FN-sambandet

Antall sultne i verden øker for tredje år på rad

Del

I dag går 1 av 9 mennesker sultne og er utsatt for kronisk underernæring, tilsvarende 821 millioner mennesker, i følge ny rapport fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Foto: ©FAO/IFAD/WFP/Petterik Wiggers
Foto: ©FAO/IFAD/WFP/Petterik Wiggers

Underernæring og mangel på matsikkerhet går opp i nesten alle regioner i Afrika og Sør-Amerika, mens situasjonen i Asia er relativ stabil, ifølge rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World 2018 som ble utgitt 11. september, av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO).

I 2017 var rundt 124 millioner mennesker på tvers av 51 land utsatt for akutt matmangel, som krevde umiddelbar beredskap for å beskytte liv og levebrød.

Årets rapport fremhever at ved siden av krig og konflikt så er klimaendringer og ekstremvær en av hovedårsakene bak den økningen i global sult og alvorlige matkriser. Antallet ekstreme klimarelaterte katastrofer er doblet siden begynnelsen av 1990-tallet, med et gjennomsnitt på 213 slike hendelser hvert år i perioden 1990 til 2016.

Tørke forårsaker mer enn 80 prosent av total skade og tap i landbruket. Hvis tørken er alvorlig og utbredt nok, kan den potensielt påvirke nasjonal matsikkerhet og dermed øke forekomsten av underernæring, i følge FAO-rapporten.

Flere mennesker sulter samtidig som flere er overvektige

I 2017 var en av åtte voksne i verden overvektige. Det tilsvarer mer enn 672 millioner mennesker. I 2014 lå samme gruppe på underkant av 600 millioner.

I FAO-rapporten kommer det også fram at en av tre kvinner i reproduktiv alder globalt er påvirket av anemi, eller blodmangel, med påfølgende betydelige helse- og utviklingsmessige konsekvenser for kvinnene og deres barn.

Færre rammes av veksthemming som følge av underernæring, med en nedgang på 9 prosent fra 2012. Men hyppigheten av veksthemming uakseptabel høy, og mer en 150 millioner barn under fem år var rammet i 2017. Veksthemming (stunting) innebærer at et barn har unormal lav høyde i forhold til alderen.

Ressurser: 

Bilder

Foto: ©FAO/IFAD/WFP/Petterik Wiggers
Foto: ©FAO/IFAD/WFP/Petterik Wiggers
Last ned bilde
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg saker fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom