Deloitte

Clean Marine vinner av Fast 50 i Norge i 2015

Del

Miljøteknologiselskapet Clean Marine er vekstvinneren blant teknologiselskaper i Norge. Selskapet var høyt oppe på listen også i fjor, men med en omsetningsvekst på imponerende 7260 prosent kåres selskapet i år som vinner av Fast 50 i 2015.

På de to neste plassene kommer to softwareselskaper, begge fra Oslo: Etrinell med 6033 prosent og Camo Software med 2241 prosent.

– Vi gratulerer alle selskapene på Fast 50 listen med svært gode resultater, og spesielt vinneren Clean Marine med å bli kåret som Norges raskest voksende teknologiselskap i 2015, sier Joakim Marstrander, advokat og partner i revisjons- og rådgivningsfirmaet Deloitte, samt ansvarlig for Fast 50-studien. Han fortsetter:

– Clean Marine AS var nummer fem på listen i fjor og gikk altså av med seieren i år. Selskapet har gjennomgått en imponerende utvikling de foregående årene. De samlede europeiske tallene vil bli lagt frem senere i vinter, men med den vekstprosenten Clean Marine har, vil det komme til å være et av Europas raskest voksende teknologiselskaper.

Administrerende direktør Nils Christian Høy-Petersen og finansdirektør Jørgen Mørkved i Clean Marine AS mottok prisen av Joakim Marstrander på Deloitte-kontoret i Oslo. De forteller at de er stolte over å motta prisen i en hverdag som til tider er veldig tøff, med mange opp- og nedturer:

– For oss som står i et løp fra null til et ferdig kommersielt produkt så er det en milepæl å komme til et stadium hvor vi får en slik annerkjennelse. Det er ikke bare en anerkjennelse, det er en erkjennelse av det som er oppnådd og det setter vi stor pris på, sier Nils Christian Høy-Petersen.

Egenutviklet teknologi

Deloitte Technology Fast 50 er en prestisjefylt årlig kåring av de 50 raskest voksende teknologiselskapene i Norge basert på en prosentvis årlig vekst i omsetningen over en femårsperiode, frem til og med siste innleverte regnskap for kalenderåret 2014.

Vinnerne av denne prisen varierer fra store til små offentlige og private selskaper, og de kommer fra alle segmenter innenfor teknologi: programvare, maskinvare, kommunikasjon, trådløs teknologi og biovitenskap.

Deloitte har gjort analyser av Fast 50 helt siden 2002. Fast 50-listen består hvert år av de femti raskest voksende selskapene i Norge som baserer veksten på egenutviklet teknologi, og gir et interessant innblikk i hva som skaper vekst i Norge og hvor veksten skjer.

– Jeg synes det er spennende at det finnes så mange norske selskaper med egenutviklet teknologi som satser friskt. Fast 50-listen gir håp for fremtiden, sier Joakim Marstrander.

– Det er egentlig underlig at ikke flere norske selskaper satser slik som vinnerne på Fast 50-listen gjør. Norge har tross alt det tryggeste sikkerhetsnettet i verden, dersom man skulle feile.

Vekst skjer i hele landet

Tidlig på 2000-tallet var et flertall av vekstbedriftene softwareutviklere eller utviklere av elektroniske komponenter, og i all hovedsak basert i Oslo-området. I årene rundt og etter 2010 var det imidlertid olje- og oljeservicerelaterte virksomheter som toppet vekstlisten, ofte representert ved bedrifter i vestlandsfylkene. Veksten i oljebransjen hadde begynt å avta allerede i 2014 og færre selskaper fra denne bransjen når nå topp 50-listen over de fremste vekstselskapene i Norge. Det er ventet at denne trenden forsterker seg neste år.

I 2015 er veksten mer sammensatt og spredd. Oslo og Stavanger er fortsatt tungt representert på listen, men det er også virksomheter fra mange andre steder i landet. I år er det imidlertid bare ett selskap fra Hordaland på listen, noe som gjør dette til det svakeste året på lenge for Bergens-regionen, etter en trend som har vært nedadgående i flere år.

Vi ser også en rekke gjengangere på listen. Vinneren Clean Marine var høyt oppe også i fjor. Det Trondheim-baserte softwareselskapet One Voice har vært på listen fire år på rad – riktignok fra et relativt beskjedent utgangspunkt rent omsetningsmessig.

– Vi ser at mange selskaper med høy vekst har problemer med soliditeten, og dette viser at vekst og risikoappetitt er to sider av samme sak, forteller Marstrander.

Få kvinnelige toppsjefer

Et trekk som er verdt å legge merke til, er at det er bare tre av de femti selskapene som har en kvinne som toppsjef. Denne analysen bidrar dermed til å støtte en hypotese om at innovasjonsmiljøet i Norge må arbeide for å få flere kvinner i topplederstillinger også i innovasjonsvirksomheter.

For mer informasjon: www.fast50.no

For mer informasjon, kontakt

  • Joakim Marstrander, advokat og partner i Deloitte, telefon 481 26 326
  • Eivind Ungersness, revisor og partner i Deloitte, telefon 482 62 882
  • Frode Vik Jensen, kommunikasjonsdirektør og partner i Deloitte, telefon 995 95 000

Deloitte Technology Fast 50 er en ren kvantitativ analyse av omsetningsvekst hvert år de siste fem årene. For å være kvalifisert for Deloitte Fast 50 må selskapet blant annet ha norsk hovedkontor, ha et vesentlig element av egenutviklet teknologi og ha en omsetning på minimum 50.000 euro det første året i kåringen. Disse kravene gjør at denne kåringen ikke må forveksles med andre vekstanalyser av norske innovasjonsbedrifter.

Les mer om den europeiske kåringen Fast 500 her.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Dronning Eufemias gate 14
0191 Oslo

+47 23 27 90 00http://www.deloitte.no

Deloitte er et markedsledende selskap som leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser og konsulenttjenester. Vi etterstreber å hjelpe våre kunder realisere sine ambisjoner, skape en positiv forskjell i samfunnet, og utnytte potensialet i våre ansatte.

Vi arbeider for en rekke internasjonale selskaper og norske virksomheter innen alle deler av næringslivet, ideelle organisasjoner, idrett og kommunal- og statlig sektor. Hver klient har tilgang til et tverrfaglig team som kan trekke på erfarne medarbeidere og internasjonal kompetanse på tvers av industrier, sektorer og fagdisipliner. Gjennom dette er vi i stand til å bidra med dyp innsikt og kvalifiserte meninger om problemstillinger i daglig drift, så vel som innspill og vurderinger om fremtidige scenarier. Med 1380 ansatte ved 22 kontorer i Norge har vi kapasitet og kompetanse til å gjennomføre alle typer prosjekter. Vi bidrar til å skape resultater for våre klienter gjennom en strategisk tilnærming til utfordringer, med høy grad av praktisk gjennomføringsevne.

Følg saker fra Deloitte

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Deloitte på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Deloitte

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom