Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

25.september: NVE øker farenivået for Veslemannen til oransje

Del

På bakgrunn av relativt store bevegelser, stor sensitivitet for regn, store snømengder i fjellet og værvarsel om økte temperaturer og kraftig regn i kveld og i morgen varsler NVE nå oransje farenivå for Veslemannen

Farenivået for Veslemannen ble i går satt ned til gult, etter å ha vært rødt fra 21.-24. september.

Mens farenivået var rødt kom det mer enn 90 mm nedbør. Mesteparten kom som snø og det la seg 94 cm snø på værstasjonen. 

- Siden nedbøren kom som snø, økte bevegelsene mindre enn forventet. Samtidig utgjør snøen et stort vannmagasin i fjellet som kan påvirke bevegelsene om det smelter, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala.

I løpet av formiddagen i dag er det blitt varmere og temperaturen er nå 1,6℃. Værmeldingen sier det skal bli varmere frem mot kl. 05 i morgen med temperatur mellom +3 og +5℃. Samtidig er det meldt kraftig regn.

- Bevegelsene er nå svakt økende med hastighet på 6-7 cm/dag i øvre delen og 1,5 – 2 cm/dag i nedre delen, sier Majala.

På bakgrunn av stor sensitivitet for vanntilførsel, mye snø i fjellet, stigende temperaturer og varsel om mye nedbør som regn og sludd i kveld og i morgen varsler NVE oransje farenivå for Veslemannen.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året og nedre delen 8 cm. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3 – det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Dagsrapporter for bevegelsene blir publisert her

Kontakt: 

Vakthavende geolog: 

tlf. 474 55 454 (ikke sms)

Pressetelefon:
tlf. 489 97 667 (ikke sms)

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom