode råd i julestria:

  • Installer en komfyrvakt.
  • Rengjør kjøkkenvifta.
  • Sjekk at alle røykvarslerne virker.
  • Sjekk at lysmansjettene i huset ikke er brennbare.
  • Blås alltid ut levende lys i de rommene du ikke oppholder deg i.
  • Bytt ut levende lys med batteridrevne lys.
  • Kos deg i jula, men vær streng med familien når det gjelder brannsikkerhet. Det er lett å glemme når det er mange gjester i huset og mye som skjer.


Gjennom prosjektet "Bry deg før det brenner" gir KLP og Brannvernforeningen pårørende råd om hvordan de kan forebygge brann hjemme hos eldre.  

For mer informasjon, kontakt:

Dagfinn Kalheim, adm. direktør i Norsk brannvernforening
Mobiltelefon: 977 59 029
E-post: Dk@brannvernforeningen.no

eller

Elin Evjen, direktør i KLP Skadeforsikring
Mobiltelefon: 995 36 346
E-post: Elin.Evjen@klp.no

Nøkkelord

Bilder

Last ned bilde
Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening
Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening
Last ned bilde
Elin Evjen, direktør for Kundeseksjonen Offentlig/Bedrift i KLP Skadeforsikring
Elin Evjen, direktør for Kundeseksjonen Offentlig/Bedrift i KLP Skadeforsikring
Last ned bilde

Om KLP

KLP
KLP
Postboks 400 Sentrum
0103 Oslo

55 54 85 00http://www.klp.no

KLP er Norges største pensjonsselskap. Cirka 900.000 yrkesaktive og pensjonister har pensjonen sin i KLP. Selskapet eies av kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og bedrifter som gir sine ansatte offentlig tjenestepensjon. I KLP er det å tenke samfunn, miljø og ansvarlige investeringer en del av den daglige driften.

Følg saker fra KLP

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KLP på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KLP

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom