Åtte av ti nordmenn spiser julegrøt i desember
De unge spiser mest grøt før jul. Ikke minst i førjulstiden og på lille julaften elsker vi å spise julegrøt, og her er faktisk den yngre generasjon enda større grøtelskere enn de godt voksne: Hele 7 av 10 unge mellom 18 og 29 år spiser grøt før jul, mens bare halvparten av de over 50 gjør det.
Det ser ut til å være en trend at vi starter julen tidligere nå enn før. Den gang pyntet vi og laget grøt rett før julaften, og deretter varte julen «helt til påske». Nå julepynter vi gjerne allerede fra 1. desember, og det er vanlig med førjulsgrøt og nye grøttradisjoner – også for unge voksne.
– Det er store forskjeller på hvor i landet vi spiser mest grøt. Nesten halvparten av vestlendingene (48 %) spiser julegrøt på selveste julaften, mot under hver femte (18 %) nordlending, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Julegrøt og tradisjoner
Tradisjonen startet i det små da risgrynet kom til Norge på 1300-tallet, men folk flest begynte først å spise julegrøt rundt midten av 1800-tallet. Men eldre dagboksnotater viser at julegrøten var et velkjent fenomen blant bergenserne så tidlig som omkring år 1800.
I gamle dager var det vanlig å sette ut grøt til fjøsnissen på gårder i hele landet. Dette ble gjort for å blidgjøre nissen slik at han ikke fant på ugagn. Nå til dags er ikke dette lenger så vanlig.
Tradisjonen med å gjemme en skåldet mandel i grøten har også eksistert i lang tid. Den heldige som får mandelen, vinner gjerne en marsipangris eller en annen liten gave. Geir Thomas Risåsen, som er julekonservator ved Norsk Folkemuseum, kan fortelle at mandel i julegrøten er en skikk som praktiseres i alle de tre nordiske kongehusene.
– Besøker du en av de trenordiske kongefamiliene julaften formiddag vil du bli servert julegrøt med mandel, og den som finner mandelen får en liten gave, akkurat som hos oss andre, kan Risåsen fortelle.
Skikken skal ha oppstått som følge av en gammel lek der en bønne ble gjemt i en pudding. Den som fant bønnen, ble «kong bønne» og fikk lov å finne opp navn på de andre. Denne skikken oppsto på 1500-tallet, og den tradisjonelle mandelen i grøten er nå utbredt i hele Norden.
Full grøtstopp fra første juledag
Men når vi kommer til 1. og 2. juledag, er det stopp, viser tallene fra undersøkelsen. Da tyder tallene på at vi er lei av julegrøten for denne gang: bare 3 % oppgir at de spiser julegrøt disse dagene. Deretter ryddes julen raskt ut, ofte allerede før nyttår.
Landsrepresentativ undersøkelse på 1000 intervjuer gjennomført på web i uke 48 av Norstat på oppdrag av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Her finner du tips og inspirasjon til jul: http://www.melk.no/jul/
Fakta
- 8 av 10 nordmenn lager julegrøt i desember
- Halvparten av vestlendingene (49 %) spiser julegrøt på selve julaften, mot under hver femte
(18 %) nordlending. - Favorittdesserten vår er fortsatt riskrem. Mer enn fire av ti (43 %) foretrekker denne desserten til jul.
- Multekrem er en god nummer 2 som hver femte nordmann liker best (20 %).
- Risgrynet kom til Norge på 1300-tallet, men folk flest begynte først å spise julegrøt på midten av 1800-tallet.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom