NBBL - Norske Boligbyggelag

Boligsameier for boligeiere eller finansielle investorer?

Del

Behandlingen av eierseksjonsloven på Stortinget førte til at Stortinget ba regjeringen om å komme tilbake med regler om hyblifisering og kortidsutleie.

Avdelingsdirektør i NBBL, Henning Lauridsen (foto: nyebilder.no).
Avdelingsdirektør i NBBL, Henning Lauridsen (foto: nyebilder.no).

I tillegg ble Regjeringen bedt om å stramme inn regelen om at man ikke kan kjøpe mer enn to seksjoner i et sameie. Hensikten var å gjøre det mulig for sameiene å hindre at sameiet ble omdannet til hybelhus eller hotellignende komplekser.

Det er derfor positivt at Kommunal og moderniseringsdepartementet inviterte NBBL og andre til innspillsmøte om dette tema i dag. Det vil danne grunnlaget for at reglene om hyblifisering kan bli bedre.

Hvorfor er det viktig med nye regler om hyblifisering?

Hyblifisering betyr at en bolig bygges om. Soverom deles ofte i to slik at det blir to hybler, og stuer, spisestuer og lignende deles og gjøres om til flere hybler. Når hyblifiseringen er gjennomført vil det normalt ikke være noen andre fellesrom i boligen enn kjøkken og bad. I noen tilfeller blir det 10-12 hybler i en leilighet.

- Den som eier en bolig i et sameie skal ha adgang til å leie den ut. Når det gjelder visse intense former for utleie som påvirker kostnader og bomiljøet, bør sameiet imidlertid få et ord med i laget, sier Henning Lauridsen, avd. dir. i NBBL.

Hyblifiseringens negative sider

Noen av de som var til stede under høringen om eierseksjonsloven på Stortinget i 2017 var et sameie på Skillebekk i Oslo. Der er to leiligheter kjøpt opp og ble bygd om til 20 utleiehybler. De opplevde flere negative sider ved hyblifiseringen.

- Hyblifisering påvirker bomiljøet, reduserer boligstandarden og påfører sameiet kostnader det er vanskelig å få dekket inn. I tillegg kan de øvrige boligene i sameiet bli mindre verdt som følge av at det ikke er attraktivt å bo i et sameie med hyblifiserte boliger, mener Lauridsen.

NBBL ble hørt av Stortinget

Under behandlingen av eierseksjonsloven på Stortinget våren 2017 jobbet NBBL aktivt for at eierseksjonsloven skulle få en bestemmelse som ga sameiet mulighet til å påvirke om hyblifisering skulle tillates. I tillegg jobbet vi for at sameiet skulle få dekket inn sine merkostnader som følge av hyblifisering dersom hyblifisering skjedde. NBBL ble hørt i den forstand at Stortinget ba regjeringen om å lage regler på området.

Boligsameier skal være gode å bo i

- I forbindelse med møtet i dag, og lovarbeidet som pågår nå, vil NBBL bidra med konstruktive innspill med sikte på at boligsameier skal være gode å bo. Det forutsetter at sameiet får en mulighet til å begrense hyblifisering der dette påvirker de øvrige sameierne og sameiet på negativt vis, avslutter Henning Lauridsen, NBBL.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Avdelingsdirektør i NBBL, Henning Lauridsen (foto: nyebilder.no).
Avdelingsdirektør i NBBL, Henning Lauridsen (foto: nyebilder.no).
Last ned bilde

Lenker

Om NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL - Norske Boligbyggelag
NBBL - Norske Boligbyggelag
PB 452 Sentrum
0104 Oslo

http://www.nbbl.no

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) er interesseorganisasjonen for boligbyggelag. 42 boligbyggelag er tilsluttet NBBL. Boligbyggelagene har 1 million medlemmer og forvalter omlag 490.000 boliger i over 12.000 boligselskap over hele landet.

Følg saker fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom