Opplysningskontoret for frukt og grønt

Bli med på veien tilbake til røttene

6.3.2017 09:00 | Opplysningskontoret for frukt og grønt

Del

De siste ukene har vi så vidt ant at det har vært en viss knapphet på grønn salat på grunn av dårlige værforhold i Spania og Italia. Det vil si at mange har lest om det, men vi har vært heldige og butikkhyllene i Norge har ikke blitt tømt på samme måte som i andre europeiske land. Kanskje kan denne lille påminnelsen være en anledning til å lære å ta i bruk et større utvalg av våre fantastiske rotgrønnsaker?

Rotgrønnsaker er fantastiske råvarer som smaker spesielt godt på vinteren.
Rotgrønnsaker er fantastiske råvarer som smaker spesielt godt på vinteren.

Det er ingen selvfølge at vi får alle grønnsaker hele året

Norske forbrukere er godt vant. Vi får snart alle produkter hele året. De norske produsentene er blitt flinke til å planlegge for å strekke sesongen lengst mulig, og i tillegg har vi import av svært mange produkter hele året. Det er flott at vi har et rikholdig utvalg i frukt- og grønnsakdisken, men i tråd med at flere er opptatt av å ta vare på miljøet og ønsker å spise lokal og kortreist mat, må vi også lære oss å ta i bruk flere av de grønnsakene som er godt egnet til å dyrke nær oss og som kan lagres gjennom vinteren.

Sellerirot og persillerot er ukjent for de fleste

I november 2016 gjennomførte Epinion en undersøkelse for Opplysningskontoret for frukt og grønt der formålet var å kartlegge kunnskap om rotgrønnsaker. Det ble gjennomført personlige intervjuer i Oslo (St. Hanshaugen), Askim, Stavanger og Egersund som kartla forbrukerens kjennskap, kunnskap og bruk av utvalgte rotgrønnsaker. Kålrot, persillerot, jordskokk og sellerirot ble lagt frem og navnet ble etterspurt.

Kålrot hadde klart høyest kjennskap med 4 av 5 som kunne navnet. Sellerirot var det omtrent halvparten som gjenkjente, persillerot én av tre, mens kun én av fem kunne navnet på jordskokk. I Oslo var det størst kjennskap til sellerirot og jordskokk sammenliknet med de øvrige stedene, mens kålrot var mest gjenkjent i Stavanger og Egersund. Av de spurte hadde kvinner generelt større kjennskap til alle rotgrønnsakene som ble vist.

Den fortapte generasjonen

På 60-tallet kom fryseboksen og posesuppene, og idealet var å bruke lite tid på matlaging. Mor skulle jo ut på jobb, og vi mistet mye av den nedarvede matlagingskompetansen. Torghandelen, som hadde vært så vanlig, avtok også. Med det mistet vi noe viktig. Vi mistet evnen til å tenke naturlig sesong, og en hel generasjon lærte aldri å ta i bruk de flotte rotgrønnsakene. For når sant skal sies ser jo mange av dem ganske stusslige ut der de ligger, og fortsatt er det mange som ikke vet hvordan vi kan ta i bruk vanlige grønnsaker som sellerirot og persillerot. Grønnsakene er, på lik linje med løk og poteter, gode, smakfulle og næringsrike produkter som er naturlig å spise i Norge hele året. Når de varmebehandles får de en fantastisk sødme og nydelige smaker. Smaker som våre toppkokker har tatt i bruk igjen, og som flere enkelt kan lære seg.

Sesongenes svingninger skaper variasjon og forventning

Det er ikke så mange år siden vi ventet i spenning på norske nypoteter, nykål og ikke minst alle de gode bærene som kommer utover sommeren. For et par generasjoner tilbake var vi mer vant til å høste lokalt, sanke det som bød seg i skogen og på fjellet og ta vare på maten over lenger tid. Da hadde mange hus mørke og kjølige kjellere som var godt egnet til slik oppbevaring.

Noen grønnsaker er godt egnet til å dyrke i Norge, og mange av disse kan også lagres lenge hvis de har optimale forhold. Dette er de typiske rotgrønnsakene som gulrot, sellerirot, persillerot, pastinakk og kålrot, og sist men ikke minst alle de fargerike og flotte betene. Du trenger ikke jordkjeller for å ta vare på dem, de oppbevares trygt og godt på ulike velegnede lagre rundt omkring i landet, og butikkene byr på friske produkter som akkurat har blitt hentet frem fra sitt vinterhi. Ikke gå forbi, men benytt anledningen til å teste ut de magiske smakene som oppstår når disse grønnsakene for eksempel bakes i ovnen, og nyt også den gode metthetsfølelsen du får i etterkant. Å tenkte sesong er en del av den nye matbevisstheten.

http://www.frukt.no/oppskrifter/salater/bulgursalat-med-bakte-rotgronnsaker/

Se flere gode tips og triks på frukt.no.

Høyoppløselige bilder finnes i vårt billedarkiv: OFGs bildearkiv

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, epost: gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Rotgrønnsaker er fantastiske råvarer som smaker spesielt godt på vinteren.
Rotgrønnsaker er fantastiske råvarer som smaker spesielt godt på vinteren.
Last ned bilde
Bak noen rotgrønnsaker i ovnen og magiske ting skjer.
Bak noen rotgrønnsaker i ovnen og magiske ting skjer.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00http://www.frukt.no/

Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.

Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår billedbank.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nå er det snart norske jordbær til alle30.6.2017 14:26Pressemelding

Mange venter på de norske bærene, og nå er de på vei. Høysesongen for jordbær er juli – da er det mulig å få tak i disse kortreiste, solmodne delikatessene over hele landet. Den nydelige duften og den perfekte balansen mellom syre og sødme gjør jordbær til det mest etterspurte bæret i norske butikker. Egentlig er jordbæret en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter.

I dag gikk startskuddet for Norgesmesterskapet 5 om dagen – sunn fastfood 201720.6.2017 16:39Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) arrangerer nå, for 4. år på rad, konkurransen for alle spisesteder som serverer mat til folk på farten. Det er en kjensgjerning at de raske måltidene, de vi spiser på farten, når vi er underveis – i bilen til og fra, ofte er de som støtter minst opp under kostrådene. Det er her vi griper til en pølse med brød og en hvetebolle. Og det er selvsagt lov.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom