UiO - Det medisinske fakultet

Dansk prestisjepris til norsk forsker

Del

Professor Tom Eirik Mollnes har som første nordmann mottatt den internasjonale KFJ forskningsprisen av Rigshospitalet i København. Prisen er på 1,5 millioner danske kroner.

Professor Tom Eirik Mollnes har som første nordmann mottatt den internasjonale KFJ forskningsprisen av Rigshospitalet i København.

Mollnes får KFJ-prisen for å finne nye muligheter for behandling av sykdommer hvor aktivering av det medfødte immunsystemet bidrar til vevskade, for eksempel ved hjerte- og karsykdommer og alvorlig blodforgiftning.

Immunforsvaret er vår første forsvarslinje mot infeksjoner. En del av immunforsvaret er komplementsystemet, som består av over 30 ulike proteiner, og er særlig viktig for å beskytte oss mot infeksjoner, som for eksempel meningokokker.

Mollnes og kollega ved Rigshospitalet, Peter Garred, har funnet at når komplementsystemet blir overaktivert, kan denne delen av immunforsvaret gjøre mer skade enn nytte. Da utvikles det en betennelsesreaksjon som kan skade pasientens eget vev.

Det er dette som skjer ved blodforgiftning, Dette bidrar også til utvikling av hjerte- og karsykdommer som åreforkalkning, som kan føre til hjerteinfarkt og hjerneslag.

– Jeg er glad for og ydmyk over å ha fått prisen, men dette ville ikke gått uten mine dyktige samarbeidspartnere, både forskerne og ikke minst ingeniørene som har bidratt betydelig, sier Mollnes.

– Målet er i framtiden å kunne behandle pasienter med disse og andre sykdommer, sier Mollnes.

Om prisen

Det danske Rigshospitalets Internationale KFJ-pris deles ut hvert år til en internasjonal forsker på høyt nivå, som mottar 1,5 millioner danske kroner til videre forskning.

Tom Eirik Mollnes er professor II ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved UiO, professor ved Universitetet i Tromsø og på CEMIR ved NTNU, Trondheim, samt forsker ved Nordlandsykehuset, Bodø.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon:
Tom Eirik Mollnes, 906 30 015, t.e.mollnes@gmail.com
Peter Garred, +45 26 80 66 06, peter.garred@regionh.dk
Thomas Olafsen, pressekontakt Det medisinske fakultet, UiO, 92 22 31 21, pressekontakt@medisin.uio.no,

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no/

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg saker fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det medisinske fakultet

1910 døde pasienter18.12.2018 08:01:00Pressemelding

I perioden 2008 – 2015 døde i alt 1910 personer i selvmord under eller etter kontakt med spesialisthelsetjenestene i Norge. Dette er vesentlig høyere tall enn tidligere antatt og høyere enn hva etablerte meldesystemer har kunnet avdekke. Nærmere halvparten av alle selvmord skjer i gruppen av personer som har hatt kontakt med spesialisthelsetjenestene innen psykisk helse og rus innenfor det siste året før sin død. Denne rapporten, «Selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling 2008 til 2015 – en nasjonal registerstudie», presenterer resultatene fra den første nasjonale studien av selvmord blant personer i kontakt med psykisk helsevern og relaterte spesialisthelsetjenester siste år før dødsfallet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom