Utdanningsdirektoratet

Arbeiderpartiet vant skolevalget, Høyre kraftig tilbake

Del

En tredel av elevene stemte på Arbeiderpartiet i årets skolevalg. Høyre er nær halvert siden 2013.

Arbeiderpartiet kapret 31,9 prosent av stemmene i årets skolevalg, mot 23,0 prosent i 2013. Årets resultat er partiets beste i skolevalg noensinne.

Fra et rekordresultat på 28,2 prosent i 2013, har Høyre falt til 16,4 prosent i årets valg. Dermed er situasjonen snudd på hodet siden forrige skolevalg. Da var Høyre den store vinneren, mens Arbeiderpartiet hadde kraftig tilbakegang.

Fremskrittspartiet taper også blant elevene i videregående skole. FrP endte på 10,5 prosent mot 15,6 prosent for to år siden. Det er partiets dårligste skolevalg noen gang.

SV går frem
SV kan derimot se konturene av et vendepunkt. Partiet gikk frem fra 5,0 prosent i 2013 til 7,5 prosent i år.

Miljøpartiet De Grønne fortsetter fremgangen fra forrige valg og endte med 6,7 prosent av stemmene i 2015, mot 3,8 prosent i 2013. Også Venstre (6,5 prosent) og Rødt (4,8 prosent) har en viss fremgang. For de andre partiene er det små endringer.

Rekordpåmelding
Rundt 190 000 elever fra 412 skoler var påmeldt til årets skolevalg, det høyeste elevantallet noensinne. Resultatrapporten (vedlagt) omfatter 372 skoler. Vi regner med at noen skoler vil rapportere resultater i dagene som kommer, disse vil bli lagt ut på samfunnsveven.no.

Skolevalgene arrangeres av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) på oppdrag for Utdanningsdirektoratet. Årets valg er det 15. i rekken.

Nøkkelord

Kontakter

Njord V. Svendsen
Kommunikasjonsrådgiver, NSD
Telefon: 932 83 777
E-post: njord.svendsen@nsd.uib.no

Dokumenter

Om Utdanningsdirektoratet

Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet
Postboks 9359 Grønland
0135 Oslo

23 30 12 00http://www.udir.no

Utdanningsdirektoratet skal sikre at den nasjonale utdanningspolitikken iverksettes. Slik får barn, unge og voksne et barnehagetilbud og en opplæring av høy kvalitet. Vi er underlagt Kunnskapsdepartementet og har kontorer i Oslo, Molde og Hamar.

Følg saker fra Utdanningsdirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utdanningsdirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Utdanningsdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom