Opplysningskontoret for brød og korn

Bærekraftig brøddøgn

Del

Gjør minst én dag i uken til et «brøddøgn», samle opp brødrester og lag alle måltider med brød og/eller korn som hovedingrediens. Slik sparer du tid, penger og miljøet, og gir ditt faste bidrag til en bærekraftig utvikling!

Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. Velg brød så er du klimasmart. Foto: brodogkorn.no
Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. Velg brød så er du klimasmart. Foto: brodogkorn.no
En kort film om korns betydning for å dekke verdens økende behov for mat.

Lever vi bærekraftig, etterlater vi jorden i samme eller bedre stand til å fø kommende generasjoner. Ingen tviler på viktigheten av dette lenger, og alle monner drar. Men bærekraft er et veldig stort ord. Det kan ofte virke umulig å kunne bidra nok som enkeltmenneske, selv om man virkelig ønsker det. De store grepene ligger utenfor vår kontroll, og ansvar for disse må tas på høyeste hold. Men én ting av stor betydning, både for klimaet og for helsen vår, har vi alle kontroll over; maten vi spiser. Hva det er vi spiser, hvordan vi spiser den og hvordan vi håndterer eventuelle rester!

Vi kaster heldigvis langt mindre brød i dag enn tidligere. 13% av husholdningenes matsvinn kommer fra brødprodukter. Produktutviklingen i bakerbransjen har bidratt til et utall størrelser og varianter av brød. Det er enkelt å oppbevare brød slik at de holder lenge. Videre er det et vell av muligheter til å bruke brødrester i andre måltidsløsninger enn den tradisjonelle skiva.

– Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. En svært håndterlig måte til å bidra til økt bærekraft er derfor nettopp å spise mer brød og kornvarer!, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, og påpeker at kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden. Et grovt brød tilsvarer et CO2-avtrykk på 0,74 kg, hvilket er betydelig mindre enn de fleste andre matvarer vi spiser.

Korn står for hele 46% av folks energiinntak på verdensbasis. I Norge kommer ca. 28% av kaloriene vi spiser fra brød og korn, mens de store proteinkildene som fisk og kjøtt ligger tilsvarende over verdensgjennomsnittet.

Det er med andre ord potensiale for langt mer kornspising. Her er eksempler på bruk av brød og kornprodukter gjennom hele måltidsdøgnet, et bærekraftig, smakfullt og hyggelig klimatiltak i hverdagen!

En søt og syndig start på dagen;

Arme riddere av grovt brød: http://brodogkorn.no/oppskrift/arme-riddere-av-grovt-brod/

Sulten til lunch?

Klimasmarte blingser: http://brodogkorn.no/fakta/klimasmarte-blingser/

Litt sunn snacks som mellommåltid?

Crostini med soppstuing: http://brodogkorn.no/oppskrift/crostini/

Suppe er høstmat!

Grønn brødsuppe: http://brodogkorn.no/oppskrift/brodsuppe/

Som søndagsdessert eller helgekos

kan den klassiske krokanisen byttes ut med hjemmelaget iskrem med rugbrødsmuler: http://brodogkorn.no/oppskrift/iskrem-med-brodsmuler/

På brodogkorn.no finner du flere oppskrifter og tips til hvordan være klimasmart med brød og kornprodukter.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. Velg brød så er du klimasmart. Foto: brodogkorn.no
Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. Velg brød så er du klimasmart. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
En søt og syndig start på dagen; Arme riddere. Foto: brodogkorn.no
En søt og syndig start på dagen; Arme riddere. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Litt sunn snacks som mellommåltid? Crostini med soppstuing. Foto: brodogkorn.no
Litt sunn snacks som mellommåltid? Crostini med soppstuing. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Suppe er høstmat! Prøv grønn brødsuppe. Foto: brodogkorn.no
Suppe er høstmat! Prøv grønn brødsuppe. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Bytte ut den klassiske krokanisen med hjemmelaget iskrem med rugbrødsmuler? Foto: brodogkorn.no
Bytte ut den klassiske krokanisen med hjemmelaget iskrem med rugbrødsmuler? Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
PB 592 Sentrum
0106 Oslo

21 93 23 23http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn er ett av fire opplysningskontor i landbruket som jobber med merkenøytral opplysningsvirksomhet. Formålet er å bidra til økt kunnskap om og interesse for å bruke korn- og brødvarer hos norske forbrukere.

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Skifte ut ribba med brød til jul?28.11.2014 11:26Pressemelding

Nei, så drastisk trenger du ikke gå til verks. I år har vi fått hjelp til å utvikle nye juleoppskrifter av det norske Bakerlandslaget, landslagskonditor Cathrine Nilsen, konditor og blogger Elin Vatnar Nilsen og tradisjonsbærer Bodil Nordjore. Jul er uten tvil en av de store bakehøytidene. Sju slag småkaker til jul, fruktkaker, krydderkaker, lefser, vørterbrød, smultringer og mange flere kjente og kjære julekaker blir bakt over hele vårt langstrakte land. Dette er vi Opplysningskontoret for brød og korn svært glade for, vi liker at folk baker eller kjøper alle slags julekaker.

Ernæringsmessig feil å kutte ned på brød19.9.2014 14:15Pressemelding

Selv om brød er en kilde for inntak av salt i kosten er det ikke lurt å kutte ned på det grove brødet. De offentlige kostholdsrådene anbefaler økt forbruk av grove, kornbaserte produkter. Problemet er ikke at folk spiser for mye grovt brød, men det motsatte. Selv om utviklingen går mot at det spises noe mer grovt og ekstra grovt brød, går dessverre totalforbruket av brød ned, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom