1.000 tonn gresskar på vei til Halloween
Vi regner med at i overkant av 1.000 tonn halloweengresskar vil bli solgt i ukene frem mot 31. oktober, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det er et sted mellom 200.000 og 250.000 gresskar. Disse er dyrket frem som mat, og vi oppfordrer derfor alle til å skrape ut innmaten før de lager lykt av skallet.
Halloween har de siste årene blitt mer og mer populært i Norge. Da kler barna seg ut, ofte i litt skumle kostymer som spøkelser, skjeletter, troll og hekser, og går på dørene til folk for å tigge godterier. Ikke så ulikt den gamle norske tradisjonen med å gå julebukk.
Feiringen av allehelgensaften, kvelden før allehelgensdagen, er opprinnelig en kristen skikk, men har utviklet seg til å bli en ikke-religiøs feiring.
Den amerikanske halloweenfeiringen med "trick-or-treat", eller “knask eller knep” som vi kaller det, foregår alltid 31. oktober, og forberedelsene kan være hyggelige familieaktiviteter. Gresskarlykten som settes på trappen med lys i signaliserer at her er barna velkommen.
Av innmaten fra gresskaret kan det være godt å lage en deilig varmende gresskarsuppe med en søt og god gresskarpai til dessert, og kjernene smaker nydelig nå de er ristet. Enten som snacks eller i bakverk.
Gresskar finnes i mange forskjellige varianter. Den etter hvert velkjente oransje sorten, populært kalt halloweengresskar, kan bli veldig stor, men de vi kjøper i butikken veier normalt 4 – 6 kg.
Gresskar har sin opprinnelse i Amerika, og arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3 - 4000 år før Kristus. Gresskar har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt.
Les mer om gresskar i leksikonet vårt.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
«Bli en smaksdetektiv» vant 1.plass i intensjonsavtalens utmerkelser9.2.2024 15:44:18 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) med konseptet "5 om dagen barnehage" fikk 1.plass i konkurransen "intensjonsavtalens utmerkelser" som ble delt ut av Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på NHO denne fredagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom