19 prosent mindre sukker fra brus før 2020
- Det skal skje gjennom både innovasjon, markedsføring og salg. Vi vil utvikle nye drikker med lite eller ingen ting sukker, samtidig som sukkeret vil bli erstattet med søtstoffer i andre drikker, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Han understreker at målet om sukkerreduksjon gjelder drikkevarekategorien som helhet. De kjente og kjære merkene vil det ikke bli tuklet med.
Løftet om mindre sukker fra brus og saft inngår i den intensjonsavtalen om sunnere kosthold, som i går ble undertegnet av helse- og omsorgsminister Bent Høie og lederne for NHO Mat og Drikke og Virke Handel. Avtalen omfatter både sukker, salt og mettet fett.
- Vi har stor tro på den samarbeidsmodellen helseministeren har lagt opp til, og regner med godt samspill med både handelen og myndighetene framover, sier Nome.
Norge er allerede verdensledende når det gjelder sukkerfri brus. I 1998 var 80 prosent av brusen vi drakk tilsatt sukker. Nå er andelen nede i 57 prosent, ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Intensjonsavtalen mellom helseministeren, produsentene og handelen har som mål at befolkningens inntak av tilsatt sukker er redusert med minst 12,5 prosent innen utgangen av 2021.
De siste årene har det vært sterk nedgang i sukkerforbruket, særlig fordi mange har gått over til lettbrus. I dag stammer om lag 15 prosent av det sukkeret vi får i oss fra brus.
- Vi har allerede kommet langt og vi vil enda lenger, men det sier seg selv at brusprodusentene ikke kan nå målet alene. Men kanskje kan vi inspirere andre til å sette seg like ambisiøse mål, sier Nome.
Vedlegg: Notat fra de fire markedslederne som har utarbeidet reduksjonsmålet på 19 % for tilsatt sukker i søtede drikker (Ringes, Coca-Cola, Tine og Lerum). Notatet har siden fått tilslutning fra Orkla og samtlige 12 brusprodusenter i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Bilder
Dokumenter
Om Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo
92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no
Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.
Følg pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen
Journalist Bjørn-Frode Løvlund er Årets Ølhund 202227.10.2022 18:30:00 CEST | Pressemelding
Løvlund ble kåret til «Årets ølhund» under årets juleølpremiere i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen torsdag kveld. Årets Ølhund 2022 er en fremmed fugl i norske avisspalter, en representant for en type journalistikk som han dessverre er nesten alene om i dagens medieverden.
Sunn verdensrekord29.9.2022 06:30:00 CEST | Pressemelding
Det norske brusmarkedet er sunnere enn noen gang. Nye tall fra brusprodusentene viser at sukkerfri brus hadde en rekordhøy markedsandel på 71 % i august, den høyest registrerte andelen noensinne.
Drikkevareprodusentene: Fortsatt stor fare for permitteringer og produksjonsstopp16.9.2022 14:41:03 CEST | Pressemelding
Norske drikkevareprodusenter er ikke imponert over strømpakken regjeringen i dag la fram.
Varsko her13.9.2022 12:57:15 CEST | Kronikk
Bekymringsmeldingene fra norske drikkevareprodusenter er mer intense nå enn under de første ukene i pandemien. Kraftprisene gjør at investeringer avlyses. Ledere frykter de må permittere og si opp folk. Noen har allerede i dag stoppet produksjonen fordi overskuddet tørker inn.
Maltprodusenter kåret til årets ølhunder28.10.2021 18:30:00 CEST | Pressemelding
For første gang deles den tradisjonsrike utmerkelsen "Årets Ølhund" mellom to personer: Maltprodusentene Arne Bøhmer fra Furnes og Tyson Weaver fra Skogn mottok prisen under årets juleølpremiere i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen torsdag kveld. De ble hedret for å ha gitt norske håndverkbryggerier tilgang på norsk malt av beste kvalitet.