Matmerk

Årets kandidater til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris er klare

Del

Syv matentusiaster er plukket ut fra over 30 søkere og konkurrerer om heder og ære og et stipend på 30.000 kroner, når Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris skal deles ut i oktober.

Med årene har Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris blitt en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø. I år skal prisen deles ut for 24. gang. Årets tema er: "Matkultur for alle" og prisen deles ut til en ildsjel som er en viktig formidler av dette. Syv kandidater er plukket ut av styret og juryen.  Vinneren kåres 26.oktober i år.

Årets kandidater med juryens begrunnelse:

Inge Johnsen, eier og driver av LianTunet og Lian Restaurant

LianTunet er et ikke-kommersielt selskap der de gjennom samarbeid med både offentlige og private aktører fremmer god matkultur, der skoleelever og ansatte i skole, barnehager og SFO kan lære og praktisere hvordan en kan lage god hverdagsmat av lokale råvarer. Her arrangerer han også årlig en Kokarkjerringdag, og deler ut prisene for Årets Kokarkjerring og Ambassadør for taus kunnskap. Dette bidrar sterkt til at gamle tradisjoner blir tatt vare på og formidlet til yngre generasjoner, og det skaper oppmerksomhet rundt lokale råvarer og mattradisjoner.

Olav Lie-Nilsen, eier og driver av Thorbjørnrud Hotell og Thorbjørnrud Ysteri

I en tid hvor de fleste har mistet kontakten med maten de spiser, bringer Lie-Nilsen norsk matproduksjon og den norske mat- og måltidsarven til bords på hotellet sitt. Gjennom unike og velregisserte matopplevelser trekker han gjestene inn i en fascinerende og engasjerende fortelling om naturlig norsk mat, levende kulturlandskap, mat som kulturbærer, dyrevelferd og måltidet som et verdifullt møtepunkt mellom mennesker.

Helge Gudheim, forfatter av boken «Kinning, bresting og ysting i Valdres sett i norsk og internasjonal samanheng»

Valdres er det største gjenværende stølsområdet i Nord- Europa, men støling var tidligere svært viktig del av kulturen og næringsgrunnlaget i hele landet. Helge Gudheim har på unikt vis dokumentert kunnskapen, kulturen og tradisjonen bak norsk, melkebasert terroir, og han er et fyrtårn i denne sammenheng i Norge. Uten hans arbeid ville en viktig del av norsk matkultur, nemlig kunnskap om den tradisjonelle melkematen, ha gått tapt.

Trine Sandberg, Blogger og kokebokforfatter av ”Trines Mat”

Bloggen ”Trines Mat” er en av Norges største matblogger og henvender seg til ”hvermansen” med enkle oppskrifter som alle forstår. Hun formidler hverdagsmat og festmat på en ujålete måte og senker terskelen for at folk flest lykkes på kjøkkenet. Hennes to kokebøker er blant Norges mest solgte kokebøker, og hun treffer særlig store grupper yngre kvinner.

Ole Martin Alfsen, kokk, vinkelner, kokebokforfatter og matformidler på TV

Ole Martin Alfsen har gjort det meste innenfor mat og vin i Norge. Unge kokker og vinkelnere har lenge hatt han som sin inspirasjon, nå er det hele Norge som nyter av hans ønske om å være en kulturbærer for mat og drikke gjennom blant annet matkassesuksessen Godt Levert, utallige kokebøker og som TV-kokk på ”4-stjerners Middag”.

Halvor Heuch, akevittdestillatør, foredragsholder og forfatter av norsk mat- og drikkekulturbøker

Halvor Heuch har i over en generasjon arbeidet som destillatør av norsk akevitt. Han er gjennom å kombinere fagkompetanse på brennevin og formidlingsevne, et fyrtårn innen norsk mat- og drikkekultur, og spesielt må akevitten framheves. Ved å utvikle den norske akevitten til dagens mangfold, har han fått nordmenn til å forstå at norsk akevitt kvalitetsmessig er på høyde med wiskey og cognac, dersom den ikke serveres iskald i små glass.

Espen Lothe, grunder av Kinn bryggeri, og foredragsholder

Espen Lothe er en av Norges første grundere innen moderne håndverksbrygging av øl, og har bygget opp Kinn bryggeri stein for stein siden han ble Norgesmester i hjemmebrygg i 2006. Espen er kompromissløs på kvalitet med en gjennomført stil der gamle tradisjoner tolkes på nye måter. Espen Lothe deler gjerne sin kunnskap om råvarer, ølbrygging, kystkultur og er et fyrtårn for hvordan øl- og mat kan kombineres for å gi flest mulig forbrukere gode smaks – og kulturopplevelser.

Om prisen:

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. Styreleder er Liv Gregersen Kongsten

Blant tidligere vinner er blant annet;

  • 2016: Ingulf Galåen, eier og driver Galåvolden Gård, Røros, og Mikael Forselius, adm. dir. ved Røros Hotell.
  • 2015: Blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge fra Søre Osen
  • 2014: Matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, kontakt: Kay Jørgen Nilsen, sekretær for Matkulturprisen Matmerk, tlf: 916 96 488

Bilder

Lenker

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en uavhengig stiftelse som som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon. Vi skal styrke omdømmet til norske matprodukter hos norske forbrukere.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom