Kulturrådet

Barsel, brennevin og evakuering blir del av Norges dokumentarv

Del

Hva er det som kjennetegner et dokument med stor verdi for menneskeheten eller for en nasjon? Dette skal den norske komiteen for verdens dokumentarv prøve å finne svar på. I dag tar de syv nye dokumenter inn i arkivet.

Bilde fra Barselhjemsutstillingen 1916. Fotograf ukjent
Bilde fra Barselhjemsutstillingen 1916. Fotograf ukjent

Personer, organisasjoner og institusjoner kan nominere dokumenter de mener har avgjørende historisk og kulturell verdi til Norges dokumentarv, som er den norske delen av UNESCOs Memory of the World-register. Av årets 24 nominerte er syv dokumenter valgt ut. Hver av dem representerer et aspekt ved norsk historie komiteen mener det er spesielt viktig å ta vare på. De nye innføringene lanseres på Litteraturhuset i Oslo fredag 7. desember kl 12.

Akevitt som kulturarv

Er brennevinsproduksjon viktig i norsk historie? Dokumenter fra Atlungstad Brænneri viser hvordan akevitten har gått fra å være et sosialt problem til å bli en profilert del av norsk matkultur og kulturarv. Disse dokumentene kan gi oss noen av svarene på hva som ligger bak denne utviklingen.

Seksualopplysning fra forrige århundre

1916 er kanskje ikke et år som forbindes med seksualopplysning og kvinnesak? Nettopp i dette året tar Katti Anker Møller initiativ til en populær barselhjemsutstilling som presenteres over hele landet. Møller ville gi folk økt kunnskap om svangerskap, fødsel, barnestell og ernæring, og ønsket at politikerne skulle etablere et barselhjem. Materialet fra denne utstillingen gir et godt innblikk i et banebrytende arbeid for mor og barns helse.

Evakueringen av Nord-Norge

Fra 1944–1951 var tusenvis av nordmenn på flukt i eget land. Finnmark og Nord-Troms var i ferd med å brennes, og tyskerne ga de evakuerte kontrollbøker som de alltid skulle ha på seg. Gjennom bøkene kan vi følge enkeltmenneskers historier og de er derfor av stor historisk interesse. Komiteen mener at dette er spesielt viktig dokumentasjon for en befolkning som fikk brent mange av sine egne fotografier, eiendeler og andre kilder.

Et vindu inn i vår historie

De syv nye innføringene er verdifulle bidrag til å fylle ut norsk historie. Slike dokumenter er så viktige fordi de beskriver sin samtid, og gir oss mulighet til å se historien med nye øyne.

– Registeret er nå kommet opp i 107 innførsler. Med årets syv nykommere er enkelte «hull» i Norges dokumentarv blitt tettet. Det er særlig gledelig at vi har fått inn mer dokumentasjon om og fra kvinner og barn, representert både med barselhjemsutstillingen, kontrollbøker fra Nord-Norge og minnemateriale fra Stavanger, sier Øyvind Ødegaard, som leder den norske komiteen for verdens dokumentarv og er fagdirektør i Arkivverket.

– Det er også svært positivt at Romsdalsmuseet og Stavanger byarkiv, to nye ABM-institusjoner, er representert på registeret, slik at vi nå er oppe i hele 50 forskjellige viktige kulturvernaktører.

Disse syv nye oppføringene er blitt del av Norges dokumentarv:

Det blir anledning for intervjuer og fotografering av prisvinnerne etter Kulturrådets lanseringsseminar på Litteraturhuset i Oslo. Programmet strømmes her.

Nøkkelord

Kontakter

Per Dehlin, per.dehlin@kulturradet.no, 21 04 59 42 / 415 99 154

Bilder

Bilde fra Barselhjemsutstillingen 1916. Fotograf ukjent
Bilde fra Barselhjemsutstillingen 1916. Fotograf ukjent
Last ned bilde

Om Kulturrådet

Kulturrådet
Kulturrådet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg saker fra Kulturrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom