Berget halv million brød fra avfallsdunken
- Vi har fortsatt mye å gå på, men er glade for å se at mange av våre tiltak mot matsvinn gir effekt. Dette er vårt viktigste samfunnsbidrag. Å kaste spiselig mat er hverken økonomisk, etisk eller miljømessig bærekraftig. Målet er å kaste 50 prosent mindre spiselig mat innen 2025, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonsrådgiver i MENY.
Tredobling
Brød, bakervarer, frukt og grønnsaker er blant varene med høyest matsvinn i dagligvarebransjen. Nettopp derfor er tiltak her viktig. «Gårsdagens Brød» selges neste dag til ca. halv pris, mens «Omplassert frukt og grønt» er single frukt i egen kurv til kr. 10 pr kilo – som har endt her fordi de har ligget i en pakke hvor de andre varene er ødelagt.
- Vi er glade for at kundene har tatt godt imot disse tiltakene. Sammen berget vi i fjor 550 000 brød og 225 000 kilo frukt og grønt fra å ende som avfall, noe som er en tredobling i antall brød og nesten en firedobling i antall kilo frukt og grønt fra 2016, sier Horn Hynne.
Spart 50 000 måltider
MENY samarbeider også med app’n «To Good to Go», noe som har bidratt til en besparelse tilsvarende 50 000 porsjoner i 2018. Dette er omtrent en dobling fra 2017.
- Våre butikker pakker mat de har til overs i forundringsposer og registrerer dem i en app, så kjøper kunder posene for en billig penge mot henting 15 minutter før stengetid. Kundene vet ikke innholdet, det varierer, men ofte er det varer fra ferskvaredisken. Dette er et eksempel på nye løsninger vi i MENY heier på, ikke minst fordi dette er vinn-vinn og svinn er ekstra utfordrende nettopp i ferskvaredisken, sier Horn Hynne.
Logistikk og veldedighet
Mange MENY-butikker har dessuten avtaler med veldedige organisasjoner som tar imot mat som nærmer seg holdbarhetsdato. I 2018 ga MENY mat til en verdi av nesten seks millioner kroner.
I tillegg til svinntiltak ute i butikk, jobbes det aktiv på bakrommet med å sikre at varebestillingene blir så presise som mulig. Ser butikkene at de har bommet, prises varene ned når de nærmer seg dato for holdbarhet.
Det som ender som matavfall går til dyrefôr, eventuelt biodrivstoff.
Ifølge Matvett kaster vi 385 000 tonn mat i Norge hvert år (tilsvarer ca. 73 kg per person per år), hvorav forbrukerne står for 58 prosent, dagligvarebransjen for 13 prosent og matindustrien for 24 prosent.
Slik kan du hjelpe MENY i kampen mot matsvinn:
- Kjøp «Gårsdagens brød» om du vet at du skal spise brødet samme dag eller skal lage ostesmørbrød, krutonger e.l.
- Se om noe i kurven for «Omplassert frukt og grønt» frister. Fordelen her er at du kan kjøpe stykkevis.
- Ta en titt på de nedprisede varene i egen kjøledisk eller se etter varer med oransje etikett. Kanskje gjør du et kupp! De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
- Velg varer med kortere holdbarhet om du vet at du skal bruke dem innen kort tid. Skal du for eksempel lage pannekakersamme dag, kan dukjøpe melken med kortest holdbarhet.
Dette kan du gjøre hjemme:
- Planlegg innkjøpende dine så du ikke har alt for mye til overs.
- Rydd i kjøleskapet så du vet hva du har.
- Server rester eller lag nye retter av mat som er til overs.
- Oppbevar maten riktig.
- Bruk sansene dine (se, lukt, smak) når mat er utgått på dato.
Kilde: Matvett
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonsrådgiver
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
MENY lanserer kundeklubb20.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med kundeklubben «MENY Mer» skal kundene pleies mer individuelt. – Vi må gi kundene mer av det de faktisk liker. Basert på tidligere kjøp skal de nå få flere og mere relevante tilbud, samt mer skreddersydd matinspirasjon, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i MENY.
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom