Fafo

Arbeidsinnvandringen faller

Del

I årene etter EU-utvidelsene i 2004 og 2007 har tallet på arbeidsinnvandrere i Norge vokst kraftig. De aller fleste kommer fra land i Øst-Europa, særlig fra Polen og Litauen. Men i tredje kvartal 2016 var det flere som vandret ut enn inn fra Polen. Dette skjer samtidig med at arbeidsløsheten i Norge har steget.

Innvandringen fra Polen og Litauen har falt siden 2011. I tredje kvartal 2016 var det 112 flere som vandret ut enn inn fra Polen. Det er særlig blant unge menn vi ser denne tendensen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det er fortsatt en stor pågang av utenlandske arbeidstakere til Oslo, mens det har vært en nedgang i Stavanger på grunn av krisen i oljeindustrien. Det ser også ut til å være en økning i midlertidige ansettelser og flere utsendte tjenesteytere, ifølge Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA).

Hvilke konsekvenser får arbeidsinnvandringen fra Øst- og Sentral-Europa i en tid med økende arbeidsledighet i Norge? Kan arbeidsinnvandringen være en drivkraft for økonomisk utjevning eller ser vi tvert imot dypere kløfter mellom norske og utenlandske arbeidstakere?

Dette er noen av spørsmålene som drøftes på seminaret «Arbeidsinnvandring – statistikk og status 2016». Seminaret holdes 29. november fra kl 14-16 i Oslo.

Representanter fra Fafo, Statistisk sentralbyrå (SSB) og Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) presenterer fersk statistikk og gir sine vurderinger.

Arrangør er Fafo Østforum, en forskningsstøttet møteplass med oppdatert kunnskap om arbeidsinnvandring.

Program

Påmelding innen 28. november

Seminaret strømmes. Se direktesendingen på Fafo-tv

Kontakt:
Jon Erik Dølvik, Fafo, jon.erik-dolvik@fafo.no, mob. 92606031
Helge Næsheim, Statistisk Sentralbyrå (SSB), helge.nome.naesheim@ssb.no, tlf. 4500 4922
Lene S. Hagen, Servicesenter for utenlandske arbeidstakere, lene.hagen@skatteetaten.no, tlf 48 100 469

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom