Kompetanse Norge

3 råd til voksne som skal søke høyere utdanning

Del

– Det er ikke bare 18-åringen som skal søke utdanning for første gang som bør merke seg datoen 15. april, sier Gina Lund, direktør i Kompetanse Norge, direktoratet for kompetansepolitikk.

Fristen for å søke utdanning via samordnet opptak nærmer seg, og det er mange voksne som også skal velge nå.

– Arbeidslivet vårt endrer seg stadig raskere. Vi må alle utvikle kompetansen vår hele tiden. I fremtiden kommer nok studenter til å være en mer sammensatt gruppe som veksler mellom studier og arbeid, sier Lund.

Hun har tre råd til dem som skal søke utdanning nå.

  • Kartlegg hva trives du å jobbe med og hva du god til og orienter deg om hvilke yrker det er behov for både nå og noen år fram i tid. Finn ut hvordan du kan koble dine evner og interesser til behovene i arbeidsmarkedet.

  • Vurder å kombinere jobb og studier. Kanskje kan du studere på deltid samtidig som du jobber? Flere studier gir deg også mulighet til å delta via nettet, og delta på noen samlinger i løpet av studieløpet.
  • For å lykkes som student i voksen alder er det viktig å legge til rette for gode rammer. Det kan handle om alt fra tilrettelegging på arbeidsplassen til støtte fra familien. Finnes det noen økonomiske støtteordninger som kan være til hjelp for deg?

En god mulighet for voksne som skal gjøre valg knyttet til utdanning og arbeidsliv, er å ta kontakt med et offentlig karrieresenter, der alle over 19 år kan få gratis karriereveiledning av kvalifiserte veiledere. Det finnes per i dag karrieresentre i alle fylker unntatt Oslo.

Hvilke yrker kommer til å trengs?

Kompetansebehovsutvalgets rapport for 2019 viser til Navs bedriftsundersøkelse, som er tydelig på at det er relativt stor mangel på en del yrker som krever høyere utdanning:

  • helse: sykepleiere, spesialsykepleiere, vernepleiere, legespesialister
  • IKT: programvare- og applikasjonsutviklere, systemanalytikere/-arkitekter
  • bygg og anlegg: bygningsingeniører, ledere av bygge- og anleggsvirksomhet og sivilingeniører innen bygg og anlegg
  • pedagogikk: grunnskolelærere og barnehagelærere

- Samfunnet kommer alltid til å trenge en miks av mange yrker. Når du velger, er det lurt å orientere deg om hvilke næringer som vokser og hvilke som avtar, som for eksempel varehandel. Dessuten er mange av framtidens yrker er foreløpig ukjente for oss, sier Lund.

Aldri utlært

Uansett hva man velger, er det viktig å huske at ingen blir ferdig utlært gjennom en utdanning. Arbeidsplassen er stadig voksnes viktigste læringsarena.

– Dagens studenter tar ikke utdannelse én gang for alle lenger. Omstillingskompetanse og åpenhet for å lære nye ting hele livet blir stadig viktigere. Utdannelse i dag er derfor bare starten på begynnelsen av karrieren, sier Lund.

Nøkkelord

Kontakter

Guro Aardal Hagen
Kommunikasjonssjef
952 05 503

Karoline Johnsrud
Seniorrådgiver
993 26 221

Lenker

Om Kompetanse Norge

Kompetanse Norge
Kompetanse Norge
Karl Johans gate 7
0154 Oslo

23 38 13 00http://www.kompetansenorge.no

Kompetanse Norge er et direktorat under Kunnskapsdepartementet. Vi jobber for at voksne i Norge skal ha rett kompetanse, slik at de kan delta i arbeids- og samfunnsliv.

Følg saker fra Kompetanse Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kompetanse Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kompetanse Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom