AKAN

Arbeidslivet har tillatt altfor mye uakseptabel atferd altfor lenge

Del

Akan kompetansesenter er kritiske til manglende retningslinjer når det drikkes alkohol i jobbsammenheng. Metoo-kampanjen forsterker behovet for tydelige holdninger og en åpenhetskultur i arbeidslivet.

I kjølvannet av #MeToo-kampanjen har det vært mye fokus på seksuell trakassering i ulike bransjer, så vel som i partipolitikken:

Vi har tillatt altfor mye uakseptabel atferd altfor lenge i norsk arbeidsliv, sier Camilla Lynne Bakkeng, fagleder i Akan kompetansesenter.

Handler om kultur

Mange av sakene viser at seksuell trakassering ofte skjer i arbeidsrelaterte drikkesituasjoner, noe som først og fremst handler om alkoholkultur:

Det handler om å ha en bevissthet rundt egen alkoholkultur. Vi kvier oss ofte for å snakke om hva som skjer når vi drikker sammen, i fare for å bli oppfattet som festbremser, mener Bakkeng.

Avdekkingen av seksuell trakassering forsterker behovet for tydelige holdninger og en åpenhetskultur i arbeidslivet. Akan kompetansesenter etterlyser tydelige kjøreregler for hva som er greit og hva som er uakseptabelt i jobbrelaterte sosiale settinger, og hvordan uakseptabel oppførsel skal håndteres:

Det avgjørende er å bygge en kultur der alle vet hvor grensene går. I tillegg må vi ha ledere som reagerer på og håndterer uakseptabel atferd, uttaler Camilla Lynne Bakkeng. 

Nøkkelord

Kontakter

Om AKAN

AKAN
AKAN
PB 8822 Youngstorget
0028 Oslo

22 40 28 00http://akan.no/

Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon som eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter. Norsk Arbeidsgiverforening (NAF, nå NHO) og LO stiftet AKAN i 1963. AKAN var den gang initialord for ‘Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani’. Staten kom med på eiersiden året etter.

Følg saker fra AKAN

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra AKAN på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra AKAN

Regjeringsforhandlingene: – KrF har en unik mulighet til å sette rusforebygging på kartet6.11.2018 13:36Pressemelding

– KrF har programfestet at partiet skal styrke arbeidet til Akan kompetansesenter. Dette feltet har kommet i skyggen så langt i regjeringsforhandlingene. Nå har partiet en gylden mulighet til å ta fram disse spørsmålene igjen, og gjennom regjeringsforhandlingene vise at partiet fortsatt tar forebygging av rus og avhengighetsproblematikk på alvor, sier direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege.

Hasj, alkohol, medikamenter og spill er noen av emnene arbeidslivet ikke vil prate om18.5.2017 13:12Pressemelding

I 2016 mottok Akan kompetansesenter nærmere 700 veiledningssamtaler fra bekymrede ledere og medarbeidere. Når arbeidslivet ringer har det gjerne blitt så store og vanskelige saker fordi man har utsatt å ta grep. Da har de et problem som må håndteres. Nå lanserer Akan kompetansesenter tre nye dilemmafilmer for å hjelpe arbeidslivet å sette ord på de emnene det ikke prates om. Hensikten er å forebygge.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom