Opplysningskontoret for frukt og grønt

Bli med på veien tilbake til røttene

Del

De siste ukene har vi så vidt ant at det har vært en viss knapphet på grønn salat på grunn av dårlige værforhold i Spania og Italia. Det vil si at mange har lest om det, men vi har vært heldige og butikkhyllene i Norge har ikke blitt tømt på samme måte som i andre europeiske land. Kanskje kan denne lille påminnelsen være en anledning til å lære å ta i bruk et større utvalg av våre fantastiske rotgrønnsaker?

Rotgrønnsaker er fantastiske råvarer som smaker spesielt godt på vinteren.
Rotgrønnsaker er fantastiske råvarer som smaker spesielt godt på vinteren.

Det er ingen selvfølge at vi får alle grønnsaker hele året

Norske forbrukere er godt vant. Vi får snart alle produkter hele året. De norske produsentene er blitt flinke til å planlegge for å strekke sesongen lengst mulig, og i tillegg har vi import av svært mange produkter hele året. Det er flott at vi har et rikholdig utvalg i frukt- og grønnsakdisken, men i tråd med at flere er opptatt av å ta vare på miljøet og ønsker å spise lokal og kortreist mat, må vi også lære oss å ta i bruk flere av de grønnsakene som er godt egnet til å dyrke nær oss og som kan lagres gjennom vinteren.

Sellerirot og persillerot er ukjent for de fleste

I november 2016 gjennomførte Epinion en undersøkelse for Opplysningskontoret for frukt og grønt der formålet var å kartlegge kunnskap om rotgrønnsaker. Det ble gjennomført personlige intervjuer i Oslo (St. Hanshaugen), Askim, Stavanger og Egersund som kartla forbrukerens kjennskap, kunnskap og bruk av utvalgte rotgrønnsaker. Kålrot, persillerot, jordskokk og sellerirot ble lagt frem og navnet ble etterspurt.

Kålrot hadde klart høyest kjennskap med 4 av 5 som kunne navnet. Sellerirot var det omtrent halvparten som gjenkjente, persillerot én av tre, mens kun én av fem kunne navnet på jordskokk. I Oslo var det størst kjennskap til sellerirot og jordskokk sammenliknet med de øvrige stedene, mens kålrot var mest gjenkjent i Stavanger og Egersund. Av de spurte hadde kvinner generelt større kjennskap til alle rotgrønnsakene som ble vist.

Den fortapte generasjonen

På 60-tallet kom fryseboksen og posesuppene, og idealet var å bruke lite tid på matlaging. Mor skulle jo ut på jobb, og vi mistet mye av den nedarvede matlagingskompetansen. Torghandelen, som hadde vært så vanlig, avtok også. Med det mistet vi noe viktig. Vi mistet evnen til å tenke naturlig sesong, og en hel generasjon lærte aldri å ta i bruk de flotte rotgrønnsakene. For når sant skal sies ser jo mange av dem ganske stusslige ut der de ligger, og fortsatt er det mange som ikke vet hvordan vi kan ta i bruk vanlige grønnsaker som sellerirot og persillerot. Grønnsakene er, på lik linje med løk og poteter, gode, smakfulle og næringsrike produkter som er naturlig å spise i Norge hele året. Når de varmebehandles får de en fantastisk sødme og nydelige smaker. Smaker som våre toppkokker har tatt i bruk igjen, og som flere enkelt kan lære seg.

Sesongenes svingninger skaper variasjon og forventning

Det er ikke så mange år siden vi ventet i spenning på norske nypoteter, nykål og ikke minst alle de gode bærene som kommer utover sommeren. For et par generasjoner tilbake var vi mer vant til å høste lokalt, sanke det som bød seg i skogen og på fjellet og ta vare på maten over lenger tid. Da hadde mange hus mørke og kjølige kjellere som var godt egnet til slik oppbevaring.

Noen grønnsaker er godt egnet til å dyrke i Norge, og mange av disse kan også lagres lenge hvis de har optimale forhold. Dette er de typiske rotgrønnsakene som gulrot, sellerirot, persillerot, pastinakk og kålrot, og sist men ikke minst alle de fargerike og flotte betene. Du trenger ikke jordkjeller for å ta vare på dem, de oppbevares trygt og godt på ulike velegnede lagre rundt omkring i landet, og butikkene byr på friske produkter som akkurat har blitt hentet frem fra sitt vinterhi. Ikke gå forbi, men benytt anledningen til å teste ut de magiske smakene som oppstår når disse grønnsakene for eksempel bakes i ovnen, og nyt også den gode metthetsfølelsen du får i etterkant. Å tenkte sesong er en del av den nye matbevisstheten.

http://www.frukt.no/oppskrifter/salater/bulgursalat-med-bakte-rotgronnsaker/

Se flere gode tips og triks på frukt.no.

Høyoppløselige bilder finnes i vårt billedarkiv: OFGs bildearkiv

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, epost: gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Rotgrønnsaker er fantastiske råvarer som smaker spesielt godt på vinteren.
Rotgrønnsaker er fantastiske råvarer som smaker spesielt godt på vinteren.
Last ned bilde
Bak noen rotgrønnsaker i ovnen og magiske ting skjer.
Bak noen rotgrønnsaker i ovnen og magiske ting skjer.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.

Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår billedbank.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

NM i sunn fastfood 2018 er i gang3.7.2018 11:06Pressemelding

For femte gang arrangerer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) konkurransen NM i sunn fastfood, hvor alle spisesteder som serverer mat til folk i farta er invitert til å delta. Påmeldingen er nå avsluttet, og det er 32 utsalgssteder som kniver om å bli norgesmester i sunn fastfood 2018. Årets deltakere er spredt over hele landet, og sammen skal de hjelpe kundene å velge friske og sunne alternativer langs veien og på farta i hele sommer.

Norgesmesterne i frukt og grønt er kåret14.6.2018 16:31Pressemelding

Mange av oss tar valget mellom sunt og usunt i butikken, sa eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen da hun delte ut den helt nye kjedeprisen til årets vinner av NM i frukt og grønt. Hun takket for jobben som gjøres i dagligvarebutikkene hver dag for å få flere til å velge sunt. Meny gikk av med seieren for beste frukt- og grøntkjede, Coop Mega Bekkestua, Spar Hjelmeland vant butikkprisene og Irene Agnalt fra Rema ble årets frukt- og grøntambassadør. Vi gratulerer!

Blomkål, grønnsakenes hvite dronning30.5.2018 08:24Pressemelding

Vi slår et slag for grønnsakenes hvite dronning, nemlig blomkålen. Den er på full fart inn i butikken. Sett den på menyen oftere. En allsidig og sunn grønnsak som de fleste liker. Helseeksperter og kjendiskokker retter økt fokus på hele kålgruppen - både på grunn av den herlige smaken og på grunn av de store helseeffektene. Og blomkålen er ballets dronning, smakfull og vakker på matfatet. Den finnes oftest i hvitt, men forekommer også i farger som gul, oransje, lilla og grønn.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom