Opplysningskontoret for frukt og grønt

Blomkål, grønnsakenes hvite dronning

Del

Vi slår et slag for grønnsakenes hvite dronning, nemlig blomkålen. Den er på full fart inn i butikken. Sett den på menyen oftere. En allsidig og sunn grønnsak som de fleste liker. Helseeksperter og kjendiskokker retter økt fokus på hele kålgruppen - både på grunn av den herlige smaken og på grunn av de store helseeffektene. Og blomkålen er ballets dronning, smakfull og vakker på matfatet. Den finnes oftest i hvitt, men forekommer også i farger som gul, oransje, lilla og grønn.

Brassica oleracea er det latinske navnet, og blomkål stammer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet. Botanisk sett er den litt spesiell da den består av mange små sammenvokste blomsterbuketter. Den har derfor fått sitt navn blomkål som betyr kålblomst eller blomstrende kål.

Blomkål ble først kjent utover i Europa på 1700-tallet. Etter den tid har de flotte og store sortene vi kan nyte i dag blitt utviklet. Og det er nettopp det vi gjør, vi nyter blomkålen. Den er deilig i forretter, som tilbehør eller som egen hovedrett, i supper, gratenger, stuet, gratinert, bakt, i omeletter, i salater, på grillen, i pureer, i pizzadeig og som snacks med dipp til. Blomkålris er også blitt et kjent begrep, en super erstatning for ris eller pasta.

Blomkål har både lavt energi- og fettinnhold. Blomkål har et høyt innhold av protein, vitamin C og kostfiber. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Nå er vi i starten på den norske sesongen. Det bugner av helt ferske blomkålhoder. Her får du våre mest populære blomkålretter. Matfaglig rådgiver, Toril Gulbrandsen, gir deg her de mest populære blomkålfavoritter. - Blomkål i salater, bakt hel i ovn eller grillet må du prøve, det vil garantert falle i smak, sier hun.

Nøkkelord

Kontakter

Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no.
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.

Bilder

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er 5 om dagen til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.

Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebase.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom