De aller fleste har ingen grunn til å unngå gluten
Glutenkvaliteten i mel kan variere, så noen ganger tilsettes ekstra gluten i deig for å øke bakeevnen. Dette gjøres for å kunne lage ekstra grove brød med høyt innhold av fiber, og som likevel er luftige. Grovt brød med masse fiber og andre grove kornprodukter er sunt for mage og tarm og gir helsegevinst.
Det finnes ingen data eller studier som tyder på at gluten er farlig, men 1-2 prosent av befolkningen tåler ikke gluten fordi de har sykdommen cøliaki.
Det finnes heller ingen beviser for at gluten er usunt. Glutenfritt brød kan derimot inneholde mer stivelse og mindre proteiner, mineraler og næringsstoffer – og kan derfor være mindre sunt enn vanlig brød.
Brød og kornprodukter er bra for oss mennesker, og en god kilde til viktige næringsstoffer. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser grove kornprodukter hver dag. I glutenfrie brød blir glutenet (proteinet i kornet) fjernet, slik at det i hovedsak kun er stivelse igjen. For deg som for eksempel vil ned i vekt er det nettopp stivelse du bør holde deg unna, fordi det er tomme kalorier.
Fakta om gluten
- Gluten finnes naturlig i alle norske kornslag utenom havre.
- Gluten gjør at gjærbakst hever seg under bakeprosessen.
- Personer med cøliaki må unngå å spise gluten.
Interessert i mer informasjon om gluten og brød, les:
Flere fakta om gluten: https://brodogkorn.no/fakta/gluten/
Myter om gluten og brød: https://brodogkorn.no/fakta/9-myter-om-brod-og-gluten/
Intervju med professor Knut Lundin fra institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo som er blant de aller fremste i verden når det gjelder cøliaki: https://brodogkorn.no/fakta/derfor-bor-du-fa-i-deg-gluten/
Det forskes mye på helseeffekten av gluteninntak. Opplysningskontoret for brød og korn gikk høsten 2015 gjennom drøyt 80 av de sist publiserte forskningsrapportene på temaet: https://brodogkorn.no/fakta/glutensensitivitet-fakta-hype-eller-noe-midt-i-mellom/
Gluten har vært et hett tema i både tradisjonelle og sosiale medier de siste årene. Men hvordan er egentlig stemningen i glutendebatten? Hvor opptatt er vi av gluten? Og hvem er debattantene? Opplysningskontoret for brød og korn analyserte våren 2016 nordmenn sin omtale og spredning av glutenrelatert innhold på Facebook: https://brodogkorn.no/fakta/gluten-pa-alles-facebooksider/
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å bidra til økt forbruk av og verdiskaping for norsk matkorn, brød og andre kornprodukter.
Opplysningskontoret for brød og korn har som mål å bidra til økt kunnskap om viktigheten av norskproduserte brød og andre kornprodukter i kostholdet i tråd med myndighetenes kostsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom