Bli med å redde en banan
Mye mat går til spille, både i butikk og hjemme på kjøkkenbenken i løpet av et år. Du trenger ikke bli dumpsterdiver for å bidra til å redde mer mat. Gjør som Noobwork lærte på Matsjokket i NRK, frys ned bananbiter og lag smoothie til frokost, før lekser eller spill eller til kveldskos.
10 ting du kan gjøre for å redde en banan
- Velg de single bananene i butikken
- Lag smoothie
- Lag smoothiebowle til frokost – en fantastisk start på dagen
- Spis en banan til kvelds – da sover du godt
- Knus bananer i havregrøten – da kan du droppe sukkeret
- Gled venner og familie med en banankake
- Lag bananpannekaker til helgefrokosten eller matboksen
- Modne bananer kan skrelles, deles i biter og legges i fryseren – lag nicecream
- Oppbevar bananene i romtemperatur
- Ikke la epler og bananer ligge sammen – da blir bananene fortere brune
Se flere gode tips og oppskrifter på frukt.no.
Det perfekte mellommåltidet
Bananen er ferdig innpakket i naturlig emballasje, og passer veldig godt på farten. En vanlig banan med skall veier mellom 150 og 200 g. men selve frukten veier i overkant av 100 g. Den inneholder i underkant av 100 Kcal og er super mat både før og etter trening og når det blir langt mellom måltidene.
Sunn og god
Banan inneholder vitamin B6, folat, kalium og fiber. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar vitamin B6 og folat til å redusere trøtthet og slitenhet og bidrar til et normalt immunforsvar. De samme næringsstoffene bidrar også til å opprettholde normal psykologisk funksjon. Takket være kaliuminnhold, vil det å spise bananer bidra til å styrke musklene mens det fremmer raskere restitusjon etter en treningsøkt.
Hvor kommer bananen fra?
Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en de viktigste artikler innen verdenshandelen med frukt. Norge har importert bananer siden 1905. Bananer høstes umodne og skipes i spesialskip til Europa. Deretter modnes bananen frem i egne bananmodnerier før de sendes på markedet i ulik modningsgrad.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
«Bli en smaksdetektiv» vant 1.plass i intensjonsavtalens utmerkelser9.2.2024 15:44:18 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) med konseptet "5 om dagen barnehage" fikk 1.plass i konkurransen "intensjonsavtalens utmerkelser" som ble delt ut av Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på NHO denne fredagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom