Opplysningskontoret for Meieriprodukter

140 millioner barn i verden drikker skolemelk

Del

Onsdag 30. september markeres Verdens skolemelkdag i 30 land for 16. gang. I Norge har oppslutningen om skolemelkordningen sunket, mens i andre land er skolemelken grunn nok i seg selv til at barna går mange kilometer for å komme på skolen.

Skolemelk
Skolemelk

I 15 år har 30 land markert Verdens skolemelkdag den siste onsdagen i september. Dagen markeres for å sette fokus på skolemelkordningen, og for å fremheve betydningen av å innta et sunt og næringsrikt måltid i løpet av skoledagen.

Det er bred enighet i verden om at elever trenger skolemelk. Barn trenger et sunt og variert kosthold for å holde energien oppe gjennom hele skoledagen, for å konsentrere seg og lære bedre. For mange barn i Norge er matpausen på skolen synonymt med matpakke og skolemelk. Slik har det vært siden abonnementsordningen på skolemelk ble innført i 1971. Men det er ikke bare i Norge barn og unge nyter godt av å få næringsrik drikke midt på dagen. I noen land er skolemelken i seg selv grunn nok til at barna går mange kilometer for å komme på skolen.

– I mange deler av verden er melk en del av skolemåltidet, og spesielt viktig i fattige land hvor barna kanskje ikke får nok energi og næringsstoffer. Under slike omstendigheter er en velfungerende skolemelkordning ekstra viktig, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

140 millioner barn over hele verden

En stor kartlegging av skolemelkordningen ble gjennomført i 57 land i 2013. Dette var et samarbeid mellom Food and Agricultural Oranization (FAO) og The International Dairy Federation (IDF). Denne viser at nesten 140 millioner barn over hele verden får tilbud om skolemelk. I USA og Kina er det hele 60 millioner barn som drikker melk på skolen.

Undersøkelsen viste også at 58 % av barna får gratis skolemelk, og dette er mer enn fordoblet siden forrige studie fra 1998. I 27 % av programmene er tilbudet subsidiert, mens 11 % finansieres fullt og helt av foreldrene.

– Det er flott at så mange barn får gratis skolemelk. Når skolemelken er gratis sikrer man at alle barn kan velge å drikke melk på skolen, uavhengig av foreldrenes økonomi. Dette er med på å viske ut sosiale forskjeller, mener Berg Hauge.

Gjennom Omsetningsavgiften for melk er skolemelken subsidiert også i Norge, men hoveddelen av kostnadene betales av foreldrene.

Godt etablert i Norge

Den internasjonale undersøkelsen viste at 70 % av alle landene som er med i studien har offisielle anbefalinger for skolemåltidet. Det gjelder også i Norge der Helsedirektoratet har utarbeidet Retningslinjer for skolemåltidet hvor melk anbefales som drikke til skolematen. Melk har vært en naturlig del av skolemåltidet siden 1930-tallet, og myndighetene fremhever hvor viktig sunn og næringsrik mat er for helse, trivsel og læring.

Tilnærmet alle grunnskoler i Norge får tilbud om å være med i skolemelkordningen. 36 % av alle elevene i grunnskolen er med i ordningen. På verdensbasis varierer oppslutningen fra svært lav til opp mot 100 %. Gjennomsnittet ligger på 54 %, så Norge ligger noe under gjennomsnittet.

Faktapunkter:

 • FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) tok initiativ til denne markeringen av verdens skolemelkdag i år 2000 http://www.fao.org/economic/est/est-commodities/dairy/school-milk/16th-world-school-milk-day-wsmd/en/
 • Ordningen eksisterer for å fremme melk og meieriprodukter som bidragsyter til god ernæringsstatus blant barn, for å fremme sunne matvaner og bekjempe underernæring.
 • Sammen med FAO har The International Dairy Federation (IDF) for første gang siden 1998 gjort en stor undersøkelse om skolemelk som inkluderte 58 land.
 • Undersøkelsen viste at 139 977 469 barn er med i en skolemelkordning. 57 % av disse får tilbud om melk minst 5 dager i uken.
 • Undersøkelsen viste at 58 % av barna får gratis skolemelk, og dette er mer enn fordoblet siden forrige studie fra 1998.
 • I 27 % av programmene er tilbudet subsidiert, mens 11 % finansieres fullt og helt av foreldrene.
 • Undersøkelsen viste at 70 % av alle landene som er med i studien har offisielle anbefalinger for skolemåltidet.

Skolemelkordningen i Norge:

 • Totalt drikkes det 12,5 millioner liter skolemelk, som utgjør ca. 1 dl melk per elev per dag i gjennomsnitt.
 • 36 % av alle elevene i grunnskolen i Norge er med i ordningen. På verdensbasis ligger oppslutningen gjennomsnittlig på 54 %, så Norge ligger noe under gjennomsnittet.
 • Etter hvert som elevene blir eldre faller flere fra ordningen. I ungdomsskolen er under 10 % av elevene med i skolemelkordningen.
 • I Norge består sortimentet per i dag av fem ulike varianter skolemelk: lettmelk, ekstra lettmelk, ekstra lettmelk med mild kakaosmak, økologisk lettmelk med smak av bringebær og laktosefri lettmelk. Ikke alle skoler tilbyr alle variantene.
 • 70% av salget i grunnskolen er vanlig hvit melk, 20 % er skolemelk tilsatt smak, resten er andre typer drikke som sjokolademelk, juice og iste.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Slik feirer Norge Verdens melkedag31.5.2017 15:53Pressemelding

Norske bønder skåler i melk Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, deltar gjerne i markeringen av Verdens melkedag torsdag 1. juni. -Jeg er stolt av å kunne si at den norske melken er i en særstilling når det gjelder god smak og kvalitet. I tillegg ligger vi i verdenstoppen når det gjelder dyrehelse og lavt antibiotikabruk, som gir trygghet for forbrukeren i den andre enden. - Jeg er sikker på at jeg har de norske bøndene med meg når jeg utbringer en skål for Verdens melkedag, sier han. Og det har han. Bønder over hele landet vil poste bilder der de skåler i melk i løpet av torsdagen. Også industrien er med og markerer dagen med fellesskåler i kantinene og ansatte som poster bilder der de skåler i melk. Dette er Verdens melkedag Verdens melkedag er en internasjonal merkedag som ble etablert 1. juni 2001 av FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO (Food and Agriculture Organization). -Dagen skal bidra til mer fokus på det positive ved melk og meieriprodukter. Bakgrunnen er at disse

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom