Bærekraftig brøddøgn
Lever vi bærekraftig, etterlater vi jorden i samme eller bedre stand til å fø kommende generasjoner. Ingen tviler på viktigheten av dette lenger, og alle monner drar. Men bærekraft er et veldig stort ord. Det kan ofte virke umulig å kunne bidra nok som enkeltmenneske, selv om man virkelig ønsker det. De store grepene ligger utenfor vår kontroll, og ansvar for disse må tas på høyeste hold. Men én ting av stor betydning, både for klimaet og for helsen vår, har vi alle kontroll over; maten vi spiser. Hva det er vi spiser, hvordan vi spiser den og hvordan vi håndterer eventuelle rester!
Vi kaster heldigvis langt mindre brød i dag enn tidligere. 13% av husholdningenes matsvinn kommer fra brødprodukter. Produktutviklingen i bakerbransjen har bidratt til et utall størrelser og varianter av brød. Det er enkelt å oppbevare brød slik at de holder lenge. Videre er det et vell av muligheter til å bruke brødrester i andre måltidsløsninger enn den tradisjonelle skiva.
– Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. En svært håndterlig måte til å bidra til økt bærekraft er derfor nettopp å spise mer brød og kornvarer!, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, og påpeker at kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden. Et grovt brød tilsvarer et CO2-avtrykk på 0,74 kg, hvilket er betydelig mindre enn de fleste andre matvarer vi spiser.
Korn står for hele 46% av folks energiinntak på verdensbasis. I Norge kommer ca. 28% av kaloriene vi spiser fra brød og korn, mens de store proteinkildene som fisk og kjøtt ligger tilsvarende over verdensgjennomsnittet.
Det er med andre ord potensiale for langt mer kornspising. Her er eksempler på bruk av brød og kornprodukter gjennom hele måltidsdøgnet, et bærekraftig, smakfullt og hyggelig klimatiltak i hverdagen!
En søt og syndig start på dagen;
Arme riddere av grovt brød: http://brodogkorn.no/oppskrift/arme-riddere-av-grovt-brod/
Sulten til lunch?
Klimasmarte blingser: http://brodogkorn.no/fakta/klimasmarte-blingser/
Litt sunn snacks som mellommåltid?
Crostini med soppstuing: http://brodogkorn.no/oppskrift/crostini/
Suppe er høstmat!
Grønn brødsuppe: http://brodogkorn.no/oppskrift/brodsuppe/
Som søndagsdessert eller helgekos
kan den klassiske krokanisen byttes ut med hjemmelaget iskrem med rugbrødsmuler: http://brodogkorn.no/oppskrift/iskrem-med-brodsmuler/
På brodogkorn.no finner du flere oppskrifter og tips til hvordan være klimasmart med brød og kornprodukter.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.En kort film om korns betydning for å dekke verdens økende behov for mat.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn er ett av fire opplysningskontor i landbruket som jobber med merkenøytral opplysningsvirksomhet. Formålet er å bidra til økt kunnskap om og interesse for å bruke korn- og brødvarer hos norske forbrukere.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom