Norsk Folkehjelp

Den humanitære støtten til Sør-Sudan må økes

Del

– Det haster å nå fram med nødhjelp i Sør-Sudan før regntiden, hvis ikke vil situasjonen i landet bli enormt mye verre, sier Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Mandag erklærte FN og Sør-Sudans regjering hungersnød i flere områder i Sør-Sudan. Hungersnød er det høyeste nivået på skalaen som brukes for å måle matmangel. Det er første gang på seks år at FN har erklært hungersnød noe sted i verden.

– Dette er svært alvorlig. Hungersnød betyr at alle andre overlevelsesmekanismer er brukt opp, at minst 30 prosent av barna er underernærte og at folk dør av sult i store tall, sier Westhrin.

Vil bli verre

I følge FN er over 100 000 mennesker rammet av hungersnød i delstaten Unity, og ytterligere 1 million er på grensen. Desto mer bekymringsfullt er det at meldingen om hungersnød kommer allerede i februar.

– Det er et halvt år til sørsudanerne kan høste avlingene sine. I de siste tre månedene av dette kommer store deler av landet til å være utilgjengelig på grunn av regntiden, og man får ikke kjørt inn nødhjelp. Da blir den eneste løsningen å slippe mat fra luften, noe som både er kostbart og lite effektivt, sier Westhrin.

Totalt risikerer nesten 5,5 millioner mennesker å bli rammet av sult i Sør-Sudan i 2017. De neste månedene er dermed helt kritiske for å få humanitær hjelp på plass i de mest utsatte områdene. Norsk Folkehjelp er en av de største nødhjelpsaktørene i landet, og nådde i 2016 ut til over 300 000 mennesker med matstøtte. I 2017 er det lagt opp til å øke innsatsen ytterligere, men det trengs mer støtte.

– Det må bevilges mer penger, og det haster. Norge kan ikke sitte og vente på at krisene skal bli større før vi gjør noe. Jo lenger vi venter, jo vanskeligere blir det å gjøre noe med situasjonen, sier Westhrin.

 Ekstraordinært år

2017 ligger an til å bli et år med ekstraordinært mange store, vedvarende humanitære kriser. I tillegg til Sør-Sudan er det varslet fare for hungersnød i Nigeria, Jemen og Somalia. De humanitære behovene er store også ellers i Sahel-regionen og i Malawi. I tillegg kommer krisene i Afghanistan, Libya, Irak og Syria.

– Verden har aldri sett et så stort omfang av humanitære behov. Det er en helt ekstraordinær situasjon hvor man er nødt til å øke støtten med friske penger, uten at det går på bekostning av langsiktig innsats, sier Westhrin.

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær

907 96 835

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom