Bli med på veien tilbake til røttene
Det er ingen selvfølge at vi får alle grønnsaker hele året
Norske forbrukere er godt vant. Vi får snart alle produkter hele året. De norske produsentene er blitt flinke til å planlegge for å strekke sesongen lengst mulig, og i tillegg har vi import av svært mange produkter hele året. Det er flott at vi har et rikholdig utvalg i frukt- og grønnsakdisken, men i tråd med at flere er opptatt av å ta vare på miljøet og ønsker å spise lokal og kortreist mat, må vi også lære oss å ta i bruk flere av de grønnsakene som er godt egnet til å dyrke nær oss og som kan lagres gjennom vinteren.
Sellerirot og persillerot er ukjent for de fleste
I november 2016 gjennomførte Epinion en undersøkelse for Opplysningskontoret for frukt og grønt der formålet var å kartlegge kunnskap om rotgrønnsaker. Det ble gjennomført personlige intervjuer i Oslo (St. Hanshaugen), Askim, Stavanger og Egersund som kartla forbrukerens kjennskap, kunnskap og bruk av utvalgte rotgrønnsaker. Kålrot, persillerot, jordskokk og sellerirot ble lagt frem og navnet ble etterspurt.
Kålrot hadde klart høyest kjennskap med 4 av 5 som kunne navnet. Sellerirot var det omtrent halvparten som gjenkjente, persillerot én av tre, mens kun én av fem kunne navnet på jordskokk. I Oslo var det størst kjennskap til sellerirot og jordskokk sammenliknet med de øvrige stedene, mens kålrot var mest gjenkjent i Stavanger og Egersund. Av de spurte hadde kvinner generelt større kjennskap til alle rotgrønnsakene som ble vist.
Den fortapte generasjonen
På 60-tallet kom fryseboksen og posesuppene, og idealet var å bruke lite tid på matlaging. Mor skulle jo ut på jobb, og vi mistet mye av den nedarvede matlagingskompetansen. Torghandelen, som hadde vært så vanlig, avtok også. Med det mistet vi noe viktig. Vi mistet evnen til å tenke naturlig sesong, og en hel generasjon lærte aldri å ta i bruk de flotte rotgrønnsakene. For når sant skal sies ser jo mange av dem ganske stusslige ut der de ligger, og fortsatt er det mange som ikke vet hvordan vi kan ta i bruk vanlige grønnsaker som sellerirot og persillerot. Grønnsakene er, på lik linje med løk og poteter, gode, smakfulle og næringsrike produkter som er naturlig å spise i Norge hele året. Når de varmebehandles får de en fantastisk sødme og nydelige smaker. Smaker som våre toppkokker har tatt i bruk igjen, og som flere enkelt kan lære seg.
Sesongenes svingninger skaper variasjon og forventning
Det er ikke så mange år siden vi ventet i spenning på norske nypoteter, nykål og ikke minst alle de gode bærene som kommer utover sommeren. For et par generasjoner tilbake var vi mer vant til å høste lokalt, sanke det som bød seg i skogen og på fjellet og ta vare på maten over lenger tid. Da hadde mange hus mørke og kjølige kjellere som var godt egnet til slik oppbevaring.
Noen grønnsaker er godt egnet til å dyrke i Norge, og mange av disse kan også lagres lenge hvis de har optimale forhold. Dette er de typiske rotgrønnsakene som gulrot, sellerirot, persillerot, pastinakk og kålrot, og sist men ikke minst alle de fargerike og flotte betene. Du trenger ikke jordkjeller for å ta vare på dem, de oppbevares trygt og godt på ulike velegnede lagre rundt omkring i landet, og butikkene byr på friske produkter som akkurat har blitt hentet frem fra sitt vinterhi. Ikke gå forbi, men benytt anledningen til å teste ut de magiske smakene som oppstår når disse grønnsakene for eksempel bakes i ovnen, og nyt også den gode metthetsfølelsen du får i etterkant. Å tenkte sesong er en del av den nye matbevisstheten.
http://www.frukt.no/oppskrifter/salater/bulgursalat-med-bakte-rotgronnsaker/
Se flere gode tips og triks på frukt.no.
Høyoppløselige bilder finnes i vårt billedarkiv: OFGs bildearkiv
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, epost: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår billedbank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom