NAF

Bilen du har bestilt får avgiftssmell - Hva gjør du?

Del

Ingen vet hva avgiftene på bil blir etter nyttår. Nye og bedre målemetoder gir riktigere tall for utslipp, men kan samtidig føre til store prisøkninger på biler. - For bilkjøperne er det viktig å sjekke kontraktene sine og ha en god dialog med forhandleren, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Ha god dialog med forhandler og sjekk kontrakten nøye for å unngå en avgiftssmell på din nye bil. (Foto: NAF)
Ha god dialog med forhandler og sjekk kontrakten nøye for å unngå en avgiftssmell på din nye bil. (Foto: NAF)

Målemetoden det er snakk heter WLTP (Worldwide harmonized Light vehicle Test Procedure). Den metoden gir riktigere tall for utslipp av CO2, men de nye tallene vil slå rett inn på norske bilavgifter dersom regjeringen ikke tar grep. Det er fordi avgiftene på bil i stor grad er basert på bilens utslipp.

- Regningen sendes til norske bilkjøpere. I verste fall stiger prisene med 80 000 til 90 000 kroner, mener Sødal.

Vi går inn i en høst hvor det ikke er forutsigbart hva nye biler kommer til å koste over nyttår. Unntaket er elbiler som ikke har utslipp. Så her gjelder det å være våken som forbruker. Elbil er ikke aktuelt for alle ennå. Alle som skal ha en ladbar hybrid, bensin- eller dieselbil, må være bevisst på å undersøke som best en kan, hvilke rettigheter man har.

- Spør og grav hos forhandler når det gjelder bilpris dersom levering blir etter nyttår. Det er ikke sikkert du får gode svar, men dialog med forhandler er viktig, sier Nils Sødal.

I standardkontraktene de fleste bilforhandlerne bruker, tas det høyde for seks prosents økning i bilprisen. Det betyr at dersom prisøkningen på bilen overstiger seks prosent har forbrukeren ifølge standardkontrakten en hevingsrett. Det er viktig å sjekke dette. Vær oppmerksom dersom forhandleren har gjort endringer eller tillegg i standardkontrakten som gjelder denne prosentsatsen.

- Har du rettighetene som står i standardkontraktene, står du sterkt rustet til å få hevet kjøpet dersom din nye bil blir mer enn seks prosent dyrere enn avtalt, rådgir Sødal.

Når vet vi hva bilavgiftene blir i 2019?

Regjeringen har sagt at de vil komme med et opplegg for bilavgiftene i statsbudsjettet som legges frem i oktober. Det betyr ikke at det blir slik som regjeringen legger det frem. De er avhengige av KrF for å få flertall, og det skal forhandles om dette i Stortinget.

- I verste fall vet vi ikke hva bilprisene blir før i midten av desember, og det er lovlig sent, avslutter Nils Sødal.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ha god dialog med forhandler og sjekk kontrakten nøye for å unngå en avgiftssmell på din nye bil. (Foto: NAF)
Ha god dialog med forhandler og sjekk kontrakten nøye for å unngå en avgiftssmell på din nye bil. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom