Teknologisenter Mongstad

Amerikansk gigant vil teste ny teknologi for karbonfangst på Mongstad

Del

Det internasjonale ingeniør- og konstruksjonsfirmaet Fluor har signert en avtale med Teknologisenter Mongstad (TCM) for testing av nye teknologier for karbonfangst. – Prosjektet vil bidra til å styrke energisamarbeidet mellom Norge og USA, sier forretningsutviklingssjef i TCM, Bjørn-Erik Haugan.

Anlegget som skal brukes til testing av karbonfangst-teknologi.
Anlegget som skal brukes til testing av karbonfangst-teknologi.

Fluor har lang erfaring med å utvikle løsninger for fangst av karbondioksid (CO₂) og ønsker nå å teste ny teknologi på TCM. - Det vekker global interesse at det anerkjente selskapet Fluor vil samarbeide med TCM, som er verdens største testanlegg for karbonfangst, sier Haugan. Assisterende direktør for prosessteknologi i Fluor, Satish Reddy, forteller at selskapet ønsker å teste et nylig utviklet kjemikalie for å fange og skille ut karbondioksid fra andre utslippsgasser.
– Løsningen kan brukes på mange typer industrianlegg og vi tror produktet har et stort potensial. TCM er det rette stedet for oss å utvikle teknologien, forteller Reddy. Fluor vil bruke aminanlegget på TCM i perioden desember 2018 – mai 2019.

Styrker relasjonen til USA
Norge og USA samarbeider tett innen energisektoren og har blant annet en bilateral
samarbeidsavtale innen karbonfangst. TCM er en viktig del av denne satsningen. Relasjonen mellom landene ble styrket ytterligere da det amerikanske energidepartementet tildelte 33,7 million dollar til fire potensielle karbonfangstprosjekter på TCM i februar i år.
– Karbonfangst er blitt en viktig del av energisamarbeidet mellom Norge og USA. Fluor etterfølger ION Engineering som det andre amerikanske selskapet som benytter TCM i forbindelse med en testkampanje. Det er verdt å merke seg at myndighetene i USA ønsker at store bedrifter i landet deres bruker anlegget vårt i sin testing, sier Haugan.

Kort om fangst, transport og lagring av CO₂
Man deler gjerne prosessen for CO₂ - håndtering inn i tre trinn. Først skilles karbondioksidet fra resten av utslippsgassene og komprimeres til væskeform. Det er denne delen TCM fokuserer på. Deretter fraktes karbondioksidet til lagringsstedet. Tilslutt pumpes det ned under jorden i et reservoar flere tusen meter under havbunnen. Det er forventet at fangst, transport og lagring av CO₂ vil spille en avgjørende rolle i reduksjonen av klimagasser på verdensbasis, og det internasjonale energibyrået (IEA) har beregnet at en femtedel av samlede kutt vil komme fra karbonfangst innen 2050.

Fakta om Fluor:
Fluor er et av verdens største selskaper innen prosjektering, innkjøp, fabrikasjon, konstruksjon og vedlikehold (EPFCM-tjenester). Konsernet leverer tjenester til både offentlig og privat sektor.

Fluor arbeider innen energi og kjemikalier, infrastruktur, gruvedrift og metaller, biovitenskap, avansert produksjon, energi og offentlige tjenester. Bedriften bygger blant annet ulike typer prosessanlegg med systemer for CO2-rensing.

Fluors teknologiportefølje består blant annet av en markedsledende prosess for fangst av CO2. Konsernet har til nå bygget eller lisensiert 30 anlegg for karbonfangst. Fluor har virksomhet i 6 kontinenter og hovedkontor i Texas i USA.

Fakta om Teknologisenter Mongstad:
TCM er verdens største anlegg for testing og utvikling av teknologier for karbonfangst. Anlegget benyttes av både store og små bedrifter og TMC-eierne.

På TCM testes teknologier som siste trinn på veien til utprøving i stor skala i industrianlegg i drift. Det gjennomføres både forskning som er åpent tilgjengelig for alle og utprøvning av proprietær teknologi til kommersiell bruk.

Teknologisenteret er et samarbeidsprosjekt mellom Gassnova på vegne av den norske stat, Equinor, Shell og Total. Det er investert om lag 6 milliarder kroner i utvikling og bygging av TCM.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Bjørn-Erik Haugan, sjef for forretningsutvikling på Teknologisenter Mongstad
mobil: +47 905 53 394 / beh@gassnova.no

Satish Reddy, assisterende direktør for prosessteknologi i Fluor
mobil: +1 (949) 637 1255 / Satish.Reddy@Fluor.com

Bilder

Anlegget som skal brukes til testing av karbonfangst-teknologi.
Anlegget som skal brukes til testing av karbonfangst-teknologi.
Last ned bilde
Bjørn-Erik Haugan, sjef for forretningsutvikling på Teknologisenter Mongstad
Bjørn-Erik Haugan, sjef for forretningsutvikling på Teknologisenter Mongstad
Last ned bilde

Lenker

Om Teknologisenter Mongstad

Teknologisenter Mongstad
Teknologisenter MongstadFølg saker fra Teknologisenter Mongstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Teknologisenter Mongstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.