Banebrytende regnskogsløfte fra norske bedrifter

Del

PRM fra DENOFA: Norske mat- og fôrselskaper signerer bindende regnskogsløfte. "Unikt i verdenssammenheng", ifølge regnskogsekspert.

Denofa og norske kraftforselskaper signerer i dag "The Norwegian Commitments on Sustainable Soy and Forests" - en bindende erklæring med konkrete tiltak for å sikre at all soya i norsk kraftfõr fra i dag er bærekraftig og avskogingsfri. Erklæringen ble overlevert klima- og miljøminister Tine Sundtoft i dag og reflekterer rollen signatørene mener ansvarlige selskaper kan og bør spille for å sikre bærekraftig utvikling i regnskogsregioner. Erklæringen er i tillegg til Denofa signert av Felleskjøpet Agri, Felleskjøpet Rogaland Agder, Norgesfõr og Fiskå Mølle AS, og skal være en del av signatørenes innkjøpsavtaler.

Erklæringen, som også kan leses på www.nho.no/soya, innebærer:

  • All soya som importeres til Norge fra Sør-Amerika eller andre sårbare områder skal være avskogingsfri i henhold til anerkjente sertifiseringsstandarder som Proterra-sertifiseringen.
  • Norske kraftforselskaper og Denofa skal følge FNs ti Global Compact- prinsipper for ansvarlig virksomhet med hensyn til menneskerettigheter, arbeidsliv, miljø og anti-korrupsjon.
  • Opprettelsen av The Norwegian Round Table of Sustainable Soy – en dialogarena om bærekraft og bevaring av regnskog der medlemmene har adgang til all dokumentasjon om soyaens opphav og foretar årlige evalueringer av signatørenes praksis.
  • Større åpenhet om soyabønnenes opphav på en måte som ikke undergraver konkurranseevnen til aktører som produserer og handler med bærekraftig soya, kontra ikke-bærekraftige aktører.
  • Norske myndigheter, kunder og sertifiseringsmyndigheter har full adgang til dokumentasjon om soyaens opphav.
  • FNs prinsipper for bærekraftig virksomhet støttes gjennom videreføring av fungerende internasjonale avtaler, nye partnerskap med blant annet myndigheter og farmere, samt økte insentiver til bærekraftig soyaproduksjon.
  • Iverksettelsen av konkrete tiltak for sunn agronomisk praksis og innovasjon hos samarbeidspartnere - for å sikre bedre miljø og helse i hele forsyningskjeden fra bonde til forbruker.

- Dagens banebrytende erklæring er resultatet av et års dialog med Klima- og Miljødepartementet og Regnskogsfondet, og viser viktigheten av privat-offentlig dialog. Erklæringen er tuftet på en felles tro på at virkelig avskogingsreduksjon kommer gjennom hardt arbeid fra ansvarlige selskaper på bakken i Brasil og i andre sårbare områder som jobber nedenfra for å implementere løsninger med lokale myndigheter og soyabønder, sier Bjarne Rask Thomsen, direktør i Denofa.

- I nesten tyve år har Denofa som Norges største importør av soya jobbet hver dag for å sikre sporbarhet og bærekraft i hele vår produksjonskjede. Ikke gjennom deklarasjoner, men på bakken i Brasil for å sikre at våre leveranser følger de tøffe kravene vi har utviklet sammen med våre kunder, sier Thomsen.

Den amerikanske forskeren Daniel Nepstad, direktør ved Earth Innovation Institute og en av verdens mestanerkjente vitenskapsmenn innen regnskogsbevaring, mener erklæringen danner en viktig internasjonal presedens:

- This pledge from the Norwegian food and feed industries is unprecedented for two reasons. First, it is industrywide - it’s not just about one or two companies. Second, it is respectful, pledging to work together with the governments and farmers in the regions that Norway buys from, sier Nepstad.       

Denofa and Grupo Amaggi are phenomenal leaders within the broader corporate transition to sustainability, front-runners in an approach to sustainable development that takes the entire sector with them.

Kontakter

Om NHO

NHO
NHO
Middelthunsgate 27
0305 Oslo

23 08 80 00http://www.nho.no

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er den største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge. Vi i NHO jobber for gode rammevilkår for medlemsbedriftene og engasjerer oss for bedriftenes interesser på en rekke samfunnsområder.

Følg saker fra NHO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NHO

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom