IMDi

3 400 flyktninger venter på bosted

Del
Nær 3 400 flyktninger med innvilget opphold i Norge venter i asylmottak på å bli bosatt i en kommune. Dette er det høyeste antallet siden 1990-tallet. Nasjonalt utvalg for bosetting og mottak tar nå til orde for nye tiltak for å bosette flere flyktninger, og at bosettingen skjer raskt.

Flyktningene venter i gjennomsnitt 6,5 måneder på å bli bosatt i en kommune etter at de har fått beskyttelse i Norge. På grunn av ventetiden kommer flyktningene senere i kvalifisering og arbeid, kommunene får en tyngre jobb med å integrere dem, og samfunnet får unødvendige utgifter.

– Kommunene melder at tilgangen på boliger er den største utfordringen for å øke bosettingen ytterligere, sier adm.dir. Sigrun Vågeng i Kommunesektorens organisasjon (KS). – Vi oppfordrer derfor Regjeringen til å følge anbefalingen fra Nasjonalt utvalg for bosetting om å øke tilskuddet til utleieboliger for flyktninger, sier hun.

Bosetting på et høyere nivå

– Kommunene har de siste årene gjort en stadig bedre jobb med å bosette flyktninger, men fremover er behovet større og kapasiteten må økes, sier direktør Geir Barvik i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Det er behov for å bosette nærmere 8 000 flyktninger årlig i 2012, 2013 og 2014, viser prognosene fra IMDi. Årsaken til økningen er at en større andel av asylsøkerne som kommer til Norge har et reelt beskyttelsesbehov og innfrir kravene til flyktningstatus, og at Utlendingsdirektoratet (UDI) fatter vedtak raskere.

– IMDi ber kommunene om å svare ja til å ta imot flere flyktninger i år og neste år, og svare raskt. Bosetting av flyktninger er ikke bare en humanitær oppgave. Flyktningene utgjør en ressurs og bidrar til befolkningsutvikling og sysselsetting i mange kommuner, sier Barvik.

Tilskudd til utleieboliger

Husbanken inviterer kommunene til et tett samarbeid om boliger for flyktninger.

– Husbanken vil oppfordre kommunene om å søke om tilskudd til flere utleieboliger til flyktninger, sier adm.dir. Bård Øistensen i Husbanken. – Det er midler igjen på årets ramme for tilskudd til utleieboliger, og utmålingen av tilskudd kan være opp til 40 prosent når det følger med oppfølgingstjenester, sier Øistensen.

IMDi, KS og Husbanken peker på at kommunene kan vurdere midlertidig innkvartering for enslige voksne som venter på familien. Det viktigste nå er at flyktningene snarest mulig får komme til en kommune og komme i gang med kvalifisering og andre aktiviteter.

***

Kontaktpersoner

IMDi: Geir Barvik, tlf. 95720163; Bjørn Holden, tlf. 41 52 53 14
KS: Sigrun Vågeng, tlf. 90125590
Husbanken: Bård Øistensen, tlf. 32262610

***

Fakta om bosetting av flyktninger

Det er Nasjonalt utvalg for bosetting og mottak som fastsetter hvor mange flyktninger kommunene totalt skal anmodes om å bosette det enkelte år. Nasjonalt Utvalg er nedsatt av Regjeringen, og består av representanter for kommunesektoren og staten. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet anmoder norske kommuner om flerårige vedtak om bosetting av et visst antall flyktninger. For kommunene er bosetting en frivillig oppgave, og de vedtar selv hvor mange flyktninger de ønsker å bosette.

For 2012 har IMDi anmodet 312 kommuner om 8 600 plasser for flyktninger. Hittil har kommunene vedtatt å stille til rådighet 5 860 plasser. Ved utgangen av august var det bosatt 3 390 flykninger, det var 400 flere enn på samme tid i fjor. For 2013 har IMDi anmodet kommunene om 9 000 plasser.

Når flyktningene er bosatt i en kommune, finansierer staten blant annet norskopplæring og introduksjonsprogram gjennom et tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap og et integreringstilskudd. Integreringstilskuddet skal dekke de gjennomsnittlege merutgiftene kommunene har ved bosetting og integrering av flyktningene i bosettingsåret og de fire neste årene. Pr. 2012 er integreringstilskuddet kr. 651 000 for enslige voksne. Ifølge det partssammensatte beregningsutvalget var kommunenes samlede utgifter til integrering over en fem-årsperiode på kr. 738 200 i 2011.

Husbanken yter tilskudd til kommunal oppføring eller kjøp av utleieboliger for flyktninger og andre vanskeligstilte i boligmarkedet. Maksimalt tilskudd skal ikke overstige differansen mellom kostnadsdekkende husleie og antatt husleie og skal normalt ikke overstige 20 prosent av godkjente prosjektkostnader. Prosentsatsen kan likevel være inntil 40 prosent når boligene skal brukes til å forebygge og bekjempe bostedsløshet, og da særlig boligprosjekter for personer med utfordringer som krever et helhetlig hjelpeapparat.

Mer informasjon om bosetting av flyktninger finnes på www.imdi.no/bosetting .

Dokumenter

Om IMDi

IMDi
IMDi
Tollbugata 20
0152 OSLO

24 16 88 00http://www.imdi.no

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) skal gjennomføre regjeringens integreringspolitikk. IMDi er underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra IMDi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra IMDi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra IMDi

𝗛𝘃𝗼𝗿𝗱𝗮𝗻 𝗴𝗮̊𝗿 𝗱𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗱 𝘂𝗸𝗿𝗮𝗶𝗻𝘀𝗸𝗲 𝗳𝗹𝘆𝗸𝘁𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗶 𝗡𝗼𝗿𝗴𝗲? 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗴𝗿𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗼𝗴 𝗳𝗿𝗲𝗺𝘁𝗶𝗱𝘀𝘂𝘁𝘀𝗶𝗸𝘁𝗲r9.1.2024 13:02:29 CET | Presseinvitasjon

IMDi inviterer til lansering av rapporten "Ukrainske flyktningers erfaringer med integrering og offentlige tjenester i Norge", utført av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet. Dette arrangementet gir et innblikk i utfordringene og mulighetene ukrainske flyktninger møter under integreringsprosessen i Norge. Sted: Deichman Bjørvika-Deichmansalen Tid: 12. januar kl. 0900-1015

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye