Lederne

Å jobbe mest gjør deg ikke best

Del

Er du en perfeksjonist? Hvordan står det til med selvfølelsen? Kanskje du kan ha stor nytte av å bli litt snillere mot deg selv, og ikke alltid gå sist hjem fra jobb, eller gå på jobb når du burde holdt senga. Det handler om omsorg.

Hva er selvfølelse?

Selvfølelse, eller selvaktelse, er å akseptere seg selv som den man er, og være bevisst sin egen verdi. Det er fullt mulig å ha selvtillit i forhold til en ferdighet, for eksempel å spille fotball, og likevel ha lav selvfølelse. Men har man en sunn selvfølelse, er selvtillit sjelden noe problem. Selvfølelse handler om hvordan man takler motgang.
Kilde: Wikipedia

Vi hører ofte uttrykket «flink pike», og noen blir rasende fordi de oppfatter det som kritikk mot å være flink. Det er selvsagt ikke galt å være flink, og det finnes også «flinke gutter». Det som kan ødelegge mye for deg er behovet for perfeksjon og et selvbilde som er knyttet til prestasjoner. Har du det slik, vil du sjelden bli fornøyd med deg selv, og andre kan oppfatte deg som ganske slitsom – ikke minst når du som leder skal vise vei for andre.

Omsorg

Nye forskningsresultater fra University of Texas viser at den som har omsorg for seg selv blir både sterkere og mer motivert for å gjøre en veldig god jobb. Det kommer også fram at det å ha medfølelse med seg selv fører til at du evner følgende:

 • Å være snill mot deg selv i stedet for å bedrive hard selvkritikk
 • Å se på feil og det å mislykkes som en del av livet
 • Å se ting klarere uten å ignorere eller overdrive problemene
 • De har dessuten større tiltro til egne muligheter, og opplever sterkere motivasjon.

Uoppnåelig

Ifølge psykologspesialist Sondre Risholm Liverød er perfeksjonisme en snikende lykketyv, fordi fokus alltid vil være alt som ikke er godt nok. Det kan handle om jobben, hvordan det ser ut hjemme, eget utseende og så videre. Det blir rett og slett vanskelig å innta en åpen og raus innstilling til livet, og være i livet her og nå. I stedet er målet og meningen alltid der framme, når alt er blitt perfekt.

Det høres unektelig trist ut. Har du det slik, bør du ta tak, for det vil gi så mye tilbake. Du vil sannsynligvis oppleve bedre relasjoner, større nysgjerrighet og mer livsglede. Men hva kan man gjøre? Her er noen tips fra forskeren Kerstin Neff ved University of Texas:

 • Ta sjansen på å være svak, fortell om motgang og nederlag.
 • Vær snill mot deg selv, ikke bare mot andre.
 • Vær raus når du ser på deg selv, alle opplever motgang.
 • Lytt til egne behov, ikke bland det med andres forventninger.
 • Våg å si nei, kjenn etter hva du selv har behov for.
 • Ikke vær så selvkritisk, andre har også problemer.

Slik gjør du det

Skal du oppnå en bedring i forholdet til deg selv, må du virkelig ønske det, og være bevisst på din egen tendens til å la selvkritikken ødelegge. Liverød har tips til hvordan du helt konkret kan velge å angripe perfeksjonisten i deg:

 • Lag en liste over de perfeksjonistiske standardene dine.
 • Lag så en liste over fordelene med å levere etter disse til daglig.
 • Deretter lager du en liste over ulempene.
 • Forsøk å tenke deg hvordan livet kunne vært uten dette presset.
 • Se for deg hvordan livet hadde vært om du senket standarden noe.
 • Prøv å finne ut hvor mye tid du bruker på å leve etter de strenge kravene dine.
 • Spør en balansert person, som du stoler på, om hva som kan være en bedre standard.

Er du veldig streng mot deg selv, kan det ha sin årsak i barndommen, så reaksjonsmønsteret og trangen din til å handle som du gjør, kan sitt hardt i. Kanskje fikk du bare positiv oppmerksomhet for prestasjoner i oppveksten? Gi likevel ikke opp, for livet har så mye å by på om vi bare våger å åpne opp, og slippe litt taket.

Kilder: chef.se, psykolog.com og jobbsafari.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Lederne

Lederne
Lederne
Storgata 25
0184 Oslo

22 54 51 50https://lederne.no/
Vi bygger gode ledere
Lederne er en partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere i norsk arbeidsliv. Vi tilbyr trygghet, lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå.
God ledelse skaper verdier for Norge og trivsel på små og store arbeidsplasser. Med gode ledere får vi færre konflikter. Gode ledere bygger et bedre samfunn.
Lederne tilbyr lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå. Lederne skal bygge bro og fremme lederes interesser i arbeidslivet. Sammen skal vi bidra til mangfold og skape rammer for god ledelse.

Følg saker fra Lederne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lederne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Lederne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom