Akademikerne

Akademikerne i staten: - Har overlevert en modernisert tariffavtale

Del

Akademikerne har i dag overlevert tekst til en modernisert hovedtariffavtale i staten til arbeidsgiver. - Vi må ta grep for å få økt produktivitet i offentlig sektor og bedre velferdstjenester til landets innbyggere. Da er en revisjon av nåværende avtaletekst et nødvendig grep. Det er det vi synliggjør med dagens krav i lønnsoppgjøret, sier Anders Kvam, leder i Akademikerne stat.

Hovedelementene i Akademikernes moderniserte avtale er: 

  • Den økonomiske rammen for oppgjøret, fellesbestemmelser og pensjon/sosiale bestemmelser forhandles mellom de sentrale parter (slik det også gjøres i dag).
     
  • Innenfor den sentralt fastsatte økonomiske ramme, forhandler partene lokalt om fordelingen. Partene lokalt står fritt til å avtale generelle tillegg, gruppejusteringer og individuelle tillegg.
     
  • Lønnstrinn, sentrale lønnsrammer, lønnsspenn og lønnsplaner opphører, og lønn oppgis i kroner.

  • Lønnstvister løses på det nivået de oppstår, ved hjelp av en lokal oppnevnt nemnd. Nemnden skal bestå av en nøytral leder samt en representant oppnevnt fra hver av tvistepartene.

Akademikerne er tilfreds med at staten gjennom forhandlingene gir uttrykk for at de også vil modernisere hovedtariffavtalen.
- Staten har lagt noen moderniseringsgrep på bordet, men disse går ikke langt nok. Derfor har vi nå lagt en komplett avtaletekst på bordet, sier Kvam. 

Han understreker at lønnstilleggene i år blir moderate, og at det da er viktig at fokuset er på å fornye en gammel avtalestruktur som ikke er tilpasset en moderne stat. Statens oppgaver blir stadig mer mangfoldige og krevende, og må også løses mer effektivt og ressursbevist.
- Det krever at mer av lønns- og personalpolitikken flyttes fra nasjonalt nivå og ut i den enkelte virksomhet og etat, sier Kvam. 

Akademikerne vil tallfeste sitt økonomiske krav på et senere tidspunkt i forhandlingene som skal være sluttført innen 1. mai.

For ytterligere informasjon, kontakt:

Anders Kvam, forhandlingsleder, Akademikerne stat             mob. 932 59 591

Kenneth Karlsen, kommunikasjonsrådgiver, Akademikerne   mob. 976 93 557

Kontakter

Lenker

Om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Fridtjof Nansens plass 6
0160 OSLO

95 30 90 90http://www.akademikerne.no

Akademikerne er en arbeidstakerorganisasjon for langtidsutdannede. Organisasjonen ble stiftet i 1997. Medlemmene er yrkesorganisasjoner for folk med utdanning fra universitet eller vitenskapelig høyskole. Akademikerne består av 13 foreninger og disse har i alt ca 194 000 medlemmer.

Følg saker fra Akademikerne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Akademikerne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom