Opplysningskontoret for brød og korn

De aller fleste har ingen grunn til å unngå gluten

Del
– Glutenholdige produkter som grove brød og kornprodukter er vesentlige kilder til mange viktige næringsstoffer. Folk flest bør spise mer grov bakst og kornprodukter fordi det er sunt. De som har cøliaki derimot må unngå gluten i kosten for ikke å få allergiske reaksjoner, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Foto: brodogkorn.no
Foto: brodogkorn.no

Glutenkvaliteten i mel kan variere, så noen ganger tilsettes ekstra gluten i deig for å øke bakeevnen. Dette gjøres for å kunne lage ekstra grove brød med høyt innhold av fiber, og som likevel er luftige. Grovt brød med masse fiber og andre grove kornprodukter er sunt for mage og tarm og gir helsegevinst. 

Det finnes ingen data eller studier som tyder på at gluten er farlig, men 1-2 prosent av befolkningen tåler ikke gluten fordi de har sykdommen cøliaki.

Det finnes heller ingen beviser for at gluten er usunt. Glutenfritt brød kan derimot inneholde mer stivelse og mindre proteiner, mineraler og næringsstoffer – og kan derfor være mindre sunt enn vanlig brød.

Brød og kornprodukter er bra for oss mennesker, og en god kilde til viktige næringsstoffer. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser grove kornprodukter hver dag. I glutenfrie brød blir glutenet (proteinet i kornet) fjernet, slik at det i hovedsak kun er stivelse igjen. For deg som for eksempel vil ned i vekt er det nettopp stivelse du bør holde deg unna, fordi det er tomme kalorier.

Fakta om gluten

- Gluten finnes naturlig i alle norske kornslag utenom havre.
- Gluten gjør at gjærbakst hever seg under bakeprosessen.
- Personer med cøliaki må unngå å spise gluten.

Interessert i mer informasjon om gluten og brød, les: 

Flere fakta om gluten: https://brodogkorn.no/fakta/gluten/

Myter om gluten og brød: https://brodogkorn.no/fakta/9-myter-om-brod-og-gluten/

Intervju med professor Knut Lundin fra institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo som er blant de aller fremste i verden når det gjelder cøliaki: https://brodogkorn.no/fakta/derfor-bor-du-fa-i-deg-gluten/

Det forskes mye på helseeffekten av gluteninntak. Opplysningskontoret for brød og korn gikk høsten 2015 gjennom drøyt 80 av de sist publiserte forskningsrapportene på temaet: https://brodogkorn.no/fakta/glutensensitivitet-fakta-hype-eller-noe-midt-i-mellom/

Gluten har vært et hett tema i både tradisjonelle og sosiale medier de siste årene. Men hvordan er egentlig stemningen i glutendebatten? Hvor opptatt er vi av gluten? Og hvem er debattantene? Opplysningskontoret for brød og korn analyserte våren 2016 nordmenn sin omtale og spredning av glutenrelatert innhold på Facebook: https://brodogkorn.no/fakta/gluten-pa-alles-facebooksider/ 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: brodogkorn.no
Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å bidra til økt forbruk av og verdiskaping for norsk matkorn, brød og andre kornprodukter.

Opplysningskontoret for brød og korn har som mål å bidra til økt kunnskap om viktigheten av norskproduserte brød og andre kornprodukter i kostholdet i tråd med myndighetenes kostsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye