Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

27.–28.04: Flom- og jordskredfare på oransje og gult nivå

Del
NVE varsler flom- og jordskredfare på oransje og gult nivå for deler av Sør-Norge på lørdag 27. april.

Årsaken er at det ventes mye nedbør i deler av Sør-Norge, spesielt i Telemark, Buskerud og sør i Oppland. Det er ventet opp til 100mm i løpet av lørdag og søndag. Nedbørsmengdene vil variere lokalt. Høy temperatur vil opprettholde stor snøsmelting også i høyfjellet. 

Flomfare

Kombinasjonen mye regn og vedvarende snøsmelting vil gi økende vannføring i små og store elver. Også i vassdrag uten snø ventes stigende vannføring på grunn av mye regn. Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i alle regulerte vassdrag. Varslingsnivået er oppgradert/nedgradert fra gult til oransje.

Jord-, sørpe- og flomskredfare

Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy etter flere uker med snøsmelting. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 cm. snø. Snøen er stedvis vannmettet. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget.

Kontakter

Flomvarsling: 404 36 000 / flomvarsling@nve.no


Jordskredvarsling: 400 28 777 / jordskredvarsling@nve.no

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye