Norsk FolkehjelpNorsk Folkehjelp

Au pairene mister sitt eneste rettighetssenter

Del

Regjeringen legger ned Au Pair Center og fjerner dermed au pairenes mulighet til rettssikkerhet. Skammelig, mener Norsk Folkehjelp og Fagforbundet.

– Regjeringen prioriterer skattelette til de rikeste, men synes ikke det er verdt å bruke 3 millioner for å sikre rettssikkerhet for de som passer de rikes barn. Det er skammelig at regjeringen ikke ser verdien av å sikre au pairene i Norge nødvendig rådgivning og oppfølgning, sier Per Nergaard, fungerende generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Regjeringens kutt innebærer at Au Pair Center, som drives av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet, må stenge. De til en hver tid rundt 3000 au pairer som er i Norge vil dermed ikke ha noe sted å henvende seg for å få hjelp til å ta opp kampen mot utnyttelse og dårlig behandling fra vertsfamiliene. Au pairene er ikke vernet av arbeidsmiljøloven og deres oppholdsstatus i Norge er knyttet til vertsfamilien. Det gjør dem til lette offer for utnyttelse.

– Vår erfaring er at mange au pairer er redde for å kontakte politiet eller UDI og at de derfor lider i stillhet. Au Pair Center er et lavterskeltilbud. Noe av grunnen til at au pairene tør å kontakte oss er fordi vi har bedrevet oppsøkende virksomhet og informert au pairene om vår uavhengighet, sier leder av Au Pair Center Magnhild Otnes Moussaid.

Antallet henvendelser til senteret har vært økende siden oppstarten i 2012 og er nå oppe i 1300 i året og inkluderer både au pairer og vertsfamilier. Flesteparten av au pairene som senteret er i kontakt med har opplevd regelbrudd.

– Au Pair Center bidrar til å jevne ut noe av maktubalansen mellom au pairer og vertsfamilien. Det at Au Pair Center legges ned vil innebære mindre kontroll over «au pair-markedet». Dermed blir det mye enklere for vertsfamilier å utnytte au pairer uten at noen griper inn. Dette er et kutt som i realiteten vil fjerne au pairenes mulighet til rettssikkerhet, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Nøkkelord

Kontakter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom