Bringebærlandet vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket
På Bringebærlandet i Drøbak blir bringebæravlingen solgt direkte fra gården. Det som ikke blir solgt går til produksjon av bringebærvin. Drivkraften bak bær- og vinproduksjonen er en bærekraftig og innovativ bruk av bringebærproduksjonen, der hele avlingen utnyttes optimalt.
- Bringebærlandet er et godt eksempel på den spennende utviklingen som skjer i norsk landbruk i dag. Vi heier på slike bedrifter som tør å tenke nytt og som har full utnyttelse og bærekraft som en viktig del av virksomheten, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad om Bringebærlandet.
Verdensnyhet
- Å få BU-prisen er en påskjønnelse for arbeidet vi har gjort og inspirerer oss til å satse videre og til å vokse, sier daglig leder i Bringebærlandet, Roy Andersen.
Andersen driver Bringebærlandet sammen med Åse-Marit Thorbjørnsrud. Ekteparet startet å lage bringebærvin i 2016, og er de første i Norge som utnytter bringebærene til å lage vin. To av årets viner, isvin og musserende, kan skilte med å være de første av sitt slag i verden. Mottagelsen av bringebærvinen har vært overveldende ifølge ekteparet, og har vært med på å øke inntjeningen på gården både gjennom et økt gårdsutsalg og gjennom salg til restauranter.
- Vi har hele tiden vært opptatt av å finne nye anvendelser for bringebær. De har en veldig kompleks smak av syre og sødme og egner seg til mer enn dessertbær, saft og syltetøy. I boka Bringebærlandet har vi samlet en del eksempler på det.Bringebærvin startet vi med i 2016. Det har vært et dristig prosjekt, og mye å lære. Men med god hjelp fra naboer og venner har vi lykkes med å lage viner som har falt i smak, sier daglig leder i Bringebærlandet, Roy Andersen.
Imponerte juryen
- Juryen har latt seg imponere av hvordan Bringebærlandet har klart å utnytte sine selvdyrkede bringebær i så mange ulike produkter, og maksimert marginene ved å tenke nytt og annerledes. De er innovative og har fokus på lønnsomhet, samtidig som de lykkes med å lage innbydende produkter som er en fryd både for øyet og for ganen. Deres vinproduksjon har et større marked enn de foreløpig klarer å mette, det lover godt også for videre utvikling, sier Kristin Willoch Haugen, direktør for Innovasjon Norge Oslo Viken.
Bærekraftig produksjon og salg
Sammen med de andre gårdsutsalgene i bygda gir de lokalbefolkningen mulighet til å kjøpe kortreist mat og få innblikk i hvordan maten blir produsert. De har montert solcelleanlegg på låvetaket noe som reduserer CO2-utslippene fra gården. Foretaket er medlem av Grønt Punkt som sørger for innsamling og gjenvinning av glass, plast, og papir.
De bruker så lite sprøytemidler som mulig. Alt ugress fjernes for hånd, de bruker luktfeller og fuglekasser til å begrense insektskadene.
Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket:
- Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
- Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
- Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner.
- De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.
- Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Internationale Grüne Woche i Berlin i januar 2020.
Kontakter
Bringebærlandet:
Roy Andersen
mobil: 975 61 135
e-post: Roya5@online.no
Nettside: https://bringebærlandet.no/
Kontaktperson i Innovasjon Norge:
Ingeborg Knutsdatter Gresaker
mobil: 992 93 639
e-post:inkne@innovasjonnorge.no
Bilder
Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Tina Stiegler blir ny divisjonsdirektør i Innovasjon Norge21.3.2024 15:30:00 CET | Pressemelding
Tina Stiegler skal lede Innovasjon Norges største kundedivisjon som selskapets nye divisjonsdirektør for samfunns- og næringsutvikling.
Bionova fungerer godt, viser den første evalueringen20.3.2024 10:45:29 CET | Pressemelding
Bionovas to ordninger fungerer etter hensikten, viser evalueringen som er gjennomført av Oxford Research.
Det første rådgjevande Bionova-styret er klart15.3.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
Då Bionova i fjor vart etablert som ein del av Innovasjon Noreg, vart det bestemt at det skulle opprettast eit rådgjevande porteføljestyre. No er tidenes første styre for Bionova oppnemnd.
Innovasjon Norge støtter Beyonder med 75 millioner til batteriprosjekt14.3.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
Beyonder i Rogaland mottar 75 millioner kroner i tilskudd til batteriprosjekt fra Innovasjon Norge. - Beyonder er et strålende eksempel på at Rogalandsgründere virkelig satser på verdiskaping og eksport i nye grønne verdikjeder, og styrker det som allerede er et svært interessant økosystem knyttet til energistyring, lading og elektrifisering i fylket vårt, sier Kari Holmefjord Vervik, regiondirektør i Innovasjon Norge.
Innovasjon Norge støtter Vianode med 350 millioner til batteriprosjekt14.3.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
Vianode på Herøya i Porsgrunn mottar 350 millioner kroner i tilskudd til sin kundekvalifiseringsfabrikk fra Innovasjon Norge. - Vi er veldig stolte og glade over at Vianode er en av fire bedrifter som nå får tildeling fra regjeringens satsing på batteriprosjekter, sier Anniken Fægri Damm-Larsen, regiondirektør i Innovasjon Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom