Plan International Norge

#ChildMothers – utstilling og paneldebatt

Del

Hvert år føder over to millioner jenter barn før de har fylt 15 år. Og hvert år dør 70.000 jenter under 19 år av komplikasjoner relatert til graviditet og fødsel. Plan setter opp den internasjonale fotoutstillingen #Childmothers i Arendalsuka, for å rette søkelys mot hvordan det å få barn så tidlig påvirker jentenes livssituasjon, helse og framtidsutsikter.

#Childmothers består av familieportretter og reportasjebilder av jenter fra seks land som har fått barn før de fylte 15 år. Risiko for komplikasjoner relatert til graviditet eller fødsel er fem ganger høyere for jenter under 15 år enn når de får barn i 20 årene.

Angelica (13 år) er en av barnemødrene som er portrettert. Hun er mor til Lucner på tre måneder. Angelica bor sammen med sønnen, foreldrene og søsken i slummen i Haiti. Hun ble gravid med kjæresten sin, og har sluttet på skolen. - Jeg skulle ikke ha fått barn i min alder. Jeg er for ung. Jeg kan ikke engang ta vare på ham, sier hun.

- Det er sterke og viktige jenteskjebner som portretteres, hvor jentene mellom 13-15 år selv har fått barn. Gjennom deres historier får vi et innblikk i utfordringene som møter disse jentene. Vi er glade for å få denne utstillingen til Norge. Det haster med å redusere antall jenter som føder barn, noe utstillingen viser, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.

Åpning og paneldebatt
I forbindelse med åpningen av utstillingen har vi invitert til paneldebatt.
Tema: Hvordan oppfylle jenters rettigheter & bærekraftsmål 5 om likestilling?

Plan International Norge samler norske fag- og politiske miljøer til diskusjon om Norges globale arbeid for likestilling under årets Arendalsuke. Hva gjør norske myndigheter og organisasjoner for å sikre at jenter får oppfylt deres rettigheter - til utdanning, helse og beskyttelse fra vold? Hvordan kan vi jobbe for også å nå de mest sårbare og marginaliserte jentene, de som ofte er usynlige i statistikken? Og hvordan kan norsk utviklingspolitikk bidra til å oppfylle FNs bærekraftsmål 5?

Tid: Mandag 14. august kl. 14:30-15:30 (15:30-16:30: enkel serving og mulighet for å se utstillingen)
Sted: Arendalsuka, på Arendal bibliotek, 2. etasje
Arrangør: UNFPA og Plan International Norge

I panelet sitter:

- Laila Bokhari, statssekretær (H) Utenriksdepartementet

- Bård Vegar Solhjell, SV

- Pernille Fenger, UNFPA

- Kjell Erik Øie, Generalsekretær, Plan International Norge

- Jarle Tollaksen, politisk nestleder KrFU

Samtalen modereres av Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad.

  • Fotoutstillingen er åpen for alle 14. til 18. august på Arendal bibliotek.
  • Bildene er tatt av den prisvinnende, nederlandske fotografen Pieter ten Hoopen og støttet av Plan International Norge og FNs Befolkningsfond (UNFPA).

Om #childmothers
Plan International og FNs befolkningsfond, UNFPA, lanserer initiativet #childmothers for å løfte tematikken barnemødre på den globale agendaen. Fotografen Pieter ten Hoopen og journalist Sofia

Klemming Nordenskiöld har gjennom prosjektet møtt barnemødre fra seks land i tre regioner i verden. #Childmothers består både av en nettside og en turnerende fotoutstilling. Du finner mer informasjon inkludert bilder, filmer, fortellinger og fakta på childmothers.org.

Dette gjør Plan International og UNFPA
Plan International er en global barnerettighetsorganisasjon som arbeider for at alle barn skal få oppfylt sine rettigheter, inkludert retten til helse, utdanning, beskyttelse mot vold og overgrep og retten til å delta i beslutninger som angår deres liv. Plan International arbeider både på lokalt, nasjonalt og globalt nivå for å sikre at barn og unge skal ha tilgang til seksualundervisning, prevensjon og helsetjenester som er tilpasset deres behov. UNFPA arbeider med å fremme seksuell og reproduktiv helse og rettigheter i utviklingsland. De samarbeider med myndigheter, sivil samfunn og andre organisasjoner for at kvinner og ungdommer har god helse og lever produktive liv.
 

Barnemødre
Hvert år føder rundt to millioner jenter barn før de selv har fylt 15 år. Det betyr at 5.500 jenter hver dag går fra selv å være barn - til å bli forelder - ofte mot sin vilje. Regner man med alle jenter som blir mødre før de er 18, så er tallet syv millioner jenter i året. Å være et barn og bli gravid innebærer en stor risiko. 70 000 jenter under 18 år dør hvert år av komplikasjoner relatert til graviditet eller fødsel. En ung jente, som får barn, mister også sine egne framtidsplaner og drømmer lagt i grus, da hun ofte må slutte på skolen og gifte seg. Til tross for det globale omfanget av problemet, så opplever de yngste mødrene – de under 15 år - i stor grad å bli usynliggjort i nasjonale- og globale statistikker. Dette fører til at jentene ofte blir oversett, og dermed lykkes det ikke å forebygge og få slutt på denne praksisen.

Fakta om barnemødre
• Hvert år føder rundt to millioner jenter barn før de har fylt 15 år. Graviditet hos svært unge jenter medfører høyere risiko for komplikasjoner under graviditet og fødsel.

• Årlig føder rundt syv millioner jenter barn før de har fylt 18 år. Det tilsvarer 20.000 jenter som føder barn hver dag.

• 70 000 jenter i alderen 10-19 år dør hvert år av komplikasjoner under graviditet eller fødsel.

• Tidlig graviditet kobles ofte til barneekteskap. Hvert år gifter 15 millioner jenter seg før de har fylt 18 år, det tilsvarer 40 000 jenter om dagen, eller 28 jenter i minuttet.

• Både barneekteskap og tidlig graviditet er vanligere i lav- og middelinntekstland, og forekomsten øker i humanitære kriser og katastrofer.

For mer informasjon:  

Se Facebook-eventet: https://www.facebook.com/events/1717009441936677/?acontext=%7B%22source%22%3A5%2C%22page_id_source%22%3A22026676751%2C%22action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%2C%22mechanism%22%3A%22main_list%22%2C%22extra_data%22%3A%22%7B%5C%22page_id%5C%22%3A22026676751%2C%5C%22tour_id%5C%22%3Anull%7D%22%7D]%2C%22has_source%22%3Atrue%7D

og http://arendalsuka.no/event/user-view/4899 

For mer informasjon om #Childmothers: www.childmothers.org/

Nøkkelord

Kontakter

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for å gi barn en bedre framtid. Vi jobber i mer enn 50 land for å oppfylle barns rettigheter, blant annet til skolegang, helsetjenester og beskyttelse. Plan har et særlig fokus på jenters rettigheter.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

Bistandsbudsjettet: – Ikke glem tenåringsjenter i humanitære kriser8.10.2018 12:24Pressemelding

Regjeringen lover en milliardsatsing på kvinners rettigheter og likestilling i bistandsbudsjettet. I tillegg skal innsatsen i humanitære kriser økes med 250 millioner kroner. – Dette er viktige satsinger som særlig må ivareta rettighetene til tenåringsjenter. Unge jenter er en sårbar gruppe som i altfor lang tid har blitt glemt, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom