Åpent brev til innvandringsminister Sylvi Listhaug

Del

15-åring tvinges ut av Norge til usikker framtid i Rio de Janeiros slum. Fullt integrert 15-åring utvises til et liv på gata i Rio de Janeiro

Kjære Sylvi Listhaug,

«Hvor er menneskelig skjønn og medmenneskelighet». «Akkurat nå er jeg skamfull på vegne av Norge».

Fredag 3. juni ble jeg oppringt av presten i menigheten i Modum, Runar Liodden, med en bønn om hjelp til en 15 år gammel gutt fra Åmot. Skjønt fra Åmot er han ikke. Han er fra en forstad til Rio de Janeiro, men har bodd hos sin brasilianske bestemor i Åmot i mer enn to år. Bestemoren kom til Norge i 2008 og er gift med nordmannen Bengt Pedersen.

Presten var svært fortvilet. Bare noen timer før han skulle settes på flyet til Rio de Janeiro hadde de hatt konfirmasjon for alle konfirmantene i menigheten. Der de andre konfirmantene skulle ha «etterpåfest» og nyte dagene, måtte Thalison Muniz Rocha reise til Gardermoen for å ta flyet ut av Norge – utvist etter vedtak fra UNE/UDI og senere rettssak.

Jeg vet ikke om du Sylvi har besøkt slumområder i Rio de Janeiro, eller om noen saksbehandlere i UNE/UDI har vært her. Det er lite som tyder på det.

Vi i Futuro Rio de Janeiro vet hva som venter Thalison i Rio de Janeiro.

Ingenting.
15 år – Ingenting. 15 år – ikke husvære. 15 år – ikke jobbmulighet. 15 år – ikke noe nettverk.

15 år – ingen familie som kan ta seg av han. 15 år – ingen sosiale tjenester slik vi kjenner det i Norge. 15 år – ingen fremtid.

Jo, noe venter han;

Et isoporflak å sove på. Kanskje noe restemat andre har kastet. Nye «venner» som lover rikdom og luksus bare han blir med dem. Etter hvert kanskje en nypusset pistol….. eller i verste fall på feil side av løpet på en nypusset pistol.

Et liv i slummen i Rio de Janeiro er livsfarlig. Vi vet det. Vi ser det til stadighet. Denne tilværelsen har UNE/UDI funnet ut skal være Thalisons fremtid. Uforståelig, med to voksenpersoner i Åmot i Buskerud som gjennom rettssystemet i Rio de Janeiro har fått foreldreansvaret for Thalison.

Jeg har skjønt, og har en viss forståelse for at «maskevidden» i den trålposen UNE/UDI benytter i sine vurderinger har blitt mindre. I Thalisons tilfelle har nok maskevidden blitt så liten at den er ikke-eksisterende. Det er helt uforståelig for meg at en 15 år gammel godt integrert gutt som har en bestemor med ektemann som begge har foreldreansvaret skal utvises til et liv som i realiteten innebærer livsfare – hver dag.

Jeg er fristet til å bruke en fjellvettregel her: Snu i tide – det er ingen skam å snu!


Bakgrunn:

Thalison kom til Åmot i Buskerud i februar for snart tre og et halvt år siden. Før det bodde han sammen med sin bestefar i Rio. Hans mor døde i 2008. Da var Thalison bare 7 år gammel. Han har aldri møtt sin far. Hans bestefar hadde hverken omsorgsevne eller omsorgsmulighet. Dette medførte at hans brasilianske bestemor som bor i Åmot i Buskerud reiste til Rio de Janeiro for å hjelpe Thalison. Bestemor har varig oppholdstillatelse i Norge.

I februar 2014 kom Thalison til trygge og gode omgivelser i Åmot.

Hans bestemor har nå fått foreldreansvar for Thalison, og han er en godt integrert gutt som snakker norsk flytende, følger den vanlige skolen og har etablert et stort og trygt nettverk. Han

Thalison er på ingen måte en belastning for det norske samfunnet. Tvert imot. Han er og vil bli en resurs i sitt miljø.

Bestemor Alair har søkt om familiegjenforening med Thalison. Dette gjorde hun før papirene i Brasil vedr. overføring av foreldreansvaret var utstedt. UDI avslo søknaden om familie-gjenforening, og viste til at det ikke var dokumentert at foreldreansvaret hadde blitt overført til bestemor.

"Vi arbeidet iherdig for å få alle papirene på plass, samt at vi ønsket å få dokumentert Thalisons situasjon m.h.t. omsorgssvikt, ingen nære familiære relasjoner i Rio og andre vesentlige forhold," sier Alair.

Etter at rettsmyndighetene i Brasil hadde stadfestet overføring av foreldreansvaret for Thalison til sin bestemor i Norge, skulle man tro at det var mulig å få innvilget familiegjenforening for Thalison.

Det er i Åmot han vil bo. Det er her han har alle vennene sine. Det er her han ønsker å fortsette utdanningen sin, og det er her – sammen med sin bestemor og hennes mann han føler en trygghet han aldri følte i Rio.

Thalison snakker norsk flytende. Han har gått på Søndre Modum ungdomsskole, og er en av krumtappene på fotball-laget til Åmot og han har til og med fått seg norsk kjæreste. 

"Jeg synes ikke det var så vanskelig å lære meg norsk", sier han. "Jeg gikk på norskkurs nesten med det samme jeg kom hit, for jeg ville jo gjerne prate med mine nye kamerater", sier han videre.

Nå har du knust Thalisons drømmer Sylvi!

Futuro Rio de Janeiro ble med Thalison på den tunge reisen til Rio de Janeiro.

Etter rettsmøter sist tirsdag har Futuro Rio de Janeiro fått et høyst midlertidig omsorgsansvar for Thalison, og han er i dag innkvartert hos en familie på Bancarios i Rio de Janeiro. Dette er en svært midlertidig løsning, men det bidrar til at han ikke må bo på gata den første uken her i Rio.

Vi i Futuro Rio de Janeiro har lovet Thalison og hans norske familie to ting:

1) Vi vil gjøre det som står i vår makt for å gjøre utvisningen fra Norge til Brasil så kort og så skånsom som mulig for Thalison.

2) Vi vil – sammen med bestemor Alair, menigheten i Åmot kirke, juridisk kompetanse og alle andre som har engasjert seg i saken følge opp saken inntil Thalison igjen er tilbake i Norge – på permanent basis!

Norske myndigheter foretrekker tilsynelatende at Thalison lever et liv på gata i Rio de Janeiro foran et småbruk i Åmot sammen med bestemor og hennes mann.

Norske myndigheter tvinger han tilbake til et liv på gata i Rio de Janeiro. Her har han ingen steder å bo, han har ikke noe nettverk, ingen familiemedlemmer som kan ta ansvaret for han. Vi vet fra vårt arbeid gjennom mange år i Rio de Janeiros slumområder at han møter en situasjon hvor hans liv står på spill.

Han blir ikke forfulgt av militære eller paramilitære grupper slik man hører om når det gjelder flyktninger fra andre land. Han vil heller ikke bli satt i fengsel av myndighetene for evt. politiske synspunkter.

Han blir rett og slett overlatt til gatas justis. Tro meg – det kan være like livstruende som å sende en politisk flyktning tilbake til f.eks. Iran, Irak, Syria.

UNE/UDI har avslått søknaden om familiegjenforening, i det vesentlige basert på to forhold:

1) En juridisk beslutning fra brasilianske myndigheter om at foreldreansvaret for Thalison er overført til hans bestemor i Norge er ikke godt nok som dokumentasjon for UNE.

2) Til tross for at Thalisons bestemor hadde hatt ansvaret for Thalison – både i Brasil tidligere og i de siste to årene i Norge mente UNE at Thalison ikke var å anse som et etablert medlem av bestemorens husstand.

Etter at saken ble behandlet i Norge har nå også mannen til Thalisons bestemor fått foreldreansvaret til Thalison. Dette ble stadfestet i retten her i Rio de Janeiro forrige mandag (6.juni). Han er «en norsk nordmann fra Norge».

UNE kunne heller ikke se noen sterke menneskelige hensyn som skulle tale for en familie-gjenforening!

- Har dine instanser i det hele tatt sett på paragrafen som sier at man skal legge ekstra vekt på hva som er barnets beste når man behandler saker som vedgår mindreårige?

- FNs Barnekonvensjon er vel også en ledetråd for UNE/UDI i slike saker?

Både for meg, og for Brasilianske riksmedia er beslutningen totalt uforståelig. Saken har derfor vakt stor oppmerksomhet her i Brasil, og de fire største TV-stasjonene møtte oss hoderystende på flyplassen midt på natten sist tirsdag. «Vi har trodd at Norge var det landet i verden som stod opp for menneskerettighetene», var omkvedet. Jeg legger ved noen linker til TV-oppslagene, så kan du selv se hvor uforstående den brasilianske befolkningen er til behandlingen av en 15 år gammel gutt som har sin familie og sine foresatte i Norge.

Sylvi, du kan bestemme Thalisons fremtid, valget er ditt - en isoporplate og restemat i Rios farlige slumområder eller et harmonisk liv på et småbruk i Åmot!

Ny søknad med utfyllende dokumentasjon er underveis til UDI!

Rio de Janeiro, 17.06.2016

Snorre Holand
Prosjektleder Futuro Rio de Janeiro

Linker til TV-oppslag i Brasil
http://noticias.r7.com/rio-de-janeiro/cidade-alerta-rj/videos/coracao-esta-partido-ao-meio-diz-estudante-deportado-da-noruega-07062016

http://m.sbt.com.br/jornalismo/sbtbrasil/noticias/77389/Adolescente-brasileiro-e-expulso-da-Noruega-e-nao-tem-para-onde-ir.html 

https://www.facebook.com/FuturoRio/

http://mais.uol.com.br/view/15887922

Alle bilder: Snorre Holand, Futuro Rio de Janeiro

Kontaktinfo:
Snorre Holand
Tlf: +47 99 590 590
Mail: osh@futurorio.no
Facebook: www.facebook.com/FuturoRio/

www.futuroriodejaneiro.no

Nøkkelord

Kontakter

Snorre Holand, Prosjektleder Futuro Rio de Janeiro

Dokumenter

Lenker

Om Fururo Rio de Janeiro

Fururo Rio de Janeiro
Fekjan 15 A, 1394 Nesbru
1379 Nesbru

http://www.futuroriodejaneiro.no

Futuro Rio de Janeiro er en norsk bistandsorganisasjon som arbeider for å bedre livsvilkårene for barn og unge i Rio de Janeiros slumområder/favelaer. Organisasjonens arbeid er forankret i FNs Barnekonvensjon. Futuro Rio de Janeiro har spesielt fokus på utdanning, helse og aktivitet. Organisasjonen driver bl.a. sin egen skole "Casa da Noruega" i et av slumområdene i byen.

Følg saker fra Fururo Rio de Janeiro

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fururo Rio de Janeiro på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.