Akademikerne

Akademikerne skeptiske til varslingsombud

Del

Akademikerne har mer tro på en styrking av Arbeidstilsynet – og å sette de lokalene partene bedre i stand til å løse varslingssaker.

Varslingsutvalget leverte i mars sin rapport «Varsling - verdier og vern» på oppdrag til Arbeids- og sosialdepartementet. Ett av utvalgets forslag er opprettelse av et såkalt varslingsombud.

- Varslervernet er ikke godt nok i dag, og det fører til at mange ikke tør å varsle om kritikkverdige forhold på jobben. Det er ingen tvil om at noe må gjøres, sier Kari Sollien, leder i Akademikerne.

Varslingssaker bør løses på et lavest mulig nivå – på den enkelte arbeidsplass, understreker Sollien.

- Vi må sette de lokale partene i bedre i stand til håndtering av varslersaker. Dette kan gjøres blant annet ved bedre opplæring av de tillitsvalgte, og ved utarbeidelse av en nasjonal veileder.

Akademikerne mener at det er enn bedre bruk av samfunnets ressurser å styrke Arbeidstilsynet med en egen varslingsenhet enn å bygge opp et helt nytt varslingsombud.

- Arbeidstilsynet har en sterk kompetanse på arbeidsliv. I tillegg mener vi det er en god idé med en varslingsnemnd som et lavterskeltilbud for tvisteløsning, sier Sollien.

Et ombud vil kunne bidra til å eskalere konflikter, fremfor å dempe dem.

- Å løfte en varslingssak til en offentlig instans kan føre til en større distanse og en ansvarsfraskrivelse fra de involverte i en konflikt, sier Sollien.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Fridtjof Nansens plass 6
0160 OSLO

95 30 90 90http://www.akademikerne.no

Akademikerne er en arbeidstakerorganisasjon for folk med høyere utdanning, stiftet i 1997. Vi har 13 medlemsforeninger med tilsammen over 208 000 medlemmer. 

Følg saker fra Akademikerne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Akademikerne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom