150 tonn mindre plast i MENY
Plast er et nyttig materiale for å bevare produktkvalitet og redusere matsvinn på frukt og grønt.
- Men for å ta vare på miljøet, ser vi nå på hvordan vi ytterligere kan redusere bruken av plast og likevel beholde MENY-kvalitet. Innen 2020 skal vi, i samarbeid med BAMA, redusere plastforbruket på frukt og grønt med hele 20 prosent, hvilket innebærer 150 tonn, sier Siri Helen Hansen, kategoriansvarlig for frukt og grønt i MENY.
Dette gjøres på flere måter: MENY går over til løsvekt der det er mulig, bytter ut plast med papp der det er et godt alternativ og optimaliserer plasten og mengden rundt grønnsaker og frukt som fortsatt trenger plast.
– Vi har mange spennende endringer på gang. Der vi må fortsette med plast, erstatter vi med resirkulerbar plast. I løpet av 2018 vil all plast på fersk frukt og grønt være resirkulerbar. Samtidig har vi fått nye kjølere i butikk som bidrar til å øke holdbarheten på for eksempel druer, sier Hansen.
Eksempler på endringer i løpet av våren og sommeren:
- Hjertesalat: plastskålen fjernes – reduksjon på ca. 11 tonn per år
- Avokado 2-pak: plastbegeret fjernes – reduksjon på ca. 18 tonn per år
- Gartner gulrøtter: plastbegeret fjernes – reduksjon på ca. 3,3 tonn per år
- Norske bringebær: Kurven blir av papp – reduksjon på ca. 12 tonn per år
- Norske jordbær: Kurven blir av papp – reduksjon på ca. 24 tonn per år
Har gjort grep de siste årene
MENY har de siste årene hatt fokus på å redusere mengden plast. Eksempelvis er begrene med epler og tomater skiftet fra plast til papp og lokket på blåbærshakerne endret for å minske plastmengden. I vinter ble plastbegrene i salatbarene erstattet med mer miljøvennlige pappbegre.
– Salatbaren vår er utrolig populær. Derfor gir denne endringen en stor miljøgevinst med en plastreduksjon på seks tonn per år, sier Hansen, som oppfordrer alle kunder til å levere inn både papp og plast til gjenvinning.
Matsvinn-reduksjon på 200 tonn i fjor
I et miljøperspektiv minner Hansen også om utfordringene knyttet til matsvinn. Frukt og grønt er blant varene med høyeste matsvinn, både på grunn av kortere holdbarhet og fordi varene ofte kommer i flerpakninger hvor deler av innholdet kan være ødelagt. MENY-butikkene fjerner det ene stygge eplet i pakken, for så å legge resten i et stativ for «omplassert» frukt og grønt hvor alt koster kr. 10 pr. kilo. MENYs «Omplasserte frukt og grønt» førte i 2017 til en årlig reduksjon i matsvinn på ca. 200 tonn.
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonsrådgiver
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
MENY lanserer kundeklubb20.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med kundeklubben «MENY Mer» skal kundene pleies mer individuelt. – Vi må gi kundene mer av det de faktisk liker. Basert på tidligere kjøp skal de nå få flere og mere relevante tilbud, samt mer skreddersydd matinspirasjon, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i MENY.
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom