Frende Forsikring

Boligbrannen startet i julestjerna

Del

Det er ikke mye igjen av julestjerna som tok fyr.

Ser du hva dette var? Svidd julestjerne. Frende Forsikring.
Ser du hva dette var? Svidd julestjerne. Frende Forsikring.

Brannen som startet i papirstjernen spredte seg i boligen, og hele leiligheten ble nedsotet. Denne gangen varslet brannalarmen, og familien reddet seg ut.

- Med julestjerne i papir er det ikke et spørsmål om det blir brann, men når, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

- Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, sier han. Likevel er svært mange juledekorasjoner i butikkene fremdeles laget av papir og annet brennbart materiale.

Se etter svimerker
- Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det stjernelampen er beregnet for. Svimerker er et alvorlig faresignal, er klare råd fra Brannvernforeningen.

- De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år, sier Skjerping. Han anbefaler LED-pærer til julepynten. Disse blir ikke varme.

Ingen jul uten ild
Uforsiktig bruk av levende lys og levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er en annen typisk brannårsak.

- Ikke la brennbart materiale komme i kontakt med stå for nær levende lys, er Skjerpings klare råd.

Mange finner frem julelysene til advent, og desember er brannmåneden fremfor noen.

Sjekk før du legger deg
- Faktisk brenner nesten 50 prosent flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året, sier Skjerping i Frende. I tillegg til brannfarlig julepynt, bruker vi mer strøm enn vanlig og fyrer i peis og ovner for kos og varme, også det øker risikoen for brann.

- Det er viktig å ta noen forholdsregler. Ta en sjekkerunde før du legger deg. Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme, er rådet fra branneksperten.

Jo flere, jo bedre
- Og sjekk for all del at røykvarsleren virker. Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme, sier Skjerping. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Alle hjem skal ha minst én godkjent røykvarsler i hver etasje, men forsikringsbransjen anbefaler røykvarsler i alle oppholdsrom og soverom, også i boder i tilknytning til huset.

- Tidlig varsling om brann kan gi deg mulighet til å redde deg selv og andre, og kanskje slokke brannen, sier Odd Magne Skjerping i Frende.

FAKTABOKS:

Dette må du gjøre hvis det brenner

1. Redd andre ved å rope "Brann! Brann!" og hjelp hverandre ut.
2. Pass på at alle barn kommer seg ut til møtestedet.
3. Varsle brannvesenet. Ringe nødnummeret 110.
4. Hvis du har tid, lukk dører og vinduer.
5. Hvis brannen er liten, forsøk å slokke. Ta ingen sjanser.
6. Gå raskt ut av huset og til møteplassen.
Kilde: Nasjonal Brannøvelse

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ser du hva dette var? Svidd julestjerne. Frende Forsikring.
Ser du hva dette var? Svidd julestjerne. Frende Forsikring.
Last ned bilde
Odd Magne Skjerping, brannekspert, Frende Forsikring.
Odd Magne Skjerping, brannekspert, Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Postboks 7335
5020 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Helnorske Frende Forsikring eies av 15 lokale sparebanker. Gjennom eierbankene og egne salgssentre er Frende representert fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Hovedkontoret ligger i Bergen, hvor vi har 200 ansatte og over 200.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skade- og livsforsikring over hele landet.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom