Norsk Folkehjelp

Betinget optimisme for Sør-Sudan

Del

Etter 20 måneder med konflikt er det nå varslet at Sør-Sudans president Salva Kiir vil skrive under fredsavtalen i morgen. - En fredsavtale er et viktig skritt på veien mot en varig fred, sier Norsk Folkehjelp, som har vært aktive i Sør-Sudan i nesten 30 år. Organisasjonen trekker likevel fram at landet fortsatt vil trenge betydelig innsats fra det internasjonale samfunn i tiden framover.

Fredsavtalen ble signert av opposisjonsleder Riek Machar sist uke, og det er nå varslet av IGAD (TheIntergovernmental Authority on Development) at også presidenten vil signere avtalen. Dette skal skje under en seremoni i morgen, onsdag 26.08. Det er dermed håp om at den 20 måneder lange konflikten, som har krevd et ukjent antall menneskeliv og drevet over to millioner på flukt, nå kan gå mot en slutt. Samtidig har flere avtaler tidligere blitt både signert og brutt så det er avgjørende at det internasjonale samfunn legger et like sterkt press på at avtalen følges opp, som de har gjort for at den skulle bli underskrevet.

- Dette er en dag for betinget optimisme, sier Liv Tørres, Generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Tørres kom nylig hjem fra Sør-Sudan hvor hun blant annet møtte president Salva Kiir. Hun mener at en fredsavtale er helt nødvendig for at denne konflikten ikke skal forverres ytterligere.

- Hvis avtalen holder gjør det at vi på en helt annen måte kan nå de fem millionene som nå har behov for nødhjelp. Avtalen gir ikke mer mat, men den gjør det forhåpentligvis lettere å hjelpe de som trenger det.Samtidig vet vi at en avtale i Addis og en avtale på bakken i Sør-Sudan er to helt forskjellige ting.

Avtaler har blitt brutt mange ganger tidligere, og konflikten har spredd seg slik at det nå er mange mindre konflikter i tillegg til hovedkonflikten.

- Det er derfor avgjørende at det internasjonale samfunn fortsetter å legge press på at denne avtalen følges, samt bidrar med nødhjelp så ikke desperasjon skaper nye konflikter, understreker Tørres.

Sør-Sudan ble i både 2014 og 2015 «kåret» til verdens mest sårbare stat. Etter at borgerkrigen brøt ut i desember 2013 er over to millioner mennesker drevet på flukt. Et ukjent antall har mistet livet. Til sammen står åtte av de rundt 12 millionene innbyggerne i fare for å trenge hjelp i månedene som kommer (?)

For ytterligere kommentarer kontakt med generalsekretær Liv Tørres på telefon 916 26 288.

For bakgrunnsinformasjon, inkludert infographics og kart se UN OCHAs oppdaterte responsplan

Nøkkelord

Kontakter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom