Adecco

Barnehagepanikk – hvilke rettigheter har du?

Del

Vi har spurt Mona Berget Heimerback, fagansvarlig lønns- og arbeidsvilkår:

Det er ingen lovregler som direkte regulerer rett til arbeidsfritak, permisjoner eller lignende på grunn av manglende barnehageplass. Dette selv om arbeidstaker ofte får avslag på søknad om plass kort tid før han/hun skal tilbake på jobb.

I mange tilfeller benyttes nok bestemmelsen i arbeidsmiljøloven § 12-5 (2) om rett til ytterligere 12 måneder permisjon uten lønn etter at permisjonen med foreldrepenger er ferdig. Det er imidlertid et krav at permisjonen er varslet til arbeidsgiver etter gitte frister; «snarest mulig og senest en uke i forveien ved fravær utover to uker, senest fire uker i forveien ved fravær utover tolv uker og senest tolv uker i forveien ved fravær utover ett år». Dersom arbeidstaker ikke har hatt mulighet til å varsle innen disse fristene – f.eks. fordi avslaget på barnehageplass kom «for sent» – har arbeidstaker fortsatt rett til permisjonen.

Det er også en forutsetning at permisjon etter § 12-5 (2) tas umiddelbart etter permisjonen med foreldrepenger. Arbeidstakere som har vært tilbake i jobb mister altså denne rettigheten.

En arbeidstaker som har startet å jobbe igjen, og så får behov for 100 % fri på grunn av manglende barnehageplass, vil dermed etter loven ikke ha lovfestet rett til fri. Det kan imidlertid finnes ordninger i tariffavtaler eller andre bedriftsinterne ordninger som gir flere rettigheter.

Normalt er arbeidsgivere løsningsorientert i slike situasjoner, og innvilger ulønnet permisjon (fri) uavhengig av varslingsfrister og lovhjemler. Arbeidsgiver kan alltids innvilge permisjoner til tross for at formålet ikke er lov-, tariff- eller avtaleregulert.

Så får vi håpe det ordner seg for høstens ettåringer.

Kontakter

Bilder

Om Adecco

Adecco
Adecco
Rosenkrantzgate 16
0160 Oslo

http://www.adecco.no

Adecco er et av Norges ledende bemannings- og rekrutteringsselskap. Adecco er landsdekkende, og har over 60 års erfaring i Norge. Adecco har over 400 ansatte, og 5000 medarbeidere i jobb hver dag. I Norge består Adecco- konsernet av fem merkevarer: Adecco, Modis, Badenoch & Clark, Ingeniør Compagniet og Naviga. Vi leverer til kunder i alle bransjer, i offentlig og privat sektor.

Følg saker fra Adecco

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Adecco på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Adecco

6 verdifulle erfaringer du får av å spille dataspill12.12.2017 08:00Blogginnlegg

Da spillkonsollene ATARI og Commodore 64 ble populære på begynnelsen av 80-tallet var jeg veldig ung. På den tiden var spillindustrien liten, og de som spilte var ofte ganske nerdete. Med tiden har dette utviklet seg enormt, og ordet «nerd» er ikke lenger negativt ladet. E-sport har heller blitt en milliardindustri for alle aldersgrupper. Jeg brukte mye tid på dataspill i oppveksten, og fortsatte med dette da jeg selv fikk barn.

Ensomt på toppen29.11.2017 08:00Blogginnlegg

Oscar Wilde sa en gang: «Det er bare én ting i verden som er verre enn at folk snakker om en, og det er at folk ikke snakker om en». Som øverste sjef i en bedrift er det nærmest umulig å ikke bli snakket om, men kanskje mer interessant – hvor lett er det å være seg selv? Hvordan sikre at en styrer skuta med stødig hånd uten å miste seg selv? La oss se litt nærmere på denne topplederrollen, samtidig som vi lar Oscar Wilde styre overskriftene.

Summer interns’ refleksjoner over bemanningsbransjen27.9.2017 12:26Blogginnlegg

Etter å ha kommet til Konsernsjefen Topp 10 har vi i sommer fått muligheten til å være summer interns som rekrutterere i Office & Finance hos Adecco. Det er mange som ikke vet hva Adecco er eller hvordan Adecco jobber, og vi må ærlig innrømme at vi ikke forstod det helt selv, før vi begynte å jobbe her. I løpet av internship-et har vi fått en god forståelse for hvordan bemanningsbransjen fungerer, og det er den forståelsen vi ønsker å dele her.

3 grep som styrker ditt lederskap20.9.2017 21:27Aktuelt

Ønsker du å bli en bedre leder, eller har du ambisjoner om å bli leder? Noen finner nøkkelen til godt lederskap ganske kjapt, mens andre leter forgjeves. Uavhengig av hva som måtte være din lederstil, så har jeg som lederutvikler erfart at noen grep er definitivt viktigere enn andre. Disse grepene vil nok ikke løse alle dine utfordringer som leder, men de vil i det minste plassere deg i en god posisjon for å løse det som måtte komme av problemstillinger. For det er nettopp det som er problemet – ledere kommer ofte ikke i posisjon.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom