Redningsselskapet

Avslørte motorbande i Litauen

Del

I en lastebil som skulle til Hviterussland, fant politiet i Litauen 37 båtmotorer til en verdi av 3,5 millioner kroner. Securmark-merker identifiserte flere av motorene.

Foto: Sjöpolisen
Foto: Sjöpolisen

I midten av mars fikk sjøpolitiet i Stockholm melding om at en stjålet motor kunne befinne seg på en oppgitt adresse i Vilnius i Litauen.

De kontaktet dermed sine kolleger i Litauen som umiddelbart gjennomførte en husransakelse på den aktuelle adressen i Vilnius. I garasjen stod en lastebil fullastet av utenbordsmotorer. Den skulle til Hviterussland.

I begynnelsen av mai dro Lärmtjänst (svensk bransjeorganisasjon for forsikringsselskaper) sammen med sjøpolitiet i Stockholm til Vilnius for å identifisere motorene.

- Dette er det ett av de største beslagene av båtmotorer vi kjenner til som kan knyttes til organisert kriminalitet, sier en kilde i sjøpolitiet som oppgir den samlede verdien på båtmotorene til å være 3,5 millioner kroner.

Sikker identitet
Totalt 37 motorer ble beslaglagt. De fleste av motorene var stjålet fra Sverige (i Stockholms-området), men i beslaget fantes også motorer både fra England og Finland.

Flere av motorene var tyverimerket, og Arendals-selskapet Securmark kunne dermed bistå politiet med identifiseringsarbeidet.

- Det er avgjørende for politiet at de har sikker identitet på motorene. Da kan motorene begjæres utlevert fra Litauen til Sverige, forklarer daglig leder i Securmark, Jostein Tveide.

Politiet mener Securmarks tyverimerking var svært viktig i etterforskningsarbeidet.

- Uten sikker identifisering er det vanskelig for oss å bevise at motorene er stjålet og hjemmehørende i blant annet Skandinavia. I dette arbeidet har Securmark bistått oss med uvurderlig hjelp med å identifisere både motorene og hvem de tilhører, sier sjøpolitiet i Stockholm.

Godt organisert motorbande
Noen av motorene var allerede meldt stjålet, men flere båteiere var ukjent med at motorene deres var borte.

- Dette fremstår som en svært godt organisert bande. Utvalget av motorer de har stjålet er av typen som er lett omsettelig. At de i tillegg var på vei ut av landet igjen, tyder på at de allerede hadde kjøpere, sier Jostein Tveide.

I tillegg til motorene, ble det også beslaglagt 39 undervannshus. Også flere av disse var tyverimerket.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Sjöpolisen
Foto: Sjöpolisen
Last ned bilde
Foto: Sjöpolisen
Foto: Sjöpolisen
Last ned bilde

Lenker

Om Redningsselskapet

Redningsselskapet
Redningsselskapet
Drammensveien 288
0283 Oslo

06757http://www.redningsselskapet.no

Securmark er et norskeiet firma som har spesialisert seg på tyverimerking. Vi arbeider aktivt sammen med politi, redningstjenesten og forsikringsbransjen for å hindre tyverier, samt sikre og tilbakeføre verdier.


Selskapet ble etablert i Arendal i 1988 og har Redningsselskapet som hovedaksjonær.

Følg saker fra Redningsselskapet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom