Briter spiser mer grønt enn nordmenn
- For første gang er det gjennomført en forbrukerundersøkelse der vi måler folks frukt- og grøntinntak relatert til anbefalingen om 5 om dagen i mange europeiske land. Undersøkelsen, som har fått navnet 5 a day Europe, er gjennomført av Kantar TNS på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. De samme innsamlingsmetodene har blitt benyttet i alle land, og undersøkelsen er gjennomført på samme tid med nøyaktig samme spørsmålstilling. Det gir oss et sammenlikningsgrunnlag i forhold til andre land i Europa, forteller Tore Angelsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Hensikten med undersøkelsen er først og fremst å få et så korrekt bilde som mulig på hvordan vi ligger an her i landet for å ha et praktisk verktøy for å måle utviklingen mot målsettingen om å øke inntaket med 20 % innen 2021. I tillegg kan det være lærerikt å få gode sammenliknbare tall fra Europa for å kunne lære av de beste.
Bare 1 av 4 personer i Norge spiser de anbefalte 5 om dagen
5 om dagen er et viktig kostholdsråd. Det er godt kjent og praktisk talt alle synes at ideen er god, men bare en av fire kommer i mål. Hvor trykker egentlig skoen? Er det kunnskap, tilgjengelighet eller viljen det står på?Hvordan står det til andre land det er naturlig å sammenlikne seg med?
Norge er best i Skandinavia, men vi ligger ikke så langt foran Sverige og Danmark. Andel av befolkningen som spiser minst 5 porsjoner frukt / bær og grønnsaker på daglig basis er ca. 24 % i Norge, ca. 19 % i Sverige og ca. 18 % i Danmark. Det er med andre ord ikke oppskriften fra våre nærmeste naboland vi trenger, så hvor ligger mulighetene?
- Vi ønsker nå å se nærmere på hvilke tiltak de har gjort i Storbritannia, og hva vi kan lære av disse, sier Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Fra tre til fem porsjoner om dagen er god samfunnsøkonomi
Den nye rapporten viser oss at vi i Norge i snitt spiser rett i overkant av tre av de anbefalte fem porsjonene – vi har med andre ord et stykke igjen før vi når målet, men mange gode krefter trekker i samme retning. I Intensjonsavtalen for tilrettelegging for sunnere kosthold har både industri og handel forpliktet seg til å bidra.
Det er positive helsegevinster for den enkelte og god samfunnsøkonomi om folk flest spiser litt mer fargerik mat. I Helsedirektoratets egen rapport Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd utgitt i mars 2016, har de regnet seg frem til en årlig samfunnskostnad ved ikke å spise 5 om dagen kan være 37,6 MRD NOK. Det er med andre ord ikke noen tvil om at det er lurt å iverksette tiltak for å øke konsumet.
- Vi ser med spenning frem mot møtet i Næringslivsgruppen til helseministeren torsdag 23. november, der vi håper at gode forslag til tiltak vil komme på bordet, avslutter Guttorm Rebnes.
Relevante linker:
Nøkkelord
Kontakter
Analysesjef Tore Angelsen, tlf. 477 51 787, e-post: tore.angelsen@frukt.no.
Direktør Guttorm Rebnes, tlf. 908 58 227, e-post: guttorm.rebnes@frukt.no
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
«Bli en smaksdetektiv» vant 1.plass i intensjonsavtalens utmerkelser9.2.2024 15:44:18 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) med konseptet "5 om dagen barnehage" fikk 1.plass i konkurransen "intensjonsavtalens utmerkelser" som ble delt ut av Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på NHO denne fredagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom