Norsk Folkehjelp

Aggressiv israelsk kampanje mot Norsk Folkehjelp

Del

Den israelske staten har i dag publisert en rapport der de oppfordrer EU til å kutte støtten til en rekke organisasjoner som er kritiske til okkupasjonen av Palestina.

Israel har vært åpne på at de nå fører en aggressiv og koordinert kampanje mot organisasjoner som er kritiske til okkupasjonen. De falske anklagene som har kommet mot Norsk Folkehjelp fra israelske myndigheter viser at det blir stadig mer krevende å jobbe for grunnleggende menneskerettigheter og folkerett.

Norsk Folkehjelp anklages blant annet for å jobbe for boikott av staten Israel. Det er ikke Norsk Folkehjelps politikk å gå inn for boikott av en nasjon. Norsk Folkehjelp jobber for at folkeretten og menneskerettighetene skal respekteres. Det er imidlertid bekymringsverdig at organisasjoner som går inn for boikott av Israel kriminaliseres og nektes adgang til Palestina. Dette er i strid med grunnleggende prinsipper om organisasjons- og talefrihet. Dessverre er dette noe meningsbærende organisasjoner i stadig større grad opplever over hele verden.

Norsk Folkehjelp følger samme linje som EU når det gjelder folkeretten og okkupasjonen av Palestina. Heldigvis har EU vist seg å være prinsippfast på side med folkeretten. EU har innført merking av varer fra ulovlige israelske bosettinger, over tjue medlemsland advarer nasjonalt næringsliv mot økonomiske bånd til ulovlige bosettinger. Bosettinger får heller ikke tilgang til EU-midler. Norsk Folkehjelp jobber for at norske myndigheter vil følge EUs gode eksempel.

I rapporten fra Israel blir Norsk Folkehjelp også anklaget for terrorfinansiering. Bakgrunnen er et forlik Norsk Folkehjelp har inngått med det amerikanske justisdepartementet. Norsk Folkehjelp signerte en nødhjelpskontrakt med USAID i 2012. I tilknytning til denne ble det også signert en erklæring om at Norsk Folkehjelp de ti siste årene ikke hadde noen form for samarbeid eller tilknytning til personer, organisasjoner eller stater som befant seg på USAs forbudslister. Norsk Folkehjelps fortolkning av denne erklæringen var at den gjaldt kun land og prosjekter der USAIDs midler ble brukt. USAID har derimot en annen tolkning, og mener forpliktelsen gjaldt hele Norsk Folkehjelps virksomhet også når denne er finansiert av andre donorer. Ingen av prosjektene amerikanerne mener brøt med kontraktsvilkårene ble finansiert av USAID.

Norsk Folkehjelp mener kravene er urimelige og skulle gjerne ført saken for retten, men som en norsk organisasjon har vi ikke ressurser til å møte det amerikanske rettssystemet.

Palestinere lever hver dag under en hard okkupasjon og blokade. Dette har pågått i over femti år. Forandring skjer ikke av seg selv. Det trengs et sterkt palestinsk sivilsamfunn og internasjonalt press for å få slutt på undertrykkingen. Norsk Folkehjelp vil alltid støtte opp om palestinere og israeleres rett til å leve i fred og sikkerhet, og palestineres legitime rett til selvstendighet og frihet fra undertrykking, okkupasjon og påtvunget eksil.

Bildekreditering: Mahmud Hams/ AFP/NTB scanpix
Bildet kan kun brukes i omtale av denne pressemeldingen.

Nøkkelord

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær

907 96 835

Bilder

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom