7 av 10 vil endre matvanene sine
Hele 7 av 10 har ambisjoner om å endre på egne matvaner. Det blir spesielt aktuelt etter julefeiring med mye og uvant mat og kanskje mindre aktivitet enn vanlig.
- Ikke gap over for mye på en gang, er rådet fra Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Gjør noen små enkle grep i hverdagen, som er lystbetont og overkommelig. For eksempel kan du starte med å øke plassen til grønnsaker på middagstallerkenen. Det gjør måltidet sunt, godt og mindre kaloririkt.
Over halvparten av befolkningen ønsker å gå ned i vekt
Andelen voksne som er overvektige har økt betydelig de siste 40 – 50 årene, og mange ønsker å gjøre noe med det. Hele 56 % ønsker å legge om kostholdet sitt for å gå ned i vekt. Undersøkelsen viser at 87 % av de som ønsker å redusere på noe vil redusere inntaket av tilsatt sukker, mens 78 % av de som vil spise mer av noe velger seg grønnsaker. 74 % ønsker å spise mer fisk og 50 % ønsker å spise mer frukt og bær. Det er gode valg, og helt i tråd med Helsedirektoratetes anbefalinger.
- Det kan se ut som folk i stor grad er kjent med hva som skal til, forteller Gerd Byermoen, men det kan allikevel være vanskelig å skulle snu opp ned på etablere vaner med et knips. Mitt råd er å tenke på alt det gode du kan spise, og spise mer av det. La frukt og grønnsaker være en naturlig del av alle måltider.
Tenk på alt det gode du kan spise mer av
Mange av oss er vanemennesker, og bare en liten endring kan utgjøre en stor forskjell over tid. Hvis du for eksempel er en av dem som alltid spiser to skiver til frokost, anbefaler vi å velge grovt brød og ha litt ferdige oppskårede grønnsaker til å pynte skivene med. Det gir en hyggelig matopplevelse og en god metthetsfølelse som varer lenger. Et variert innslag av grønnsaker, frukt og bær gir energi, styrker immunforsvaret og hjelper til å holde oss frisk. I tillegg setter det farge og smak til måltidet.
Blir det lenge mellom lunsj og middag er det fint å ha en banan eller et par gulrøtter i beredskap. Det blir et mellommåtid som gir godt påfyll, og holder humøret oppe til neste måltid.
Du kan oppnå mye bare ved å la grønnsakene ta litt mer plass på middagstallerkenen. Maten blir mer fargerik og dermed også mer fristende. Med mer grønnsaker blir du mett og god og vil automatisk redusere på noe av det andre.
Fjorårets store trend Pokebolle er fortsatt like aktuell, og et godt tips til fredagskosen. Se oppskrift på Pokebolle og få andre gode tips på frukt.no.
[1] Undersøkelsen er gjennomført av Skuterud Kløvstad på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, desember 2017. Hensikten var å avdekke holdninger og kunnskap om mat i befolkningen. Feltarbeidet er gjennomført av Norstat og undersøkelsen er landsrepresentativ.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom