Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeriforeningen om budsjettforliket: - Useriøs gambling med helse og arbeidsplasser

Del

- Vi har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med regjeringen om å få ned sukkerforbruket i Norge. Brusbransjen har levert bedre enn noen andre. Denne avgiftsøkningen er et grunnskudd mot intensjonsavtalen vi signerte med Bent Høie for et knapt år siden.

Slik kommenterer Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, budsjettforliket som ble inngått i går kveld. Det innebærer bl.a. at KrF fikk gjennomslag for sitt krav om å øke avgiften på brus med om lag 900 millioner kroner. Avgiften rammer brus med og uten sukker og vann med smak.

- Det virkelig rystende er at Høyre og FrP velger å bli med på KrFs totalt useriøs håndtering av en hel næring, sier Nome, som mener at både arbeidsplasser og folkehelse settes i spill:

- 20 prosent av den brusen vi drikker i Norge er kjøpt i Sverige. Grensehandelen er all time high og øker for hver dag som går. Vi vet at når folk handler i Sverige, bedriver de hamstring. Bilene fylles opp av godteri og brusbrett og folk konsumerer langt mer enn de ellers ville gjort. Selvsagt rammer dette også norske arbeidsplasser

Nome viser til at brusindustrien i Norge har redusert sukkerinntaket fra brus med 18 prosent de siste fem årene. Norge er verdensledende når det gjelder sukkerfrie drikker og han regner med at 2018 blir året da andelen sukkerfri brus passerer femti prosent av forbruket. Bransjen har forpliktet seg til å redusere sukkerinntaket fra brus med 19 prosent i femårsperioden 2015 til 2020.

- Ingen bransje har levert bedre og ingen bransje har større ambisjoner om å fortsette å levere. Men det gir ingen mening å inngå forpliktende samarbeid med myndighetene, hvis de kan endre spillereglene dramatisk over natta, sier han.

Bryggeri- og drikkevareforeningen organiserer så godt som alle brusprodusenter i Norge, både giganter som Coca-Cola og små lokale produsenter som Roma Mineralvannfabrikk og Oskar Sylte Mineralvannfabrikk. Nome beskriver en bransje som er rystet i grunnvollene og opplever avgiftsøkningen som et hån mot all innsatsen som har vært gjort for å skape sunnere produkter.

- Vi er opptatt av at politikk skal være kunnskapsbasert og utøves på en seriøs måte. Her har vi et stjerneeksempel på det motsatte. Dette er slett håndverk og grovt brudd på en forpliktende avtale, sier Nome, som mener avgiftsøkningen må reverseres ved første korsvei.

Kontakter

Bilder

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

23 08 86 94http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningens (BROD) formål er å ivareta medlemmenes felles interesser overfor myndigheter, forbrukere, kunder, nasjonale og internasjonale institusjoner/organisasjoner og samfunnet forøvrig.

Følg saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom