5 fargerike påsketips
Bilmat som frister
Barn i bil kan være en prøvelse på store utfartsdager. Med litt forberedelse kan turen gjøres litt mer spennede, og ikke minst kan humøret holdes oppe både hos store og små. Små konkurranser i bilen er morsomt – hvem kan telle gule biler? Hvilke ord begynner på A? Syng en sang som begynner på S.
Med litt godsaker i beredskap, som trygt kan spises uten fare for kvalme, kan påskeferien få en god start. Skjær opp biter og staver av grønnsaker og frukt som dere alle liker og legg i små bokser eller poser. Fargerikt og nyttig for både kropp og humør.
Turmat på bålet
April er den siste måneden i året hvor vi fritt kan tenne bål. Bruk fantasien og lag spennende bålmat. Mye forskjellig kan pakkes i folie og legges på bålet. Fiskebiter med grønnsaker og litt sitron blir deilig mat, det samme kan gjøres med ulike frukter. Vil du gjøre noe ekstra spennende kan du ta med sjokoladekakerøre i en plastmugge hjemmefra og bake kake i appelsinskallet. Det er få ting som kan slå smakskombinasjonen appelsin og sjokolade.
Mange starter grillsesongen i påsken, og hva er vel koseligere enn å grille pølser i skibakken sammen med andre. Men husk at toppingen på pølsene kan være så mye mer enn ketsjup og sennep. Hva med mangosalsa, guacamole, tomatsalsa eller coleslaw på pølsene?
Retter som vil imponere litt
Vår i luften og litt bedre tid enn vanlig? Det er fristende å teste ut noen nye retter og leke litt med maten. Kanskje får du nye favoritter som kan tas med videre inn i hverdagen på andre siden av høytiden.
Smoothiebowl med avokado og mango er en deilig start på dagen. Den kan pyntes med fine mønstere og mange ulike bær og frukter. Bare fantasien setter grenser. Her sørger avokadoen for både næring og metthetsfølelse.
Sprek kyllingsalat til lunsj er både mettende og lett mat. Her kombineres den friske syren fra appelsin med deilig smak av fennikel og rødløk. Smakfull og fristende.
Når du har ferie, er det stas med en dessert. Appelsinsalat smaker friskt og godt, og denne er i tillegg stylet for påske. Morsomt for barna og slett ikke vanskelig.
Påskeappelsinkake passer like godt til ettermiddagskaffen som til dessert, og kan lages uten ovn og gjerne forberedes i god tid før gjestene kommer.
Kosemat
Noen ganger er det deilig å bare ta livet i stille tempo – ingen pynting – ingen prestasjoner, bare fred og ro. På sånne dager kan en solgul gulrotsuppe med appelsin smake godt. Spesielt etter en lang dag i frisk luft. Den er raskt å lage og smaker deilig med lune rundstykker eller ferskt brød til.
Snacks til spill-kvelden
Ingenting er vel hyggeligere enn å samles rundt bordet for å spille spill, og snacks hører med til kosen. Det skal være søtt, salt, det skal være mykt og knasende. Kveldskosen blir best når den er variert og fristende for alle. Et fat med oppkuttet frukt og grønnsaker sammen med litt nøtter blir den beste snacksen.
Påskeegget
Tradisjonelt har påskeegg vært dekorerte hønseegg. Å male på egg er en fin aktivitet for store og små, og det er hyggelig å pynte friske bjørkekvister med egendekorerte eggeskall. Innholdet kan brukes til en deilig frokostomelett.
Vil du sette farge på frokostegget kan du koke det sammen med løkskall, så blir det gult. Med rødløk eller rødbete blir egget rødlig.
Våre moderne påskeegg er som oftest stappfulle med marsipan, sjokolade og andre godterier, og både påskeegg og påskehare er hyggelige tradisjoner.
Lange tradisjoner er hyggelige, men kan moderniseres. Tenk nytt, og fyll egget med noen små eksklusive godbiter av sjokolade, lakris eller andre favoritter. Fyll på med hyggelige og nyttige småting, som en liten kortstokk, en påskekrim, solkrem eller et løfte om en hyggelig opplevelse.
God påske!
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom