Opplysningskontoret for frukt og grønt

Briter spiser mer grønt enn nordmenn

Del

Mange av oss bærer nok på noen fordommer om dårlig britisk kosthold, men ny undersøkelse viser at Storbritannia er det landet i Europa som ligger på topp i inntak av frukt og grønt. Hva er det britene har gjort som har løftet dem til det nivået de har i dag?

En ny undersøkelse viser at Storbritania er det landet i Europa som spiser mest frukt og grønt. Foto: Marte Garmann.
En ny undersøkelse viser at Storbritania er det landet i Europa som spiser mest frukt og grønt. Foto: Marte Garmann.

- For første gang er det gjennomført en forbrukerundersøkelse der vi måler folks frukt- og grøntinntak relatert til anbefalingen om 5 om dagen i mange europeiske land. Undersøkelsen, som har fått navnet 5 a day Europe, er gjennomført av Kantar TNS på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. De samme innsamlingsmetodene har blitt benyttet i alle land, og undersøkelsen er gjennomført på samme tid med nøyaktig samme spørsmålstilling. Det gir oss et sammenlikningsgrunnlag i forhold til andre land i Europa, forteller Tore Angelsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hensikten med undersøkelsen er først og fremst å få et så korrekt bilde som mulig på hvordan vi ligger an her i landet for å ha et praktisk verktøy for å måle utviklingen mot målsettingen om å øke inntaket med 20 % innen 2021. I tillegg kan det være lærerikt å få gode sammenliknbare tall fra Europa for å kunne lære av de beste.

Bare 1 av 4 personer i Norge spiser de anbefalte 5 om dagen

5 om dagen er et viktig kostholdsråd. Det er godt kjent og praktisk talt alle synes at ideen er god, men bare en av fire kommer i mål. Hvor trykker egentlig skoen? Er det kunnskap, tilgjengelighet eller viljen det står på?Hvordan står det til andre land det er naturlig å sammenlikne seg med?

Norge er best i Skandinavia, men vi ligger ikke så langt foran Sverige og Danmark. Andel av befolkningen som spiser minst 5 porsjoner frukt / bær og grønnsaker på daglig basis er ca. 24 % i Norge, ca. 19 % i Sverige og ca. 18 % i Danmark. Det er med andre ord ikke oppskriften fra våre nærmeste naboland vi trenger, så hvor ligger mulighetene?

- Vi ønsker nå å se nærmere på hvilke tiltak de har gjort i Storbritannia, og hva vi kan lære av disse, sier Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Fra tre til fem porsjoner om dagen er god samfunnsøkonomi

Den nye rapporten viser oss at vi i Norge i snitt spiser rett i overkant av tre av de anbefalte fem porsjonene – vi har med andre ord et stykke igjen før vi når målet, men mange gode krefter trekker i samme retning. I Intensjonsavtalen for tilrettelegging for sunnere kosthold har både industri og handel forpliktet seg til å bidra.

Det er positive helsegevinster for den enkelte og god samfunnsøkonomi om folk flest spiser litt mer fargerik mat. I Helsedirektoratets egen rapport Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd utgitt i mars 2016, har de regnet seg frem til en årlig samfunnskostnad ved ikke å spise 5 om dagen kan være 37,6 MRD NOK. Det er med andre ord ikke noen tvil om at det er lurt å iverksette tiltak for å øke konsumet.

- Vi ser med spenning frem mot møtet i Næringslivsgruppen til helseministeren torsdag 23. november, der vi håper at gode forslag til tiltak vil komme på bordet, avslutter Guttorm Rebnes.

Relevante linker:

Kostråd fra Helsedirektoratet

Intensjonsavtalen for tilrettelegging for sunnere kosthold

Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd

Nøkkelord

Kontakter

Analysesjef Tore Angelsen, tlf. 477 51 787, e-post: tore.angelsen@frukt.no.
Direktør Guttorm Rebnes, tlf. 908 58 227, e-post: guttorm.rebnes@frukt.no
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

En ny undersøkelse viser at Storbritania er det landet i Europa som spiser mest frukt og grønt. Foto: Marte Garmann.
En ny undersøkelse viser at Storbritania er det landet i Europa som spiser mest frukt og grønt. Foto: Marte Garmann.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å øke forbruket av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Dog ønsker vi å fremheve fordelene ved produksjon av frukt og grønnsaker i Norge. Vår hovedstrategi er å stimulere til økt forbruk av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter ved hjelp av langsiktig holdningspåvirkning.

Matglede, sammen med helse og ernæring står sentralt i vårt budskap. Det er en stor utfordring å få fortalt at et høyt daglig forbruk av frukt og grønnsaker er avgjørende for et sunt levesett. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

NM i sunn fastfood 2018 er i gang3.7.2018 11:06Pressemelding

For femte gang arrangerer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) konkurransen NM i sunn fastfood, hvor alle spisesteder som serverer mat til folk i farta er invitert til å delta. Påmeldingen er nå avsluttet, og det er 32 utsalgssteder som kniver om å bli norgesmester i sunn fastfood 2018. Årets deltakere er spredt over hele landet, og sammen skal de hjelpe kundene å velge friske og sunne alternativer langs veien og på farta i hele sommer.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom