Randstad

4 av 10 nordmenn forventer lønnsøkning i 2016

Del

Nordmenns forventninger til lønnsøkning, har rast kraftig de siste årene. I en ny, internasjonal undersøkelse forventer bare fire av 10 norske arbeidstagere i privat sektor høyere lønn i 2016.

Camilla Grana
Camilla Grana

Det er 34 prosent færre enn da verdens mest omfattende arbeidsmarkedsundersøkelse, Randstad Workmonitor, stilte tilsvarende spørsmål ved utgangen av 2013. Da svarte 74 prosent av de norske arbeidstagerne at de ventet høyere lønn i det nye året.

Mer enn 25.000 arbeidstagere i privat sektor, i 34 land i alle verdensdeler, deltar i Randstad Workmonitor, som publiseres fire ganger i året.  Den fjerde kvartalsrapporten for 2015 ble offentliggjort i forrige uke, og viser at nordmenns forventninger til lønn og bonus er ligger lavere enn i de fleste andre land i undersøkelsen. 40 prosent av de norske deltagerne i undersøkelsen forventer lønnsøkning i år, mens bare 27 prosent forventer bonus som ekstra påskjønnelse for god innsats gjennom 2015.

Høyest er forventningene til lønnsøkning i Mexico, India og Brasil. Disse landene, sammen med Spania og Portugal, fremhever seg i undersøkelsen som landene med størst tro på gode, økonomiske tider også i 2016.

-Det er interessant å merke seg at de norske arbeidstagerne er de som kanskje har moderert sine forventninger mest de siste tre årene. Turbulente tider i arbeidsmarkedet rammet oss hardt i 2015, og bare på to år er dette tallet redusert med 34 prosent her hjemme. Bare i Hellas har man sett større nedgang i forventninger til egen inntekt, forteller Camilla Grana, administrerende direktør for Randstad i Norge.

-Samtidig er det viktig å påpeke at vårt norske lønnsnivå generelt er høyt, med stadig mer fokus på fastlønner og mindre provisjons- og bonusbasert. En trygg, fleksibel jobb, betyr for de fleste mer enn økt lønn, sier Camilla Grana.

Bare 27 prosent av norske arbeidstagere svarer i undersøkelsen at de forventer bonus på slutten av året. Denne svarprosenten har ligget stabilt i undersøkelsen de siste tre årene.

Også forventningene til landets og arbeidsgiverens økonomiske utvikling er dalende i Norge. For ett år siden svarte 52 prosent nordmenn i undersøkelsen at de trodde landets økonomi ville bedres i det kommende året. Nå tror 46 prosent det samme, og også på dette punktet er nordmenn blant de mest pessimistiske arbeidstagerne i den globale undersøkelsen. 65 prosent tror imidlertid at deres egen arbeidsgiver vil prestere bedre i 2016 enn i 2015.

Her er noen resultater fra Randstad Workmonitor:

  • 51 prosent (globalt snitt) forventer lønnsøkning:

Fem på topp:

Mexico                        88%

India                           87%

Brasil                          80%

Tyrkia                         77%

Malaysia                     76%

Sverige                        48%

Norge                          40%

 

Fem på bunnen:

Danmark                    32%

Slovakia                      32%

Luxembourg              31%

Japan                          26%

Hellas                          18%

  • 48 prosent (globalt snitt) forventer bonusutbetaling ved slutten av året

Fem på topp:

Mexico                        86%

Brasil                          83%

Kina                            80%

Malaysia                     78%

India                           76%

Fem på bunnen:

Danmark                    27%

Norge                          27%

Sverige                       26%

Japan                          24%

Hellas                          14%

  • 58 prosent (globalt snitt) venter at landets økonomiske situasjon vil forbedres i 2016:

Fem på topp:

India               90%

Brasil              89%

Mexico            88%

Spania            88%

Portugal         87%

Danmark        70%

Norge              46%

 

Fem på bunnen:

Frankrike       41%

Sverige           40%

Japan              38%

Chile               35%

Hellas              19%

  • 71% (globalt snitt) tror deres arbeidsgiver vil prestere bedre i 2016 enn i 2015:

Fem på topp:

Mexico            96%

Brasil              94%

India               94%

Portugal         92%

Spania           92%

Sverige            67%

Norge              67%

Danmark        65%

Fem på bunnen:

Frankrike:      62%

Hongkong       62%

Ungarn           60%

Japan              47%

Hellas              37%   

For flere opplysninger, fakta fra undersøkelsen eller kommentarer, kontakt gjerne Camilla Grana på telefon 454 82382, eller epost camilla.grana@randstad.no.

Om undersøkelsen:

Randstad Workmonitor ble lansert i 2003, og dekker nå 34 land verden rundt – i Europa, Asia, Australia og USA/Canada og Sør-Amerika.

Randstad Workmonitor utgis fire ganger i året, noe som gjør både lokale og globale trender innen mobilitet jevnlig synlig over tid. Indexen sporer ansatt tillit og fanger forventninger rundt sannsynligheten for å endre arbeidsgivere innenfor en seks måneders tidsramme, gir en helhetlig forståelse av jobben markedet følelser og ansattes trender. I tillegg til å måle mobilitet, er også medarbeidertilfredshet og personlig motivasjon, samt et roterende sett av temaspørsmål en del av undersøkelsen.

Den kvantitative studien er utført via en elektronisk spørreundersøkelse blant en befolkning i alderen 18-65, som arbeider minst 24 timer i uken i en betalt jobb (ikke selvstendig næringsdrivende). Den minimale størrelsen på utvalget er 500 intervjuer per land, men så mange som 800 respondenter kan være spurt i flere land. Rundt 25000 respondenter deltar i hver kvartalsundersøkelse.

 Om Randstad:

Randstad er en av verdens største aktører innen fleksibel arbeidskraft, med tjenester innenfor rekruttering, bemanning og HR-tjenester. Randstad har mer enn 29000 ansatte i 39 land, og omsatte i 2014 for  17,2 milliarder euro.  Selskapet ble grunnlagt i 1960, og er børsnotert i Nederland og USA, med hovedkontor i Diemen, Nederland. I Norge har selskapet kontorer i Oslo og Stavanger (www.randstad.com / www.randstad.no)

 

Bilder

Camilla Grana
Camilla Grana
Last ned bilde

Om Randstad

Følg saker fra Randstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Randstad

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom