Den norske osterevolusjonen, hvem fortjener heder?
2018 er selveste osteåret i Norge. Oste-VM, World Cheese Awards, skal arrangeres i Bergen i november og i år er ost satt som hovedtema for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt ved å formidle sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. Styreleder er Liv Gregersen Kongsten
- Norge er et stolt osteland. Takket være dyktige produsenter, tradisjon, gode råvarer og mangfold har Norge opparbeidet seg en status som et osteland i verdensklasse. Det setter norsk mattradisjon på verdenskartet. Det er vi mektig stolte av, sier styreleder i Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, Liv Gregersen Kongsten.
Vår ystetradisjon har i mange år vært glemt, men har de siste 10-15 årene vært gjennom en osterevolusjon. Gammel kunnskap er forenet med ny teknologi til nye produkter i verdensklasse.
Hvem har bygd bro mellom gammel og ny tid og bidratt til en norsk osterevolusjon? Hvilken enkeltperson fortjener heder og ære for å formidle kunnskap, tradisjon og håndverket til norsk ost?
Send inn ditt forslag med begrunnelse til post@matmerk.no innen 22. juni. Forslagene blir vurdert av en fagjury.
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles i år ut for 25. gang under World Cheese Award i Bergen 2. november 2018.
Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner. Matmerk er sekretariat for prisen, og samarbeider også med Mat fra Norge om informasjon rundt prisen og presentasjon av kandidater.
Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er blant annet:
- 2017: Inge Johnsen, kokk, Liantunet
- 2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.
- 2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk fra Søre Osen
- 2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom