Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

24.september: NVE setter ned farenivået for Veslemannen til gult

Del

Bevegelsene begynte å avta fra kl. 02.00 i natt

- Bevegelsene fortsatte å være store utover dagen og kvelden i går. Det ble kaldere utover kvelden og natta og bevegelsene begynte å avta fra kl. 02 i natt. Denne trenden har fortsatt utover morgenen, sier geolog i NVE, Einar Anda.

Det snør kraftig på Mannen og det ligger nå over 80 cm snø. Temperaturen er -4,7 grader.

- Bevegelsene er nå 5-7 cm i øvre del og 1-1,5 cm i nedre del. Det har ikke blitt observert steinsprang i natt, sier Anda.

Værprognosene framover sier kaldt vær i dag (-3 til -7) og snø. I morgen tirsdag er det varslet noe mildere og det kan bli en kort periode med plussgrader og mye nedbør (sannsynligvis sludd). Onsdag er det også varslet perioder med plussgrader og mye nedbør.

På bakgrunn av de reduserte bevegelsene, rolige forhold og kaldt i fjellet setter NVE farenivået ned til gult. Det er usikkert hvor mye vann som vil bli tilført det ustabile fjellet i perioder med plussgrader i morgen og onsdag, og det må tas høyde for at farenivået kan oppjusteres på relativt kort varsel.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg 1,4 meter den siste måneden. 

Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Dagsrapporter for bevegelsene blir publisert her

Kontakt:

Vakthavande geolog: tlf. 474 55 454 (ikke sms)

Pressetelefon: tlf. 489 97 667 (ikke sms)

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom